logo Casalina

Frans Claes klaar voor BK

Frans Claes klaar voor BK
Frans Claes in actie

Twee weken voor het Belgisch Kampioenschap Mountainbike Marathon in La Roche, heeft Frans Claes zijn benen getest op het Zwitsers kampioenschap. In een sterk deelnemersveld eindigde onze landgenoot in de top tien. Claes lijkt klaar voor het BK op 3 oktober.

De National Park Bike Marathon in Scuol vormde het decor voor het Zwitsers kampioenschap mountainbike marathon. Dat kampioenschap is een open wedstrijd, wat wil zeggen dat elke eliterenner kan deelnemen, dus ook de Belgische marathon-mountainbiker Frans Claes.

De renners kregen zo’n 2.800 hoogtemeters voorgeschoteld, verdeeld over 108 kilometer. Het werd een snelle wedstrijd waarbij de Zwitsers al van bij de start de gashendel flink open zetten. “Het was harken om de eerste groep te kunnen volgen. Uiteindelijk kon ik me in een kopgroep van zo’n vijftien renners nestelen. Net voor halfweg heb ik geprobeerd om een verrassingsaanval te plaatsen. Ik realiseerde een kloof van een halve minuut, maar dat bleek niet genoeg te zijn.”

Net voor de laatste lange beklimming probeerde de Leuvenaar van het Square Group MTB Team het opnieuw. Hij pakte uit met een verschil van nog maar eens dertig seconden, die hij kon uitbouwen tot een goede minuut. “Ik heb me helemaal de pleuris gereden om op kop te blijven. Jammer genoeg heeft een achtervolgend groepje me op vijf kilometer van het einde ingehaald. De laatste afdaling richting finish was echt gekkenwerk. We reden tegen 70 kilometer per uur over gravel naar beneden met in het centrum nog gevaarlijke bochten.” Dat resulteerde in een zware valpartij met Casey South als een van de voornaamste slachtoffers. De overwinning was voor Martin Fanger. Bij de vrouwen ging het goud naar Steffi Häberlin, voor de titelverdedigster Ariane Lüthi.

“Ik ben tevreden over mijn prestatie . Het Zwitsers kampioenschap is telkens van een bijzonder hoog niveau. Wat dat betreft was het de ideale training voor het Belgisch Kampioenschap over twee weken.” Claes werd finaal negende op amper 23 tellen van de winnaar, het zat allemaal zeer dicht bij elkaar.

Het Belgisch Kampioenschap Mountainbike Marathon (XCM) vindt plaats op zaterdag 3 oktober in La Roche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *