logo Casalina

Sparta Haacht Statie boekt in een prima sfeer laatste derbyzege ooit tegen FC Tildonk met turfkes en grinta

Sparta Haacht Statie boekt in een prima sfeer laatste derbyzege ooit tegen FC Tildonk met turfkes en grinta
De laatste derbyfoto tussen Sparta Haacht Statie en FC Tildonk

In de laatste derby tussen groen-wit Sparta Haacht Statie en geel-groen FC Tildonk was de overwinning voor Sparta. Op basis van een gevatte reactie op de opener van Tildonk, aanpassing aan het bevroren veld en blijven strijden tot de slotseconde won het thuisteam terecht. In de heenronde waren de spelers van het Bloemendorp nog de beteren met een 2-0 als gevolg. 

Een mooie delegatie van de Spartajeugd mocht, samen met schepen van sport Jos Verdeyen (CD&V) die de aftrap gaf, mee het veld op met de derbygladiatoren.

De opkomst voor de aftrap van Haachtse toekomst en het heden
De opkomst voor de aftrap van Haachtse toekomst en het heden

Bij een vrije trap vanaf rechts valt de bal in de zestienmeter van de groenhemden tussen verdediger Desiron en Seynaeve recht op de hand van de eerste. Hij schrok hiervan en hier zag de ref een strafschop in. Fouarge mikte in de linkerhoek, 0-1! De tegenreactie liet niet lang op zich wachten. Na een collectieve aanval belandde de bal centraal bij Wauters, die na een periode blessureleed zijn waarde kon bewijzen. Dat deed hij door met de 1-1 bezoekende goalie Baudet te verschalken. Net voor het kwartier een vrije trap vanaf rechts voor het thuisteam, de bal komt centraal bij Deslagmulder terecht die in de linkerhoek deponeerde, 2-1!

Fouarge trapt de elfmeter voor de 0-1 binnen
Fouarge trapt de elfmeter voor de 0-1 binnen

Tot de rust was het enkel Sparta dat de klok sloeg met kansen voor Wauters, Deslagmulder, Stockx en Van Ransbeeck. Op minuut 42 kreeg Sparta een vrije trap op ongeveer tien meter van het strafschopgebied, hij pegelde hem met zijn goede linker in doel, 3-1 de kloof was er. Jammer genoeg voor de groen-witten was aan de overzijde de krachtige Booten bij de les. Hij ontfutselde links voor het strafschopgebied de bal, hield een trio aan de praat en schoot hem in de verste hoek raak. De bal rakelings langs de handschoenen van Delise, 3-2 en een mentale prik richting het thuisteam.

Arno Verhoeven scoorde net de 3-1
Arno Verhoeven scoorde net de 3-1

Tildonk kwam het beste uit de pauze.

Voetballend en combinerend kwam Tildonk het beste voor de dag, zeker ook door de inbreng van invaller Coopmans. In minuut 56 echter prikte Sparta tegen via Stockx die het leer rechts naast de goalie plaatste, 4-2 en opnieuw twee treffers verschil. Tildonkse invaller Kaplan mikte nog op de rechterpaal, Delgoffe zag een bom vanop afstand op de dwarslat vallen. Met nog een kwartier te gaan kwam Stockx alleen voor Baudet opdoemen, hij tikte ijlings over. Met nog een kwartier te gaan zag De Brabander zijn tweede geel. Bij een hoekschop vanaf links plaatste Desiron zich goed en richtte hij een gerichte kopbal naar doel, ook zijn tweede poging in de vorm van een schot werd afgeblocked. In de slotfase schoof invaller Van Wuytswinkel na enkele voorgaande pogingen de 5-2 binnen.

Het geheime wapen van Sparta waren de turfkes. Daags voordien schaften verschillende spelers nog deze “turfkes”, schoenen met vele korte noppen onder de zool, aan.

“Die 5-2 hadden we niet verwacht. In de heenronde zijn we ginds verdiend gaan verliezen en vorige week kenden we thuis tegen KDN United een moeilijk duel. We pasten ons aan aan de omstandigheden op het veld, het aangepaste schoeisel hielp ons letterlijk vooruit. Die 3-1, ik bekijk het als een zondagsschot, was belangrijk”, herinnerde de bescheiden Verhoeven zich, die bij Sparta al even kind aan huis is. Vader Dirk is enthousiast lid van de supportersclub Groen-Wit. “We doen een goede zaak met deze zege. We komen zo zelfs even gedeeld aan de leiding. Het is ook mooi dat we de derbygeschiedenis tussen beide teams zo konden afsluiten. Nadien werd dat duchtig gevierd”, wist de dertiger uit Wespelaar.

Bij FC Tildonk vonden ze het jammer dat er werd gespeeld.

“Naar onze mening viel hierop zeer moeilijk of zelfs niet te spelen. Overal in de omgeving werden duels afgelast, maar dit niet.  Sparta had betere schoenen waarmee ze op ijs meer controle hadden. Voetballend lagen we allesbehalve onder, zeker in het begin van de tweede helft. Kansen kregen we ook met een bal op de rechterpaal van Kaplan en een bal op de lat van Delgoffe”, klonk het bij enkele geel-groenen.

Doelpunten: 3’ Fouarge (0-1 strafschop), 5’ Wauters (1-1), 14’ Deslagmulder (2-1), 42’ Verhoeven (3-1), 45’ Booten (3-2), 56’ Stockx (4-2), 88’ Van Wuytswinkel (5-2).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *