Q8 tempo oil banner

 

Cape Epic is halfweg: Claes en Schuermans houden stand

Cape Epic is halfweg: Claes en Schuermans houden stand
Frans Claes neemt de leiding ©Wim Vanderwegen

Frans Claes en Jens Schuermans houden stand in de Cape Epic. Na een sterke proloog viel het team door mechanische pech en enkele vermijdbare valpartijen in de eerste etappe terug in het klassement. Sindsdien maken de Belgische mountainbikers dagelijks progressie en sluipen ze dichter bij top tien. Tijdens de voorbije rit kwamen ze als twaalfde duo over de finish. Dat is ook hun plaats in de algemene rangschikking.

De vijfde rit van de Cape Epic was een overgangsrit. Die ging van het wijndomein Saronsberg in Tulbagh naar de vallei van Slanghoek, aan de voet van een indrukwekkende bergketen. Op papier was de etappe één van de kortere en dus wellicht ook makkelijkere ritten, zeker in vergelijking met die van de voorbije dagen. Alhoewel er in de Tour de France van het mountainbiken geen makkelijke etappes bestaan.

Frans Claes en Jens Schuermans (BIDON Recup-Showpad) hebben ondertussen een duidelijk plan van aanpak. Claes: “Onze strategie is dezelfde als de voorbije dagen. We proberen zo lang mogelijk bij de leiders te blijven. Met een beetje geluk belanden we dan in een tweede kopgroep waar we goed kunnen samenwerken. Dat was ook vandaag het geval.” Schuermans: “Iedereen draaide goed rond zodat het tempo er inbleef. Uiteindelijk worden we twaalfde, dat is weer iets beter dan de voorbije dagen. De meeste teams worden minder sterk, wij worden elke dag een beetje beter. Het is wel fijn om met dat gevoel het weekend in te gaan.”

De etappe was 73 kilometer lang en telde 1.650 hoogtemeters. Het venijn zat in de staart van de rit.

Schuermans: “In het begin ging het over brede paden en hadden we wind in de rug. Ik geloof dat we na veertig kilometer een gemiddelde hadden van dertig kilometer per uur. Het laatste gedeelte was mooier met veel single tracks en steile klimmetjes. Ik merk dat ik de lange afstanden goed verteer. Dat is bemoedigend voor de toekomst.”

Tweevoudig Belgisch kampioen mountainbike marathon Frans Claes heeft nog steeds last van zijn ribben na een val eerder deze week. Ook zijn pols speelt elke dag nog op. Claes: “Zowel mijn gekneusde ribben als mijn geopereerde pols doen pijn op deze rotsige trails. Ik ga hier elke dag naar de kinesist en tijdens de race duurt het toch wel even vooraleer de stijfheid weg is. Na elke etappe leg ik mijn gezwollen pols in ijs. Opgeven in een van de mooiste en wellicht de zwaarste etappekoersen van de wereld, staat niet in mijn woordenboek.”

Vandaag staat er een bijzonder zware rit op het programma met maar liefst 2.900 hoogtemeters. Bovendien dreigt er een onweer wat de race aanzienlijk harder zal maken.

Geef een reactie