logo Casalina

Remco Evenepoel wint het Vlaams Sportjuweel 2022, Football Girls Leuven verkozen tot Warmste Sportinitiatief

Remco Evenepoel wint het Vlaams Sportjuweel 2022, Football Girls Leuven verkozen tot Warmste Sportinitiatief
De Football Girls Leuven vielen in de prijzen

Remco Evenepoel is de trotse winnaar van het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie 2022. De prijs (een gloednieuwe trofee) werd uitgereikt door Vlaams minister van Sport Ben Weyts tijdens de award show van de Vlaamse Sportjuwelen in de Docks Dome in Brussel. Remco Evenepoel volgt op de erelijst de Red Lions op. De andere Vlaamse Sportjuwelen waren voor Jelle Spruyt (Topsportcoach 2022), de coach van Bart Swings, voor Maarten Thysen (Topsportversterker 2022) en voor Football Girls Leuven (Warmste Sportinitiatief 2022).

De Vlaamse Sportprijzen heten vanaf dit jaar de Vlaamse Sportjuwelen. Net als vorig jaar worden naast het bekende Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie van het jaar ook de Topsportcoach, de Topsportversterker en het Warmste Sportinitiatief van het jaar bekroond. De prijzen kunnen maar eenmaal in iemands carrière gewonnen worden.

Beste Topsportprestatie 2022

Remco Evenepoel wint het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie 2022. Hij wint de prijs na een fantastisch jaar vol sportieve hoogtepunten, waarin hij onder andere wereldkampioen werd, de Ronde van Spanje en Luik-Bastenaken-Luik won. Evenepoel haalde het van de andere genomineerden Lotte Kopecky (wielrennen) en Emma Plasschaert (zeilen). Hij volgt op de erelijst de Red Lions op.

“Remco Evenepoel is een verdiende winnaar en mooie naam op de erelijst van het Vlaams Sportjuweel”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Hij won afgelopen jaar onder andere een wielermonument, een grote ronde en werd ook nog eens wereldkampioen. Het maakt mij en vele anderen trots als Brabander, als Vlaming. Graag wens ik ook de andere genomineerde sporters van harte proficiat met hun topsportprestaties. Samen inspireren zij vele Vlamingen van jong tot oud om ook meer te sporten.”

“Het is een hele eer om het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie 2022 te winnen”, zegt Remco Evenepoel. “Ik wil dan ook iedereen die op mij gestemd heeft hartelijk bedanken. In het bijzonder wil ik ook mijn ploeg, mijn familie en iedereen die me heeft geholpen bedanken om er mee zo’n uitzonderlijk jaar van te maken.”

Vader Patrick Evenepoel ontving het Vlaams Sportjuweel namens zoon Remco
Vader Patrick Evenepoel ontving het Vlaams Sportjuweel namens zoon Remco

Topsportcoach 2022

Het Vlaams Sportjuweel voor Topsportcoach 2022 is voor de coach die zijn of haar topsporter(s) naar de grootste prestaties stuwde. Deze prijs is dit jaar voor Jelle Spruyt, de coach die Bart Swings van de sporthal in Heverlee naar de wereldtop op skeelers én op het ijs begeleidde. Hij maakt de jaarplanning op en bewaakt de trainingsinhoud. Op strategisch vlak analyseert hij samen met Swings de tegenstand om tot de beste scenario’s te komen voor succes in de massastart. De andere genomineerden waren Mark Littlejohn (coach van Emma Plasschaert en Eline Verstraelen) en Fernando Oliva (coach van Noor Vidts). Jelle Spruyt volgt op de erelijst Shane McLeod op.

“Ik ben erg tevreden met deze prijs”, zegt Jelle Spruyt. “Het is een mooie erkenning, want een olympische gouden medaille kan volgens mij enkel het resultaat zijn van vele jaren hard werk. Altijd beter willen doen, dat is waar we het verschil kunnen maken, en dat willen we ook de komende jaren blijven doen.”

Topsportcoach Jelle Spruyt viel in de prijzen
Topsportcoach Jelle Spruyt viel in de prijzen

Topsportversterker 2022

Het Vlaams Sportjuweel voor Topsportversterker 2022 is voor iemand die, vaak achter de schermen, het ideale topsportklimaat mee vormgeeft. De drie kanshebbers waren Jan Olbrecht (inspanningsfysioloog), Peter Van Eenoo (dopingexpert) en Maarten Thysen (sportkinesist). Deze laatste mocht de prijs mee naar huis nemen voor zijn indrukwekkende werk als kinesist. Hij werkt samen met verschillende topsportfederaties en topatleten, vooral rond blessurepreventie en revalidatie. Daarnaast zorgt hij voor de fysieke voorbereiding van toppers als Bart Swings en Nafi Thiam. Die laatste begeleidt hij op elk groot toernooi. Sinds Peking 2008 heeft hij zeven olympiades met Team Belgium op de teller staan. Op de erelijst is Maarten Thysen de opvolger van Johan Bellemans.

“Ik ben heel vereerd met deze erkenning”, zegt Maarten Thysen. “Ik ben dankbaar om in mijn werk zoveel inspirerende mensen te ontmoeten, mensen die mijn nieuwsgierigheid blijven prikkelen. Het is die nieuwsgierigheid die ervoor zorgt dat ik voortdurend op zoek blijf gaan naar nieuwe strategieën en technieken om atleten zich verder te laten ontwikkelen en te laten excelleren, en die van mijn job mijn passie maakt.”

Het Vlaams Sportjuweel voor Topsportversterker 2022 was voor Maarten Thysen
Het Vlaams Sportjuweel voor Topsportversterker 2022 was voor Maarten Thysen

Warmste Sportinitiatief 2022

Het Vlaams Sportjuweel voor het Warmste Sportinitiatief 2022 is voor een initiatief dat mensen in beweging zet en hen tegelijk samenbrengt, maatschappelijk vooruithelpt of het sociale weefsel in de buurt versterkt. Het winnende sportinitiatief werd Football Girls Leuven (FGL). FGL geeft elk meisje uit Leuven en omstreken de kans om te voetballen. De club probeert alle financiële, sportieve en logistieke drempels uit de weg te ruimen, zodat niemand buitenspel staat. De andere finalisten waren Sportclub Boezjeern uit Eeklo en Triple Challenge uit Gent. Sportclub Boezjeern is een inclusieve sportclub voor volwassenen, met extra aandacht voor kwetsbare mensen. Ze zetten in op een laagdrempelig en gevarieerd sportaanbod, van petanque tot badminton. Triple Challenge streeft dan weer bij elke sportactiviteit naar positieve impact op drie niveaus: gezondheid, samenleving en planeet. Football Girls Leuven is de opvolger van Sportaround op de erelijst, dat in 2021 tot het allereerste Warmste Sportinitiatief werd verkozen.

“De kernwaarden van onze club zijn laagdrempeligheid, inclusie en duurzaamheid, en dat appreciëren onze leden en hun ouders duidelijk, want ze maakten heel wat reclame om op ons te stemmen, en daarvoor willen we hen bedanken”, zegt Marnix Beyens, voorzitter en trainer van Football Girls Leuven. “We willen ook de stad Leuven bedanken voor het ter beschikking stellen van onze terreinen. Alle meisjes die zin hebben om te voetballen, zijn meer dan welkom bij ons. Voor zij die nog drempels ervaren om dat te doen, doen we ons best om die zo veel mogelijk weg te halen.”

Ook dit jaar werd er een publieksstemming georganiseerd. Meer dan 10.000 sportliefhebbers lieten hun stem horen. De publieksstemmen tellen mee voor een derde van het eindtotaal voor de drie topsportprijzen, en voor de totale score van het Warmste Sportinitiatief. Voor de drie topsportprijzen wordt twee derde van de punten gegeven door een vakjury (de Stuurgroep Topsport). Deze bestaat uit Eddy De Smedt (extern expert, voorzitter), Pieterjan Vangerven (kabinet Sport), Philippe Paquay (Sport Vlaanderen), Paul Rowe (Sport Vlaanderen), Tom Coeckelberghs (Sport Vlaanderen), Olav Spahl (BOIC), Gijs Kooken (VSF), Evi Van Acker (VSF), Jan Bourgois (extern expert (UGent)), Bob Browaeys (extern expert (Voetbal Vlaanderen)), Tommy Verlinde (Sport Vlaanderen, secretaris), Veerle De Bosscher (extern expert (VUB)), Jessica De Smet (extern expert (Parantee-Psylos)), Frauke Dirickx (extern expert (ex-topsporter)), Kim Gevaert (extern expert (ex-topsporter)), Ilse Heylen (extern expert (ex-topsporter)), Hans Van Alphen (extern expert (ex-topsporter)), Gert Vande Broek (extern expert (KULeuven)) en Hans Vandeweghe (extern expert (journalist)).

De laatste winnaars van het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie waren de Red Lions (2021) Emma Meesseman (2019) en Nina Derwael (2018).

Over de Vlaamse Sportjuwelen

Het Vlaams Sportjuweel voor de Beste Topsportprestatie wordt jaarlijks uitgereikt door de Vlaams minister van Sport. Alle Vlaamse sporters die in de loop van het jaar opmerkelijke prestaties leverden of een uitzonderlijke loopbaan afsloten komen hiervoor in aanmerking. De trofee kan maar eenmaal door dezelfde persoon, ploeg of organisatie gewonnen worden. Daarnaast reikt de Vlaamse overheid nog drie andere Vlaamse Sportjuwelen uit: voor Topsportcoach van het jaar, Topsportversterker van het jaar en voor het Warmste Sportinitiatief. Deze laatste trofee zet een initiatief in de bloemetjes, dat sport gebruikt om ook maatschappelijk het verschil te maken. De jury, die twee derde van de punten voor de drie topsportprijzen uitdeelt, bestaat uit de Stuurgroep Topsport. Een publieksstemming beslist over het Warmste Sportinitiatief en een derde van de punten voor de topsportprijzen.

Over Sport Vlaanderen 

Sport Vlaanderen is de sportadministratie van de Vlaamse overheid, en heeft een duidelijke missie: het wil iedereen in Vlaanderen zoveel mogelijk kansen bieden om zijn hele leven lang te sporten en te bewegen. Sport Vlaanderen doet dit door het sport- en beweegaanbod in Vlaanderen zo kwaliteitsvol en zo toegankelijk mogelijk te maken op maat van elke sporter. Om dit te bereiken geven dagelijks meer dan 600 mensen het beste van zichzelf, onder leiding van administrateur-generaal Philippe Paquay en algemeen directeur Paul Rowe. De organisatie bestaat uit het hoofdbestuur dat zich in Brussel bevindt, en dertien centra verspreid over Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *