logo Casalina

Frans Claes achtste op WK mountainbike marathon in Turkije

Frans Claes achtste op WK mountainbike marathon in Turkije
Frans Claes in actie

Frans Claes is op de achtste plaats geëindigd op het WK mountainbike marathon in het Turkse Sakarya, meteen zijn beste resultaat ooit op een WK. Daarmee bevestigt de Heverleenaar dat hij tot de wereldtop van het marathonwereldje behoort. De Colombiaan Leonardo Hector Paez verlengt zijn titel en eindigt voor Tiago Ferreira en Martin Stosek. Bij de vrouwen ging het goud verrassend naar de Zwitserse Ramona Forchini, voor Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi, de vriendin van Claes.

Het Turkse Sakarya ligt op zo’n 150 kilometer ten oosten van Istanboel en telt meer dan 750.000 inwoners. Turkije staat niet meteen bekend als een typisch fietsland, maar voor het WK mountainbike marathon hadden de Turken alles uit de kast gehaald om er een veilig en feilloos fietsevent van te maken. Het weinige publiek dat toegelaten was, was duidelijk overenthousiast.

De dertiger van het Square Group MTB Team had stiekem op een top tien gehoopt. De sterke deelnemerslijst deed hem toch wat twijfelen. Want ondanks de coronapandemie waren alle wereldtoppers van het marathonwereldje aanwezig. Het was een droog en daardoor erg snel WK-parcours. Met 110 kilometer en meer dan 3.000 hoogtemeters moest je superbenen hebben om vooraan te finishen. “Ik hou uiteraard van veel klimmen, maar dit was echt iets voor de sterkere beren. Het was een loodzwaar parcours met beklimmingen tot boven de vijfentwintig procent. Je had weinig tijd voor recuperatie, dat speelde dan weer wel in mijn voordeel.”

Tweevoudig Belgisch kampioen Claes heeft het op grote wedstrijden vaak moeilijk met de snelle start. Maar tot zijn eigen verbazing kon Claes vandaag van in het begin aanpikken bij de kopgroep.

“De benen voelden goed en ik kon vlot mee met de kopgroep. Die kopgroep werd stelselmatig uitgedund. Op het einde van de tweede ronde was ik er nog steeds bij. Ik zat in een groep van ongeveer twaalf renners en toen ben ik echt beginnen geloven in die tiende plaats. Bij het begin van de derde ronde versnelde de groep opnieuw en belandde ik in een groepje met de Spanjaard Sergio Mantecon, de Brit Ben Thomas en de Colombiaan Diego Arias. De leiders waren toen al gaan vliegen.”

Frans Claes is een van de acht beste renners ter wereld in de mountainbike marathon. De Leuvenaar keert bijzonder tevreden terug naar huis.

“Het was een mooie race en het is fijn om dit vreemde coronajaar op een positieve manier te kunnen afsluiten. Ik heb lang moeten wachten op een resultaat dat ik voor ogen had. Uiteindelijk is me dat met die achtste plaats ook gelukt. Bovendien heeft mijn vriendin Ariane Lüthi brons gehaald. Dat verdient vanavond absoluut een feestje.”

De riem mag er nu even af. Frans Claes nodigt bij deze iedereen uit op zijn eigen Frans Claes Classic, een mountainbiketocht op 11 november rond het pittoreske Hoegaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *