logo Casalina

Liefhebbers Zaalvoetbal Cup blijft groeien dánkzij uitsluiting 33 clubs

Liefhebbers Zaalvoetbal Cup blijft groeien dánkzij uitsluiting 33 clubs
LVZ vereniging Malinas in beeld foto Jeffrey Meskens

De Liefhebbers Zaalvoetbal Cup (kortweg LZV Cup) is intussen de grootste zaalvoetbalbond van het land. Deze zomer werden 33 clubs uitgesloten maar sluiten er zo veel nieuwe aan dat het totale aantal boven de 900 uitstijgt. Opmerkelijk is dat alle wedstrijden worden gespeeld zonder scheidsrechter. Oprichter Kris Verbert uit Oosterzele vertelt meer over het concept.

Hoe is het mogelijk om competitiezaalvoetbal te spelen zonder scheidsrechter?

Als kind heeft iedereen zonder scheidsrechter gevoetbald op de speelplaats, op pleintjes of in de tuin. Pas later denken we plots dat dit niet meer kan omdat we op televisie zien dat alle middelen gebruikt worden om te winnen. Zware of geniepige overtredingen, professionele fouten, tijd winnen, verbale agressie, … Spelers tasten de grenzen af en proberen de scheidsrechter te misleiden.

Bij ons is er geen scheidsrechter die je moet beïnvloeden. Een schwalbe zie je nooit want iedereen beseft dat de tegenstander weet dat er geen contact was. Spelers beslissen zelf over fouten.

Na iedere wedstrijd beoordelen beide ploegen elkaars sportiviteit. Zo bezitten wij over iedere ploeg 20 à 24 fairplay verslagen waarmee we de zeldzame probleemploegen kunnen bijsturen.

Wat gebeurt er als een ploeg zich niet aanpast?

De echte kernwaarden van een organisatie herken je aan welk gedrag beloond en bestraft wordt. In de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup is fairplay de kernwaarde, en soms is de conclusie dat een ploeg beter zou passen in een ander competitieconcept.

Deze zomer sloten we 33 clubs uit. Dat is ongeveer 3 procent. Wij gaan door met de 97 procent ploegen die hun tegenstanders telkens een aangename voetbalavond willen bezorgen.

We noemen dat “survival of the fairest” waardoor het almaar leuker wordt voor de vele ploegen die overblijven. En zij vertellen dat door aan anderen, waardoor het aantal nieuwe clubs veel hoger ligt dan de 33 die eruit gaan. Je kan dus stellen dat het afstoten van ongeschikte ploegen ons uiteindelijk meer ploegen oplevert.

Wat is het profiel van de ploegen in de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup?

De typische LZV Cup ploeg is een groep hechte vrienden die graag plezier beleeft, toffe tegenstanders ontmoet en er volledig voor gaat, maar altijd binnen de grenzen van de fairplay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *