logo Casalina

KVC Kessel-Lo 2000 biedt licht in de duisternis aan de Stadionlaan

KVC Kessel-Lo 2000 biedt licht in de duisternis aan de Stadionlaan
De avondmatchen en -trainingen verlopen helderder dan ooit Foto: KVC Kessel)Lo 2000

Bij tweedeprovincialer KVC Kessel-Lo 2000 valt ondanks de covid 19-ellende toch goed nieuws te noteren. Hun drie velden aan de Stadionlaan worden voorzien van nieuwe LED-verlichting waardoor avondwedstrijden en -trainingen onder betere omstandigheden kunnen plaats vinden, bij de bordeauxhemden zijn ze de stad Leuven dankbaar want initieel vroegen ze enkel verlichting voor hun hoofdveld aan.

Een jaar na het nieuwe kunstgrasveld vernieuwt Stad Leuven ook de verlichting op alle velden. KVC Kessel-Lo 2000 wil Stad Leuven daar dan ook uitdrukkelijk voor bedanken.

“Ik heb over de belichting ongeveer anderhalf jaar geleden bij toen nieuwbakken Leuvens schepen van sport, Johan Geleyns, een ballonnetje opgelaten. Hij werd uitgenodigd op onze club, ik stelde onze vereniging voor en wat ze betekenden en koppelde daaraan onze wensen en verzuchtingen. In de eerste plaats belichting voor ons hoofdveld. Onze verlichting was te nipt voor avondwedstrijden, we hadden schrik dat we niet meer gehomologeerd gingen raken zeker na de aanleg van ons nieuwe kunstgrasveld dat door de zwarte korrels ietwat donkerder oogt”, legt voorzitter Peter Spiessens uit. “In eerste instantie vroegen we dat voor ons hoofdveld, maar we kregen dit op alle velden. We zijn daar de stad Leuven enorm dankbaar voor.”

Deze vernieuwing biedt niets dan voordelen voor de club.

“Van de vroegere gaslampen verbruikten ze er 20 à 25 per jaar. De spiegels van deze installaties konden na verloop van tijd doffer worden, dus onderhoud was nodig. Het was soms ook bang afwachten tijdens een match of een lamp het ging begeven, die moesten voor een match opladen, met LED is dat nu verleden tijd. In een installatie zitten er nu twee lampen in plaats van drie, dat zijn dus acht lampen voor een veld en dus vierentwintig in totaal. We zitten qua energieverbruik ongeveer op vijftien procent energie van de vorige verlichting.”

Een detailbeeld van een LED-lamp Foto: KVC Kessel-Lo 2000
Een detailbeeld van een LED-lamp Foto: KVC Kessel-Lo 2000

Trainingen en vooral avondwedstrijden zullen in betere omstandigheden kunnen doorgaan.

“De werkzaamheden duurden twee à drie weken en een weekje geleden probeerden we het licht voor het eerst uit op het C-veld. Het resultaat mocht er zijn, het gaf een veel wittere kleur. De nieuwe verlichting biedt flink wat voordelen zoals tot de helft meer lichtopbrengst. Direct, dus geen spiegel, wit licht, geeft beter kleuren en contrasten weer. Deze lampen hebben een veel langere levensduur. Het is veel zuiniger, dat is belangrijk voor het milieu. Je hebt onmiddellijk licht, geen opwarmtijd nodig. Deze kunnen ook aan en uit gezet worden zonder te hoeven wachten. Deze week zullen de werken na de laatste fijnafstellingen beëindigd worden”, wist fiere voorzitter Spiessens.

De lampen moeten nog gehomologeerd worden, maar het ziet er goed uit. Buiten KVC Kessel-Lo 2000 zijn er nog andere clubs die bij nevenbonden uitkomen, die de velden in de Stadionlaan gebruiken zoals Shanghai Leuven. Frisbeeclub Jetset Ultimate Frisbee uit Leuven traint er ook, waar ze enkele jaren geleden nog maar met zijn vijftienen waren, tellen ze nu 200 leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *