logo Casalina

De kans op wielerwedstrijden in maart is klein, enkel profkoersen toegelaten!

De kans op wielerwedstrijden in maart is klein, enkel profkoersen toegelaten!
Vlad Van Mechelen (op kop) won bij de nieuwelingen in Sint-Joris-Weert net voor de eerste corona-uitbraak

Het openingsweekend van het Belgische wielerseizoen zal enkel door de profs worden gereden. Brussel-Opwijk en de Omloop van het Hageland voor vrouwen werden al eerder afgelast op zondag 28 februari. Gezien de beslissingen van de nationale veiligheidsraad kunnen er minstens tot 1 maart geen koersen, behalve profraces, worden gereden. De Meerdaalspurters uit Oud-Heverlee die eveneens een wedstrijd voor elites z/c en beloften organiseerden op 28 februari zien hun koers in het water vallen en willen deze verplaatsen. Verder is de kans klein dat er zal gekoerst worden in maart.

Algemeen directeur Jos Smets geeft een woordje uitleg.

“Enkel de profs rijden op 28 februari, dat is van bovenaf, de nationale regering besloten. We kunnen ons openingsweekend eventueel een week verschuiven, maar het blijft afwachten hoe de coronacijfers zullen evolueren tegen dan. We hebben die jammer genoeg niet in de hand. Na begin maart is het dus bang afwachten op een verlenging van de huidige maatregelen of niet. De besmettingscijfers moeten alleszins enorm verbeteren willen we in maart opnieuw koersen”, beseft Smets. “We geven uiteraard de organisatoren de mogelijkheid om hun wedstrijden later te organiseren als ze niet mogen doorgaan. Misschien kunnen we ten vroegste in april jeugdkoersen en uitdagingen voor de elites z/c en beloften organiseren. Ik vind het enorm jammer voor de jeugd dat ze dit moeten meemaken, maar het is nu niet anders.”

De Meerdaalspurters in Oud-Heverlee die op 28/02 hun koers gepland hadden, voelden het aankomen.

“We voelden het al aankomen en hebben geanticipeerd. We verplaatsen onze koers voor elites z/c en beloften aan de Zoete Waters naar de zomer of eventueel september. We zijn er nog niet uit op welke datum. Vorig jaar moesten we de jeugdkoersen voor de nieuwelingen en de aspiranten als gevolg van corona aflasten, voorlopig is dat enkel nog maar onze Meerdaalse Pijl. Het is de voorbije jaren precies altijd iets met die koers of er zijn wegenwerken of corona steekt er een stokje voor”, wist voorzitter van de Meerdaalspurters Bram Holemans uit Sint-Joris-Weert. “Op de derde en vierde zaterdag van april vinden achteréénvolgens onze junioren- en nieuwelingenkoers traditiegetrouw in Sint-Joris-Weert plaats. Dat staat voorlopig nog op de agenda, de kans dat deze doorgaan is groter. Mogelijk zal dit gebeuren met veiligheidsvoorschriften zoals we ze op het einde van vorig seizoen gewoon waren. Gelukkig zijn de werken op Wolfshaegen in Sint-Agatha-Rode in orde. De aspiranten fietsen normaal gezien in Sint-Joris-Weert in het tweede weekend van mei eveneens in Sint-Joris-Weert. Gelukkig verloopt de samenwerking voor deze evenementen met de gemeente prima, dat is al een zorg minder”, besloot Holemans.

In Vlaams-Brabant vinden deze wedstrijden plaats in maart. De elites z/c en beloften rijden op zondag 7 maart zowel in Betekom (WSC De Toekomst Baal), als in Vollezele (WC De Jonge Bergklimmers), iets verderop in het Pajottenland organiseren de Sportvrienden Mazenzele de juniorenkoers Mazenzele-Opwijk. Exact een week later vindt de Gooikse Pijl Oetingen voor profwielrensters plaats, die zou in principe wel kunnen plaats vinden ondanks corona. Op zondag 21 maart wordt er in Vollezele opnieuw gekoerst en zijn de junioren aan de beurt, op dezelfde dag rijden de nieuwelingen hun race in Nieuwrode. De Wielervrienden Nieuwrode staan hier in voor de organisatie. Op zaterdag 27 maart tenslotte is WC Het Vliegend Wiel van plan om in Rotselaar zijn jaarlijkse nieuwelingenkoers te organiseren.

KW De Moedige Pedaaltrappers Leenhaag hadden een juniorenkoers (za 20/03) en een rondje voor elites z/c en beloften daags nadien voorzien in Budingen-Zoutleeuw, maar deze werden ondertussen al afgelast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *