logo Casalina

Derde editie Brussels Universities Cyclocross op Valentijnsdag. Wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel?

Derde editie Brussels Universities Cyclocross op Valentijnsdag. Wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel?
Mathieu Van der Poel onderweg naar de zege, ook in Brussel?

De derde editie van de Soudal Brussels Universities Cyclocross zal op zondag 14 februari 2021 plaatsvinden op de campussen van de VUB en ULB. Tussen de aula’s en op het mooie groen van de universiteitsterreinen strijden tal van topsporters om de eerste plek op het podium. Wie zal na Mathieu van der Poel dit jaar de professorhoed mogen opzetten? 14 februari is Valentijnsdag, daarom staat de cross in het teken van het motto “Spread love, not disease”. Dat betekent dat de cross volledig coronaproof moet kunnen plaatsvinden, maar dat we tegelijk de warme verbondenheid van de VUB community niet uit het oog verliezen.

Door de coronapandemie verloopt de derde editie helemaal anders. De Brussels Universities Cyclocross gaat dit jaar door zonder publiek. De wedstrijd kan gevolgd worden op Sporza.

De VUB-gemeenschap verenigt zich via facebook om het event te volgen via “VUB kijkt naar de Brussels Universities Cyclocross op TV”. https://www.facebook.com/events/1135197626940139/. Twaalfhonderd VUB’ers krijgen een verrassingsbox thuisgestuurd om op zondagnamiddag voor de buis van een maximale crossbeleving te genieten. Wie tijdens de uitzending een leuke #VUBcross foto deelt op sociale media, maakt bovendien kans op een prijs.

Extra prijs winnaars cyclocross

Voor de winnaar en winnares van het veldrijden zijn er extra prijzen voorzien: niet alleen het typische studentenhoedje, maar ook een week ‘hoogtestage’ op de campus met begeleiding door BLITS, het Brussels Labo voor Inspanning en Topsport. Zij beschikken niet alleen over heel wat onderzoeks- en trainingsinfrastructuur en expertise, maar ook over hotelkamers waarin een verblijf in het hooggebergte gesimuleerd kan worden.

VUB en topsport

De VUB heeft een lange geschiedenis met sport en topsport. Als universiteit met het eerste topsportbeleid voor studenten waren ze pioniers. Niet voor niets werd er in de loop der jaren dan ook zwaar geïnvesteerd in de topsportvoorzieningen en -ondersteuning die we vandaag kennen. En dat reikt verder dan enkel de faculteit lichamelijke opvoeding en kinesitherarie. Van sporteconomen over psychologen, die voor een betere mentale weerbaarheid zorgen, tot ingenieurs. Het voorbije academiejaar studeerden er maar liefst 93 student-atleten aan de universiteit, actief in 25 verschillende sporttakken en over acht faculteiten verspreid. Zij halen bovendien een bovengemiddelde studie-efficiëntie. In de voorbije 32 jaar werden binnen het VUB-programma Topsport en Studie maar liefst 24 ‘Olympiërs’ succesvol aan coaching onderworpen!

“Achter vele deuren van de VUB wordt er meegewerkt aan topsport, topsportbeleid, topprestaties en topmateriaal om de ultieme prestatie neer te zetten. Zo werkt het Nederlandse olympische team samen met onze sportpsycholoog Paul Wylleman. Sporten is gezond… maar met respect voor je grenzen. Professor Romain Meeusen ontwikkelde een test om te bepalen wie aan het overtrainingssydroom lijdt. Dat is niet alleen een risico voor topsporters, maar ook voor recreanten”, wisten ze bij de VUB te vertellen. “Ten slotte werd in dit bijzondere corona-jaar ook onderzoek gevoerd naar sportevenementen in tijden van corona en naar het profiel van de corona-sporter, door prof. Veerle De Bosscher en prof. Inge Derom, in samenwerking met de universiteiten van Gent en Leuven. Eén van de bevindingen daaruit was dat bijna tachtig procent van de fiets- en de ploegsporters het erg jammer vonden dat zij tijdens de eerste lockdown geen topsportcompetitie konden volgen via de media. Dat is nu opnieuw aan de orde! De pandemie zette wel aan tot sporten. Achtenvijftig procent van de bevraagden die voordien niet sportactief waren, startten met wandelen, fietsen of joggen. Negatief is dan weer dat meer dan de helft van de kinderen minder beweegt of sport dan voor de lockdown. Bij driekwart van de sporters is er ook frustratie: de sporter mist zijn of haar oorspronkelijk sportgedrag, met als voornaamste redenen het sociaal contact, de manier waarop er gesport kan worden en de gezelligheid. Vooral eventsporters, denk aan de 10 Miles, de Ronde van Vlaanderen Cyclo, de 20 km door Brussel, missen het sociale contact en het samen sporten. Anderen missen dan weer de amateurcompetitie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *