logo Casalina

Opinie: Het competitieformat van ons profvoetbal herbekeken

Opinie: Het competitieformat van ons profvoetbal herbekeken
Het Vlaams-Brabantse KAC Betekom komt uit in derde amateur

Momenteel wordt in de Pro League nog maar eens onderhandeld over het competitieformat. Als ervaringsdeskundige én als voetbalfan deelt Kris Verbert zijn visie over dit onderwerp. Kris Verbert is oprichter van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup (“LZV Cup”), met 907 aangesloten clubs de grootste zaalvoetbalbond van het land.

Heel wat voetbalfans zijn het jarenlange gepalaver en het om de haverklap wijzigen van het competitieformat beu. Vanuit een professionele interesse en vanuit mijn frustraties als voetbalfan heeft Verbert een voorstel op papier gezet, uitgaande van een aantal basisprincipes.

Principe 1: Een vast aantal van 24 profclubs. Tal van sporteconomen wijzen er al jaren op dat slechts een beperkt aantal profclubs leefbaar kan zijn in België.

Principe 2: Maximum 36 wedstrijden. Clubs en spelers klagen immers terecht over een te drukke wedstrijdkalender.

Principe 3: Meer wedstrijden met inzet. Momenteel is er voor te veel clubs niets meer te winnen of te verliezen na de reguliere competitie.

Principe 4: Opwaardering van prestaties in het reguliere seizoen. Geen halvering of verlies van punten meer.

Principe 5: Eenvoudige, logische naamgeving. Maak het niet onnodig ingewikkeld voor de fan met namen als 1A, 1B en Eerste Amateur.

Principe 6: Beloftenteams maximaal in de hoogste amateurreeks. Gelet op de resultaten van Club NXT is dat hoog genoeg, en zo vermijd je ook competitievervalsing.

Het competitieformat

De reguliere competitie start met een Eerste klasse van twaalf clubs en een Tweede klasse van twaalf clubs. Van augustus tot en met januari wordt een heen- en terugronde afgewerkt van 22 wedstrijden. Vervolgens worden van februari tot mei de play-offs gespeeld in een heen- en terugronde van 14 wedstrijden.

In Play-off 1 spelen de nummers 1-8 uit Eerste klasse voor de titel en de Europese tickets, met behoud van punten.

In Play-off 2 spelen de nummers 9-12 uit Eerste Klasse en de nummers 1-4 uit Tweede klasse voor een plaats in de top 4 die recht geeft op Eerste klasse. Het nummer 12 uit eerste en het nummer 1 uit tweede starten met 0 punten. De nummers 9-11 uit eerste behouden hun puntenvoorsprong, en de nummers 2-4 uit tweede starten met hun puntenachterstand uit de reguliere competitie.

In Play-off 3 spelen de nummers 5-12 uit Tweede klasse om de twee degradatieplaatsen naar Derde Klasse (nieuwe benaming voor Eerste Amateur) te ontlopen, met behoud van punten.

Meer zekerheid, meer kansen, meer spanning

In dit format hebben grote clubs meer zekerheid om Play-off 1 te bereiken. Ook maken kleine clubs meer kans om Play-off 1 te bereiken. Kleine eersteklassers zullen ook niet zomaar uit Eerste klasse degraderen, terwijl er tezelfdertijd wel meer tweedeklassers kans maken op promotie door te bewijzen dat ze sterker zijn.

Ondanks het behoud van punten is ook de spanning verzekerd want in 14 onderlinge Play-off duels kunnen clubs nog heel wat punten verliezen of net goedmaken op hun concurrenten.

Om de weinige clubs die niets meer te winnen hebben toch te weerhouden van competitievervalsing worden de gelden van uitzendrechten verdeeld op basis van de eindstanden in de Play-offs. Ook kan er eventueel voor de start van de Play-offs – die samenvalt met het einde van de wintermercato – een beperkte spelerslijst worden ingediend om zo herkenbare ploegopstellingen te garanderen van de eerste tot en met de laatste speeldag.

En wat met de beloftenteams van deze 24 profclubs? Laat hen al spelend hun natuurlijke plaats vinden in Derde klasse, Vierde klasse, of lager. Maar om competitievervalsing te voorkomen kunnen zij nooit promoveren naar Tweede klasse, ook al eindigen ze in de top 2.

Stabiliteit en herkenbaarheid

Last but not least is het vooral belangrijk om te kiezen voor een stabiel format dat decennialang wordt aangehouden.

Om de paar jaar veranderen op basis van toevallige gebeurtenissen als rechtszaken of fraudedossiers moet absoluut tot het verleden behoren.

Alleen via stabiliteit kan de herkenbaarheid van onze Belgische competitie verhoogd worden. En dat is een absolute voorwaarde om fans en sponsors mee te krijgen in het grotere verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *