logo Casalina

Expo eert Aarschotse wielerheld Nest Sterckx

Expo eert Aarschotse wielerheld Nest Sterckx
Johan Engelen en Francesca Sterckx eren familielid en wielerheld Nest Sterckx

Vanaf morgen kan je in het Stedelijk Museum in Aarschot terecht voor de nieuwe expo ‘De stille koning van het wielerpeloton’ die terugblikt op de wielercarrière van Nest Sterckx. Een fototentoonstelling die de bezoekers meeneemt doorheen de grote overwinningen van de Aarschottenaar. “Mijn grootvader was erg gedisciplineerd in zijn sport”, vertelt kleindochter Francesca Sterckx. “Biefstuk spoelde hij keurig af onder de kraan tot de laatste resten vet weg waren.”

Wielrenner Nest Sterckx werd 100 jaar geleden geboren in Heultje-Westerlo. Hij ontdekte de liefde voor wielerkoers nog voor zijn zestiende verjaardag tijdens een dorpskermis. Net wanneer zijn carrière aan de start stond, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Door de beperkende reismaatregelen in deze periode kon zijn wielercarrière nooit echt buiten de landsgrenzen treden. In 1951 opende hij café Parijs-Brussel op de Bonewijk in Aarschot. De naam van zijn zaak verwees naar de gelijknamige klassieker waar hij in 1947 naar de overwinning fietste.

“Sterckx kon rekenen op een uitgebreide groep trouwe supporters uit Aarschot”, vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten. “Een fototentoonstelling in ons museum voelt dan ook aan als een gepast eerbetoon.”

Sterckx’ palmares

Nest Sterckx werd tijdens zijn wielercarrière verschillende keren tot ‘Koning der Kermiskoersen’ gekroond. Al bewees hij meer als eens dat hij meer kon dan kermiskoersen winnen. Een greep uit zijn palmares als wegrenner luidt dan ook als volgt:

• Ronde van Limburg 1944, 1955
• Gent – Wevelgem 1946
• Parijs – Brussel 1947
• Waalse Pijl 1947
• De Drie Zustersteden 1948
• Ronde van België 1949
• Schaal Sels 1950
• Omloop der Vlaamse Gewesten 1950
• Scheldeprijs 1951
• Omloop van Limburg 1951
• Ronde van Haspengouw 1955
• Omloop Het Volk 1952, 1953, 1956.

Sportliefhebber

Nest Sterckx was ook actief als pisterenner. Hij specialiseerde zich in de onderdelen ploegkoers’ en ‘omnium. Zo behaalde hij overwinningen op de piste aan de zijde van Rik Van Steenbergen, Pros Depredomme, Stan Ockers en Fausto Coppi. Zijn bescheidenheid en sportiviteit maakten van Sterckx een geliefd man. De wielersport was meer dan competitie voor hem. Collegarenners die pech hadden, konden altijd op zijn hulp rekenen. Nest was goed bevriend met pater Antoon van Clé, de stichter van sportorganisatie Sporta. Een organisatie die hij steunde door aan zoveel mogelijk activiteiten deel te nemen.

Het familiearchief

De expo kwam er nadat Johan Engelen, de neef van Nest Sterckx, in de familiearchieven dook. “Mijn nonkel was te bescheiden om tijdens familiebijeenkomsten over zijn knappe prestaties als wielerrenner te vertellen”, licht Johan toe. “Wanneer ik na de dood van mijn moeder in het familiearchief snuisterde, ontdekte ik unieke foto’s en documenten over hem.”

Ook kleindochter Francesca Sterckx hoort maar al te graag verhalen over haar grootvader. “Door zijn vroegtijdig overlijden heb ik hem nooit gekend. Toch voelt het aan alsof ik hem kende door de vele verhalen die ik te horen krijg.” Nest Sterckx overleed in 1975.

Praktische info

Volgend jaar verschijnt er een boek over Nest Sterckx en zijn carrière. Van 22 oktober tot 31 december 2022 kan je de fototentoonstelling bezoeken in het Stedelijk Museum van Aarschot in de Elisabethlaan 103 in Aarschot. Meer info via 016 56 84 51, museum@aarschot.be of
www.hetgasthuis.be/museum

Openingsuren

• Dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur.
• Zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.
• Gesloten op maandagen en feestdagen.

Expo Nest Sterckx, de affiche
Expo Nest Sterckx, de affiche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *