logo Casalina

Wat betekenen de nieuwe coronamaatregelen voor de (regionale) sport?

Wat betekenen de nieuwe coronamaatregelen voor de (regionale) sport?
Bij tweedeklasser Feniks Haacht moeten ze weer even zonder publiek vieren

Zoals werd gevreesd zijn het vooral de indoorsporten die te leiden hebben onder de nieuwe coronamaatregelen die de federale overheid voorbije middag oplegde. Alhoewel het had erger gekund, de competitie indoor mag blijven plaats vinden maar wel zonder publiek, ouders van de jeugd zouden wel toegelaten zijn! Outdoor zoals voetbal kan blijven doorgaan, maar in de kantines moet iedereen neerzitten en mogen er zich per tafel maximaal zes personen bevinden. De rest van de hieromtrent bestaande regels moeten blijven nageleefd worden, zoals een mondmasker aan bij bewegen.

De sportieve maatregelen luiden voorlopig als volgt:

Bij sportwedstrijden en -trainingen in binnenruimtes zou geen publiek meer toegelaten zijn. Dit met uitzondering van ouders van minderjarige jeugdspelers, zo zei premier Alexander De Croo. De indoorsport op zich zou nog uitgeoefend mogen worden. Buiten zou er wel nog steeds publiek mogen zijn. Indoor contactsporten mogen in tegenstelling tot een vorige fase in de coronapandemie wel verder blijven doen. Omtrent de installaties in zalen daaromtrent, vind je hier meer informatie.

De gevechtssporten dus ook judo vinden plaats zonder publiek
De gevechtssporten dus ook judo vinden plaats zonder publiek

Bij korfbalclub KCBJ Betekom bleven ze niet bij de pakken zitten en namen ze vorig weekend al maatregelen.

“We merken een aantal besmettingen en veel quarantaines bij spelers, trainers en ouders. Hierdoor gingen vorig weekend drie wedstrijden niet door. We hebben dan eerder deze week beslist om alle trainingen en wedstrijden van U5 tot en met U13 op te schorten en dat minstens tot en met zondag 5 december”, klonk het bij KCBJ. Meer info omtrent hun situatie vind je hier.

Bij KCBJ Betekom kunnen voorlopig enkel de seniorenteams spelen zonder publiek
Bij KCBJ Betekom kunnen voorlopig enkel de seniorenteams spelen zonder publiek

Bij tweedeklasser Feniks Haacht volgden ze voorlopig de maatregelen van Volley Vlaanderen.

“In onze sporthal, Den Dijk in Wespelaar, mag niemand meer onder de douche. De VVB (Volley Vlaams-Brabant) jeugdcomissie besliste om het start2volley toernooi van 5 december in Haacht af te lassen. Daar kwamen normaliter ongeveer honderd kinderen op af”, klonk het bij Feniks.

Merode Hockey Grimbergen past al vele coronaregels toe en is benieuwd of er nog aanpassingen komen…

“Wij volgen op de traningen de geldende maatregelen. Vanaf tien jaar draagt iedereen een mondmasker rond de club, deze mogen enkel af tijdens de traning of match. Afstand houden, handen ontsmetten en al de andere zaken passen we ook toe. In alle indoorhallen wordt het CST gevraagd. Nu afwachten of er vandaag nog verstrengd wordt”, wisten ze bij Merode.

De U11 girls van Merode Hockey Grimbergen indoor
De U11 girls van Merode Hockey Grimbergen indoor

De veldritten van het West-Vlaamse Lichtervelde (04/12) en Oost-Vlaamse Balegem (19/12) werden al afgelast door covid 19. Vooral de jeugd lijkt hiervan het slachtoffer te worden…

Bij turnclub de Gympies wachten ze de beslissingen van de gemeente af. Op het eerste zicht zullen de turnlessen kunnen blijven doorgaan, maar de ouders zouden niet meer in de gang mogen plaats nemen. Bij de aangrenzende volleybalclub Kevoc Keerbergen mogen enkel de ouders die de kindjes vervoer verschaffen, aanwezig zijn als publiek. Dat was het geval tot zaterdag 27 november, dan gingen de volgens regels in:
Het dragen van een mondmasker is verplicht bij het betreden van sportinfrastructuur voor personen vanaf tien jaar
o Enige uitzondering: tijdens het sporten niet verplicht voor de sporters en scheidsrechters (wel voor trainers en wisselspelers)
· Indoor is er geen publiek meer toegelaten in de sportinfrastructuur in Keerbergen
o Kinderen mogen gebracht en gehaald worden van wedstrijden en trainingen door één volwassene, die nadien het sportcomplex onmiddellijk verlaat
o Outdoor is wel publiek toegelaten tot 100 personen. Afstand houden en een mondmasker dragen zijn hier verplicht.
· Ook sluiten de douches in alle sportinfrastructuur.
o De kleedkamers blijven open
o Voorwaarde: maximaal vijftien minuten en het dragen van een mondmasker

Behalve afgelaste voetbalmatchen omtrent coronabesmettingen, kan de competitie de winterstop halen. De slotspeeldag valt in het weekend van 19 en 20 december. De Werchterse derby krijgt door de maatregelen een iets meer winters karakter.

“Omdat onze staminee vanaf 23 uur moet sluiten hebben we een alternatief buiten voorzien. We zetten vrijdagnamiddag minstens een grote tent met verwarming op. Het is niet makkelijk maar het is nu zo. Daar zullen onder andere de normale dranken, jenever en hapjes beschikbaar zijn. We willen van dit tijdelijke nadeel een voordeel maken met deze winterbar. Uiteraard zal het CST verplicht zijn. We zijn al blij dat deze derby met toeschouwers kan doorgaan”, wisten ze bij Plenke Werchter, waar zaterdagavond vanaf 20 uur de derby tussen Plenke Werchter en KFC Werchter zal losbarsten.

Bij de jeugd van het Tremelose BT United zien ze flink wat jeugdwedstrijden wegvallen.

“Voorlopig wachten we af wat Voetbal Vlaanderen zegt. We hebben wel in enkele ploegen verscheidene spelers die samen in één klas zitten. Diezelfde klassen zitten in quarantaine waardoor enkele wedstrijden niet kunnen doorgaan. Het is niet enkel bij ons, we krijgen ook veel forfaits van tegenstanders binnen”, wisten ze bij BT United dat om en bij de 230 jeugdspelers telt.

Plenke Werchter - KFC Werchter in 2019
Plenke Werchter – KFC Werchter in 2019

Op 15 december komt er een evaluatie van de genomen maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *