logo Casalina

Drievoudig winnaar Toon Aerts verwacht tactisch steekspel in Leuvense Ethias Cross

Drievoudig winnaar Toon Aerts verwacht tactisch steekspel in Leuvense Ethias Cross
Laurens Sweeck zal de troepen van Pauwels Sauzen-Bingoal mee aanvoeren

De vierde Ethias Cross van het seizoen slaat zaterdag zijn tenten op aan de Hertogstraat in Leuvense deelgemeente, Heverlee. Leuven viert zijn tienjarig jubileum als cross, maar is een nieuwkomer in de Ethias Cross. Bij de mannen wordt opnieuw een duel verwacht tussen Pauwels Sauzen-Bingoal en Telenet-Baloise. Toon Aerts, drievoudig winnaar in Leuven, beseft dat het een tactisch steekspel kan worden.

Toon Aerts heeft goede herinneringen aan Leuven. Op 3 januari 2016 won de Kempenaar er zijn allereerste televisiecross als prof. Ook de voorbije twee seizoenen zette hij de wedstrijd naar zijn hand. “Nochtans krijg ik daar niet een parcours voorgeschoteld, dat me echt op het lijf geschreven is”, lacht Aerts. “Het is geen typische boscross, ook geen weidecross. Het moet soms wat meezitten en dat was in Leuven al drie keer het geval.”

Ook in deze tiende editie, voor het eerst in november, behoort Toon Aerts tot de kanshebbers op winst. Al beseft hij dat hij voorbij het rood-zwarte legioen van Pauwels Sauzen-Bingoal moet. “Klopt helemaal. Met dat eindeloos lange stuk weg in de aankomstzone in het achterhoofd, kan het best tactisch gespeeld worden”, klinkt het bij de kopman van Telenet-Baloise.

“Al hoeft dat geen nadeel te zijn. Ik verwacht dat ik kan rekenen op steun van mijn ploegmaat Lars van der Haar. Als de mannen van Mettepenningen met daarbij Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout, toch in de meerderheid zijn, mogen zij op dat lange stuk op hen nemen. Ik moet dan vooral zorgen dat ik op kop zit bij de technische passages in het veld.”

Na acht televisiewedstrijden dit seizoen is de zegestand vijf – drie in het voordeel van Iserbyt en co. “Zonder mijn lekke band in Niel was het misschien vier – vier”, lacht Aerts. “Dat geeft me wel vertrouwen en dat is ook mijn houvast voor de komende weken. Ik verwacht in Leuven misschien zelfs meer weerwerk van Laurens dan van Eli. Zo’n Europese titel kruipt toch een beetje in de kleren en Sweeck was in Niel ook al sterk.”

Een opvallend gegeven is dat voor het eerst in het huidige seizoen er ook een aantal Amerikaanse crossers aan de start staan van een Belgische televisiecross. Onder meer Curtis White bij de mannen en Rebecca Fahringer, Clara Honsinger en Kaitlin Keough in de dameswedstrijd, waarin de Nederlandsen de plak zwaaien.

Het parcours is op enkele details na onveranderd tegenover vorig jaar, uiteraard is er omwille van de maatregelen rond Covid-19 geen publiek toegelaten.

De Dames – Rectavit Ladies Cross start om 13.45 uur, de heren doen dat om 15 uur. Beide wedstrijden vallen live te bekijken op VTM. Alle praktische info valt te vinden op www.ethiascross.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *