logo Casalina

Nieuw in Vlaanderen: BabyBallers

Nieuw in Vlaanderen: BabyBallers

BabyBallers is vanaf deze maand een wekelijks terugkerend pleziermoment voor ouder en kind. Peuters en kleuters worden geprikkeld om te spelen met de bal als rode draad. Spelenderwijs leren ze bij over kleuren. Dat alle trainingsmateriaal er is in de kleuren geel, groen, rood en blauw, is geen toeval. Verder maken ze gebruik van getallen en vormen. Ze maken er nieuwe vriendjes en ontwikkelen tegelijk hun sociale skills.

Elke week is er een ander thema voor de lessen voorzien, het niveau is aangepast aan de leeftijd van het kind. Babyballers is daarom opgedeeld in drie leeftijdscategorieën. De jongsten, de “babyballers”, zijn tussen zestien maanden en 2,5 jaar. Tussen 2,5 en 3,5 jaar is er sprake van “miniballers”, tussen 3,5 en vijf jaar is er sprake van “ballers”.

Tijdens de lessen speelt een professionele trainer in op de fantasie van het kind. Zo zijn bijvoorbeeld de grote kegels de ene week ijscrèmehorentjes, waar ze moeten proberen een ijscrèmebal op te leggen. Dat kan de week nadien even goed een fruitboom zijn, waarvan ze vruchten moeten plukken.

Een baller-les duurt telkens veertig minuten. Die tijd is bewust neergezet: niet te lang, niet te kort. Het is namelijk niét de bedoeling dat de ouder zijn kind afzet en snel even boodschappen doet tussendoor. Wel integendeel, de ouder, grootouder of eventueel grote broer of zus speelt mee. Want een kleintje dat samen met zijn papa of mama kan spelen, ondervindt dubbel zoveel plezier.

Oorsprong
BabyBallers is zo’n acht jaar geleden ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. Richard Elms, de oprichter, had als jonge papa ondervonden dat er in zijn Londense thuisbasis wel al iets in die aard bestond, maar dat het niet goed in elkaar zat en dus beter kon. Zo dokterde hij een eigen formule uit en creëerde hij BabyBallers. Vorig jaar nog gewag makend van 28 verkochte franchises, steken ze ondertussen al ruim boven de veertig uit in het V.K.

Vlaanderen
Vanuit Sport Vlaanderen gaat momenteel veel aandacht naar sport voor kinderen, met name sporten in gezinsverband is voor de huidige beleidsperiode een prioritaire pijler. Daar past BabyBallers perfect in. Voor peuters is er soms geen enkel ander aanbod dan zweminitiatie. Jonge ouders zijn vragende partij voor een verbreding van het keuzeaanbod. Vanuit deze visie is dit jaar Sportskids vzw opgericht, met Luc Deraedt, Luc Devroe en Dries Lescouhier als oprichters.

Sportskids start vanaf september 2020 BabyBallers op in Vlaanderen in zeventien locaties. Meer locaties zullen systematisch volgen in de loop van dit en de volgende jaren.

Corona
Het coronabeleid binnensporten laat momenteel groepen tot vijftig kinderen toe. De baller-lessen blijven qua aantal kindjes, met maximaal twintig, daar ruim onder. BabyBallers is een binnen-gebeuren. Sportskids maakt daarom gebruik van de gemeentelijke sportruimtes.

Voor, tijdens en na alle lesjes zijn coronamaatregelen voorzien. Ouders houden bijvoorbeeld onderling afstand en dragen een mondkapje en het materiaal wordt tussen de klassen door telkens ontsmet. Zowel ouders als lesgevers krijgen voordien alle nodige instructies.

Waar
De steden en gemeenten die als eerste van start gaan vanaf september 2020 zijn Turnhout, Mechelen, Brasschaat, Leuven, Overijse, Genk, Brugge, Blankenberge, Bredene, Kortrijk, Wevelgem, Diksmuide, Ieper, Menen, Poperinge, Gent en Oudenaarde.

Samenwerking met SportWerk Vlaanderen
De kwaliteit van de les hangt voor een groot deel af van de lesgever/trainer. Daarom doet Sportskids in eerste instantie beroep op de mensen van SportWerk Vlaanderen. Enkele hoofdtrainers van SportWerk zijn opgeleid in het Verenigd Koninkrijk, nog voor corona er uitbrak. Zij leidden ondertussen collega-lesgevers verder op en uiteraard wordt vanuit het Engelse vasteland, vanop afstand, assistentie verleend. Iedere lesgever wordt bijgestaan door een assistent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *