logo Casalina

Australische Plouffe beste van vier leidsters in Wilsele-Putkapel

Australische Plouffe beste van vier leidsters in Wilsele-Putkapel
Vlnr Jensen die net plaats drie pakte, Polites, Pate en winnares Plouffe

De Australische Maeve Plouffe won de wedstrijd voor vrouwelijke elite in Wilsele-Putkapel. Ze klopte haar landgenote Amber Pate, de Deense Marita Jensen en de Australische Alyssa Polites. Ze waren al in de beginfase weggereden en zagen hun voorsprong steeds vergroten.

Het organiserende De Jonge Renners Wilsele zag 96 rensters op Hemelvaartdag naar het Leuvense afzakken.

In de beginfase ging nationaal kampioene Ellen Van Loy met twee premies aan de haal, toen omstreeks ronde drie à vier het kwartet ontsnapte, keek ze toe. “Ik spurtte voor enkele premies. Daarna reden de vier al snel weg, ik vond het nogal wat vroeg om mee te gaan maar ze verbaasden en hun voorsprong groeide. Daarna was het over en uit”, reageerde de immer sympathieke nationale kampioene.

Halfweg koers was de kloof van de vier al uitgegroeid tot een minuut en driekwart. De leidsters verdeelden de premies onder elkaar.

Onder andere de Oekraïense Ganna Solovei zette zich op kop van de groep, het veranderde weinig aan de situatie. De bonus van de vier leidsters steeg zelfs naar twee minuten en twintig tellen. Nationaal kampioene Van Loy poogde achteraan de bakens te verzetten, net zoals de Nederlandse Quinty Van De Guchte en Nathalie Bex.

Met nog een lus of vier in de aanslag reed een kwintet weg van het peloton.

Het gezelschap bestond uit de Duitse Dorothea Heitzmann, de Poolse Katarzyna Wilkos, de Deense Christina Lorenzen, Bex en de Australische Lucia Evans. Ze gingen finaal halfweg tussen de leidsters en het peloton plaats nemen. Vooraan viel het in de slotkilometer wat stil, ze keken naar elkaar tot Pate van ver begon te spurtten. In de laatste tientallen meters ging Plouffe er nog over. Jensen haalde net voor de streep Polites in voor de strijd om de laatste podiumstek.

Vlnr schepen van sport Geleyns, derde Jensen, eerste Plouffe, tweede Pate en thuisrenster Feytens met de organisatie
Vlnr sportschepen Johan Geleyns, derde Jensen, eerste Plouffe, tweede Pate, thuisrenster Feytens en de organisatie

In de achtervolgende groep in de strijd om plaats vijf was Heitzmann de snelste voor Wilkos, Lorenzen, Bex en Evans. De Australische Chloe Moran, die enkele dagen geleden de tweedaagse Vermarc Cycling Project op zak stak, won de pelotonspurt om positie tien voor Julie Stockman. Thuisrenster Ellen Feytens werd finaal zestiende.

Moran won de groepsspurt om plaats tien
Moran won de groepsspurt om plaats tien

De Deensen van het Team ABC waren enorm opgetogen met de derde plaats van hun teamgenote Jensen. “We zijn niet naar hier gekomen voor premies ofzo. Het is ons echt te doen om de ervaring die we hier meemaken, die is meer waard dan iets anders”, klonk het collectief.

De Deense meiden van het team ABC vieren de derde plaats van Marita Jensen
De Deense meiden van het team ABC vieren de derde plaats van Marita Jensen

Tijdens en na de koers konden de deelneemsters trouwens genieten van een ijsje vlakbij.

Één gedachte over “Australische Plouffe beste van vier leidsters in Wilsele-Putkapel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *