logo Casalina

Frans Claes droomt van etappewinst Cape Epic in Belgische kampioenentrui

Frans Claes droomt van etappewinst Cape Epic in Belgische kampioenentrui
Frans Claes - Konny Looser @mightyfineagency

Het zijn spannende dagen voor mountainbiker Frans Claes. De Belgische kampioen staat zondag voor de zesde keer aan de start van de Cape Epic (19-26/03), de Ronde van Frankrijk voor mountainbikers. Toch had het geen haar gescheeld of Claes kon zijn deelname door ziekte vergeten. Een nieuw team, nieuwe fietsen en een nieuwe partner moeten de kampioen alsnog succes verzekeren in Zuid-Afrika.

De Cape Epic telt dit jaar 55 nationaliteiten en ook oudrenners Niki Terpstra en Vincenzo Nibali wagen hun kans. Met Frans Claes, Wout Alleman en Sebastien Carabien staan er drie Belgische eliterenners aan de start. De race begint zondag in Meerendaal Wine Estate. De legendarische etappewedstrijd staat al jaren op het verlanglijstje van Belgisch kampioen Frans Claes: “Het is de zesde keer dat ik de Cape Epic rijd. Oorspronkelijk zou ik samen met Jürgen Roelandts een team vormen. Maar samen met Jürgen kregen we het financiële plaatje niet rond.”

Leuvenaar Frans Claes rijdt dit jaar voor Pure Humanpwr KTM. Het Oostenrijkse team hecht veel belang aan de mentale en fysieke gezondheid van de renners, twee belangrijke aspecten om het beste van Claes uit zichzelf te halen. Het team heeft ook Manuel Pliem in de rangen. Een nieuwe samenwerking tussen de twee renners was dan ook vanzelfsprekend. In 2022 reden Claes en Pliem ook al samen de Cape Epic. Claes: “Het was inderdaad de bedoeling om met Pliem een succesverhaal te schrijven dit jaar. Een nieuw team, een nieuwe wind, alles zat mee om op z’n minst de top 10 te halen. Helaas zijn we beiden ziek geworden vorige week. Manuel is daar niet van hersteld en heeft beslist om de race vroegtijdig te verlaten voor zijn eigen gezondheid. Gelukkig heb ik last minute een kandidaat-vervanger gevonden in de Zwitserse kampioen Konny Looser.”

Claes heeft een goede winter achter de rug in aanloop naar het nieuwe seizoen. Dat seizoen is perfect ingezet met winst in de Race Nature etappewedstrijd in Portugal en met twee etappezeges en een tweede plaats in de Route ‘66 in Johannesburg.

“De conditie zit goed, de vorm is er. En met Konny Looser heb ik een ervaren kampioen aan mijn zijde. We starten als underdog, maar misschien kunnen we een van de verrassingen zijn deze editie van de Cape Epic. Het eindpodium is te hoog gegrepen, maar we willen alle twee onze nationale kampioenentrui laten schitteren. Hou ons maar in het oog want een van de etappes zou wel eens van ons kunnen zijn”, beaamt Claes.

Claes en Looser starten met het nummer 13. Of dat geluk brengt of niet kan je zondag zelf meemaken. De proloog is live te volgen vanaf 9 uur op het YouTubekanaal van de Cape Epic. De race eindigt op zondag 26 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *