Vlaams-Brabantse clubs vinden stijging lidgelden met 45 procent een brug te ver
De voetbalclubs van Vlaams-Brabant trokken deze zaterdagochtend naar het provinciehuis in Leuven voor hun algemene jaarlijkse vergadering. Een deel van de aanwezigen was in het zwart gekleed om een zichtbaar signaal te geven aan Voetbal Vlaanderen dat het niet door de beugel kon. De stijgingen van de lidgelden met 45 procent voor ieder aangesloten lid bij een voetbalvereniging onlangs meegedeeld zijn erover en op een slecht moment meegedeeld.
De Vlaams-Brabantse reeksen werden al getergd met een onwaarschijnlijk, zes à zeven afhankelijk van het gegeven of Eendracht Aalst alsnog een licentie krijgt via het BAS, aantal zakkers dit seizoen. Dan kwam er naar de lente toe de beslissing dat elke selectie van een team uit een minimum aantal spelers jonger dan 23 jaar moest beschikken en dit is dé maatregel te veel. De clubs willen de verhoging dit jaar niet meer aan hun leden doorrekenen en het liefst van al zien ze die pas naar het einde van volgend seizoen ingaan.
“Ik was jaren trainer van de Stormvogels Drieslinter en dit was mijn eerste jaar als contactpersoon met de voetbalbond. Als trainer had ik al veel gezien, maar dit is ook de moeite. We tellen als club in totaal 260 leden, die verhoging en die timing van deze beslissing vonden we onaanvaardbaar. Een voetbalclub runnen, dat is tegenwoordig geen hobby meer maar een klein bedrijf”, opende Geert Poulussen van de Stormvogels Drieslinter. “Aanvankelijk kregen we geen uitleg omtrent de beslissing. Het tijdsstip was eveneens rampzalig, zeker al omdat het begin juli ingaat. We kunnen dat nieuwe gegeven amper bolwerken aangezien iedereen bij ons al zijn lidgeld en kledij betaalde. Geen idee wat we moeten doen om dat verschil te dichten. We hadden een voorstel om dat verhoogde lidgeld naar volgend seizoen te verhuizen, hier moeten we wel met zijn allen aan hetzelfde zeel trekken”, besloot Poulussen.
Op de vergadering zelf werd uitgelegd waarom dat lidgeld verhoogd was, onder andere de energiecrisis kwam aan bod, verschillende clubs toonden hier begrip voor, maar ze waren niet met velen. Voor kleinere clubs wordt het zo wel moeilijker en de timing was vooral fout, wat werd erkend door Voetbal Vlaanderen. Een kleine minderheid kon daarmee leven, de rest minder…
KVK Tienen telt tussen de 600 à 700 spelers, die verhoging kost de club uit de Suikerstad omgerekend een kleine woningrenovatie.
“Ik heb veel klachten van andere clubs gehoord omtrent de verhoging. Theoretisch kan die lidgeldverhoging naar volgend jaar verschoven worden, maar zal er naar ons geluisterd worden? Het gaat niet enkel om de vergoedingen van de spelers, maar ook die van de scheidsrechters en onze vrijwilligers. Dat is geld dat je niet in je eigen werking kan investeren. Die verhoging gaat naar eigen structuren zoals in Tubize en Strombeek-Bever, wij hebben die megalomane projecten niet nodig. Voorts zag ik dat de personeelsleden van Voetbal Vlaanderen stegen van 42 naar 52. Waarom is dat nodig? Ik vermoed dat we met zijn allen ook wat zullen moeten bijbetalen voor de Rode Duivels. Als uitleg werd geschermd met verhoogde kosten door de energiecrisis, maar die vond al drie jaar geleden plaats, dat kan je nu toch niet meer op ons verhalen? Dat het totale kostenplaatje bij de clubs wordt gehaald, is een regelrechte schande. Het gaat ons ook niet allemaal om die euro’s, het gaat ook om de impact”, wist Peter Denruyter, verantwoordelijke voor het commerciële en de sponsoring bij KVK Tienen. “Hun beslissingsvorming is ook aan een grondige herziening toe. Niemand weet hoe zo’n zaken beslist worden. Ze moeten in eerste plaats beginnen om bij zichzelf te saneren. De clubs zetten al jaren zelf de tering naar de nering. Ik wacht eigenlijk op de publicatie van de jaarrekening van 2023 van Voetbal Vlaanderen, in die van 2022 waren de kosten zo goed als niet gestegen, behalve dan die 10 extra personeelsleden bij hen.”
Vele clubs lijken voorlopig niet van plan om de verhoging aan hun leden door te rekenen.