logo Casalina

61ste editie Brabantse Pijl moet opnieuw zonder publiek

61ste editie Brabantse Pijl moet opnieuw zonder publiek
De start van de Brabantse Pijl anno 2020 Foto: Stad Leuven

Over exact een zes dagen, op woensdag 14 april, verzamelt het wielerpeloton in Leuven voor de 61e editie van de Brabantse Pijl. Net als vorig jaar vindt de start omwille van de coronamaatregelen plaats op het Monseigneur Ladeuzeplein en niet op de Grote Markt. Ook de traditionele openings- en plaatselijke ronde door de Leuvense binnenstad, waar menig wielerfan in het verleden paraat stond om hun favoriet(en) te groeten, blijft ook nu achterwege.

“De start van de Brabantse Pijl ligt traditioneel op de Leuvense Grote Markt, waarna de renners een lokale ronde afwerken door de Leuvense binnenstad. “Om alles zo coronaveilig mogelijk te organiseren, wordt net als vorig jaar de start verplaatst naar het Ladeuzeplein. Er zal ook andermaal geen lokale ronde gereden worden. Na de start rijdt het peloton drie en een halve kilometer door de stad om daarna meteen richting Overijse te trekken”, wist schepen van sport, Johan Geleyns.

Zonder publiek

“Toeschouwers zijn helaas nog steeds niet welkom om de start bij te wonen of om de wedstrijd te volgen langs het parcours. We vragen aan iedereen om thuis te blijven en de wedstrijd op televisie of online te volgen. Er zullen stewards en gemeenschapswachten ingezet worden om het publiek dat toch ter plaatse komt op afstand te houden. Het zal dus geen zin hebben om naar het Ladeuzeplein af te zakken”, wist Geleyns. “De Brabantse Pijl biedt voor de renners alvast een voorsmaakje voor de wegritten van de 2021 UCI Road World Championships dat eind september in Leuven plaats vindt. De Flandrien-lus van het WK-parcours loopt van Leuven naar Overijse en omvat een deel van het parcours van de Brabantse Pijl. De renners kunnen dus als het ware al een beetje proeven van het wereldkampioenschap, zoals ze dat eind augustus ook kunnen doen tijdens de Grote Prijs Jef Scherens. Tijdens die wedstrijd wordt een stuk van de Leuvense lokale ronde afgewerkt. Ik ben benieuwd wie er al vertrouwen kan tanken met oog op het WK.”

KU Leuven onderzoekt impact WK

Niet alleen komt het wereldkampioenschap wielrennen dit jaar naar Leuven, de stad draagt in 2021 ook de titel van Europese Sportstad. In samenwerking met KU Leuven onderzoekt de stad de impact hiervan op haar inwoners. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer twintig minuten en kan via https://www.leuven.be/bevraging-sportevenementen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *