logo Casalina

Liefhebbers Zaalvoetbal Cup met 900 clubs die het zonder scheids doen

Liefhebbers Zaalvoetbal Cup met 900 clubs die het zonder scheids doen
LVZ vereniging Malinas in beeld foto Jeffrey Meskens

De Liefhebbers Zaalvoetbal Cup (kortweg LZV Cup) wordt stilaan de grootste zaalvoetbalbond van het land. Ook deze zomer sluiten er weer heel wat nieuwe clubs aan waardoor het totale aantal boven de negenhonderd uitstijgt. De LZV Cup is actief in heel Vlaanderen met ongeveer vijfentwintig afgebakende competitieregio’s en ongeveer 10.000 zaalvoetbalwedstrijden per jaar. Opmerkelijk is dat al die wedstrijden worden gespeeld zonder scheidsrechter.

Oprichter Kris Verbert vertelt meer over het concept

Hoe is de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup ontstaan?

“Mijn vrienden en ik waren gek van voetbal. Een eigen zaalvoetbalclub oprichten was ons plan, maar in de traditionele bonden is dat duur en ingewikkeld. In 2003 heb ik met de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup dan maar een nieuwe zaalvoetbalcompetitie opgericht, gericht op éénvoud, betaalbaarheid en fairplay. We begonnen met acht clubs en intussen tellen we er al 907.”

Opvallend is dat er zonder scheidsrechters wordt gevoetbald. Hoe slagen jullie daarin?

“Als kind heeft iedereen zonder scheids gevoetbald op de speelplaats, op pleintjes of in de tuin. Het is pas later dat we plots denken dat dit niet meer kan. Dat komt door de taferelen die je ziet in het traditionele voetbalcircuit. Daar zijn alle middelen goed om te winnen. Zware of geniepige overtredingen, professionele fouten, tijd winnen, verbale agressie, … Spelers tasten de grenzen af en proberen alles wat de scheidsrechter niet ziet of niet bestraft. Ze proberen hem zelfs te misleiden met schwalbes of geveinsde blessures. Bij ons is er geen scheidsrechter die je moet beïnvloeden. De twee spelers in een duel voelen maar al te goed of er al dan niet contact was en zij beslissen zelf over de fout. Met een kunstduik maak je jezelf alleen maar belachelijk. Na iedere wedstrijd beoordelen beide ploegen elkaars fairplay. Die informatie gaat naar ons als LZV Cup Bestuur en onze Fairplay Managers. Deze sturen vervolgens de zeldzame probleemploegen bij. Wie zich niet aanpast wordt na het seizoen uit de competitie gezet.”

Survival of the fairest

“We noemen dat “survival of the fairest” waardoor het alsmaar leuker wordt voor de ploegen die overblijven. Zij vertellen dat door aan anderen, waardoor de interesse steeds meer groeit.”

Wat is het profiel van de gemiddelde LZV Cup ploeg?

“Bij ons vind je geen kunstmatig samengestelde ploegen waar de minderen aan de kant worden geschoven. LZV Cup ploegen zijn eerder vriendengroepen met een mix van goede en minder goede spelers. Door samen één ploeg te vormen komen ze vanzelf terecht op een niveau dat bij hen als geheel past. LZV Cup teams plegen minder overtredingen, geven hun fouten toe en laten onsportief gedrag achterwege. Er is een klassement en er wordt uiteraard gespeeld om te winnen. De spelers beseffen dat ze, los van de score, ook de tegenstander een leuke voetbalavond moeten bezorgen om van hen een goede fairplay beoordeling te krijgen.”

Voor de late beslissers zijn er trouwens nog enkele plaatsen vrij in het nieuwe zaalvoetbalseizoen

BIO: Kris Verbert uit Oosterzele is oprichter van de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup (“LZV Cup”), de grootste zaalvoetbalbond van het land met 907 clubs en 0 scheidsrechters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *