Voetballen we dit seizoen nog? De voorzitters van SC Aarschot, KV Kester-Gooik, Greunsjotters Vossem en Sporting Erps-Kwerps spreken!
Voetbal Vlaanderen en hun franstalige tegenhanger kwamen normaal gezien deze week samen om te bekijken of de amateurscompetities al dan niet kunnen verder gaan over enkele weken. Ze schoven die beslissing twee weken voor zich uit. De kans is groot dat de amateurcompetities niet hervatten, voor de jeugdcompetities ziet het er ook niet bijster goed uit. Wij gingen poolshoogte nemen bij verschillende clubs uit diverse regio’s in de provincie. De voorzitters van eersteprovincialer SC Aarschot, tweedeprovincialer Kester-Gooik, derdeprovincialer Greunsjotters Vossem en vierdeprovincialer Sporting Erps-Kwerps kwamen aan bod en gaven hun mening. Allen spraken zich uit tegen een herneming van de competitie.
Bij SC Aarschot ziet voorzitter Dimitri Van Camp weinig voordelen in het herstarten van de competities voor eerste teams. De jeugd wilt hij wel zien trainen. Om een extra centje te verdienen brachten ze voorbije winter kerstballen met het clublogo aan de man.
“Deze coronacrisis is onwaarschijnlijk. Niemand had verwacht dat dit zo’n gevolgen zou hebben. 2020 is op vele vlakken een verloren jaar. Het is ook opmerkelijk dat noch de KBVB of Voetbal Vlaanderen een uitgesproken standpunt hebben ingenomen daaromtrent, het moment is gekomen om te beslissen. Ik hoop dat er zo snel mogelijk uitsluitsel komt, de competities van de eerste ploegen herbeginnen lijkt me van geen nut. Het is beter dat ze nog vriendschappelijk spelen en al toewerken naar volgend seizoen. Voor de jeugd liggen de kaarten anders, hopelijk mogen zij snel weer trainen, plezier beleven en zich verder ontplooien”, geeft Van Camp weer. “Onze spelers moeten financieel inleveren, net zoals bij elke andere eersteprovincialer het geval zal zijn. Naar volgend jaar toe hebben we enkele nieuwkomers in de pipeline, maar dan enkel om de oudere spelers die eventueel zouden stoppen op te vangen”; vervolgt hij. “Onze vaste kosten waren er en de inkomsten bleven uit, vooral het jeugdtoernooi dat ongeveer 130 andere teams lokte, bleef uit. Sponsors durf je in deze tijden niet aanspreken, daarom hebben we onze wafelverkoop nieuw leven ingeblazen, dat was een succes! Eén van onze trainers is eveneens glasblazer. Op die manier konden we zelfgeblazen kerstballen met ons clublogo aan de man en vrouw brengen, we zijn van plan om dit volgend jaar te herhalen.”
Tweedeprovincialer KV Kester-Gooik zakte vorig jaar ondanks een remonte na een 13 op 15. De blauw-zwarten kwamen een punt te kort voor het behoud. Nu staan ze aan de andere kant, er was een promotiekans. Toch ziet voorzitter Pascal Vandercammen zijn eerste ploegen liever niet meer spelen.
“Het is niet realistisch om de eerste ploegen terug te laten spelen zonder opnieuw de kantines te openen. Zonder standpunt van de nationale regering is er geen horeca en zijn er dus ook geen kantines mogelijk. Wanneer deze in de lente terug zouden mogen heropenen, zou het goed zijn dat we vriendschappelijke matchen kunnen spelen. Zodat we kunnen opbouwen naar volgend jaar toe. Bij de jeugd hopen we dat alles kan plaats vinden. De ploegen die verder mogen trainen doen dat, het kostenplaatje is hier ook beperkter. Het bevordert ook het sociale contact, waarom wel naar school gaan en niet trainen?”, vraagt voorzitter Vandercammen zich af. “In ons team ga ik ervan uit dat niemand vertrekt, we speelden amper vijf matchen, dat is geen seizoen. Sinds de lockdown in maart leden we financiële verliezen daar onze eetfestijnen, paastoernooi, seniorentoernooi niet plaats vonden en de kantine-omzet verdween. Vanuit de overheid en de gemeente kregen we weinig steun. Ik vrees voor vele fusie-aanvragen en faillissementen. Wij hebben als alternatief iets te verdienen take-aways georganiseerd en een ploeg plande een succesvolle snoepverkoop”, wist Vandercammen.
De FC Greunsjotters Vossem in derde provinciale zien het namens voorzitter Gilbert Van Loo ook niet zitten om de competitie bij de eerste teams af te werken.
“Het is best dat we ermee stoppen, nog tien matchen te spelen en voor wat? Dan moeten we winstpremies uitbetalen, terwijl onze kantines nog gesloten zijn. Enkel wanneer die kunnen openen zou dat een optie zijn. Laat ons volgend jaar helemaal opnieuw beginnen met iedereen in dezelfde reeks”, steekt Van Loo van wal. “Qua in- en uitgaande transfers kunnen we na vijf matchen amper iets zeggen. De spelers kregen nog niet veel kansen om zich te bewijzen, dat is een moeilijke oefening. Bij de jeugd sloten we ons onlangs aan bij de OHL regional academy, ik ben tevreden dat we daar een onderdeel van vormen”, zegt hij. “Op financieel vlak zagen we onze medewerking aan het EK voetbal in de gemeente verdwijnen, daar ging een groot scherm komen. Daarin hadden we geïnvesteerd. We namen ook deel aan het muziekfestival Hee Tervuren, ons voetbaltoernooi ging niet door en onze jaarlijkse pensenkermis in december was er ook niet. In plaats van ons eetfestijn organiseerden we dan een take-away. Vanuit de hogere instanties kregen we amper steun. Van de gemeente kregen de sportclubs de belofte dat er iets afging van de huur van de kantines, maar dat zagen we vooralsnog niet gebeuren. We hebben het nu momenteel financieel zeer moeilijk, we gaan volgend seizoen moeten besparen op de premies van onze spelers. Voor de jeugd is het trouwens allesbehalve ideaal gezien ze zich niet prima kunnen ontwikkelen door het gebrek aan matchen.”
Bij vierdeprovincialer Sporting Erps-Kwerps vonden ze het verstandiger dat er helemaal niet aan het seizoen was begonnen. Dit ondanks het gegeven dat ze vorig jaar zakten uit derde en zich bij de competitiebreak in de herfst vooraan in het klassement bevonden. Toch bekijkt voorzitter Francis Dewals (68) die aan zijn achttiende voorzittersjaar toe is het nuchter.
“We hadden nooit mogen starten in september, niemand was toen getest op corona. Ik verwacht op vlak van competitie niets meer tot september. De eerste en enige speelronde moet immers gespeeld zijn tegen begin mei, dat zijn nog tien wedstrijden tot dan. Ik verwacht dat dit halen zeer moeilijk zal worden. Spelen tot in mei vind ik geen optie, we hebben vele jonge spelers maar die leunen dan al tegen de examens aan. Dan moet je ze met rust laten. Onze kantines kunnen ook niet openen, dus beter geen matchen meer voor de eerste ploeg anders kost het ons nog meer geld. Ik moet dan immers een referee betalen. Daar komt nog gas en elektriciteit bij en dan nog eens eten geven aan de spelers en de scheidsrechter”, rekent de voorzitter uit. “Sinds de coronacrisis in maart 2020 uitbrak hebben we geen van onze activiteiten om fondsen te verwerven kunnen uitvoeren. We hebben geen alternatieven voorzien. Gezien mijn leeftijd behoor ik tot de risicogroep in deze gezondheidscrisis, daarom waag ik me ook niet in de buurt van plaatsen waar er veel volk samen kan komen. We kunnen momenteel enkel spartelen naar volgend seizoen. Op vlak van transfers ligt alles zo goed als stil, nieuwe spelers zijn uiteraard steeds welkom. Hopelijk gebruikt men zijn verstand bij het bepalen of we nog kunnen spelen of niet”, reageerde Dewals.
Update: Voetbal Vlaanderen en hun franstalige tegenhanger l’Association des clubs francophones de football schuiven de beslissing over al dan niet de competitie hernemen voor zich uit. Over ongeveer twee weken zouden ze tot een oplossing moeten gekomen zijn, als het overlegcomité op 22 januari geen versoepelingen goed heeft gekeurd, dan is het game over. Ook voor de -12-jarigen pleiten virologen om voor hen de sport te verbieden. Dat is voorlopig nog niet aan de orde, maar dat zou besproken worden, moet er nog zand zijn?