logo Casalina

Belgian Cats kwalificeren zich voor de tweede opeenvolgende keer voor de Olympische Spelen

Belgian Cats kwalificeren zich voor de tweede opeenvolgende keer voor de Olympische Spelen
De Belgian Cats plaatsten zich voor de Olympische Spelen in Parijs Foto: Serch Carriere

Vrijdagavond hebben de Belgian Cats zich op het FIBA Women’s Olympic Qualifying Tournament in het Sportpaleis verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. De Cats haalden het eenvoudig van Senegal (97-66) na nipt verlies in de thriller tegen de Verenigde Staten (81-79) de avond voordien. Op zaterdag staat om 16.45 uur de derde en laatste wedstrijd van het toernooi tegen Nigeria  op het programma.

Het was een fantastisch basketbalfeest in een uitverkocht Sportpaleis op donderdagavond. Een galawedstrijd tussen Olympisch kampioen de Verenigde Staten en Europees Kampioen België werd pas in de allerlaatste seconde beslist door een winnende Amerikaanse tip-in. Een kleine domper op de feestvreugde, maar de 13.700 aanwezige fans kregen wel een geweldige partij voorgeschoteld.

Ervoor kon Nigeria winnen tegen Senegal, dus hadden de Cats (nadat Team USA won tegen Nigeria) op vrijdag genoeg aan een zege tegen Senegal om zich voor de tweede opeenvolgende keer te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Cats maken verschil in de tweede helft

België maakte tegen Senegal van bij het begin de intenties duidelijk en snelde in dik 4 minuten tijd naar 17-4. De runner-up van het Afrikaanse kampioenschap herstelde zich daarna echter en kwam terug tot 28-23. Ook later in het tweede quarter bleef beide ploegen elkaar in evenwicht houden, tot we gingen rusten bij 42-33.

Onder impuls van kapitein Emma Meesseman, die liefst 15 punten lukte in het derde quarter,  nam België na rust definitief afstand van Senegal. Met een 31-11 quarterstand ging het naar 73-44, waardoor de Cats de slotperiode konden controleren. Uiteindelijk werd het 97-66. Emma Meesseman was goed voor 32 punten.

“We hebben deze wedstrijd aangepakt als een finale”, klonk het bij bondscoach Rachid Meziane. “Dat is ook nodig met de druk die bij zo’n match komt kijken. Vooral in de tweede helft zag ik mijn team zoals ik ze graag zie spelen. We hebben opnieuw de fantastische steun van het publiek gekregen en hopen ook enkele fans in Parijs terug te zien.“

De Belgian Cats kwalificeren zich na de Spelen in Tokio in 2020, nu dus ook voor de Spelen in Parijs deze zomer. Het basketbaltornooi op de Spelen vindt plaats van 27 juli tot en met 10 augustus. Morgen wordt de derde en laatste wedstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi om 16.45 uur tegen Nigeria afgewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *