logo Casalina

KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF roepen amateurclubs op om samen te strijden tegen discriminatie en racisme

KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF roepen amateurclubs op om samen te strijden tegen discriminatie en racisme
De KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF willen discriminatie en racisme halt toeroepen bij amateurclubs

Het Belgische amateurvoetbal gaat dit weekend opnieuw van start na een periode van meer dan tien maanden zonder wedstrijden door de COVID-19-pandemie. Dat moment grijpen de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF aan om alle amateurclubs op te roepen om mee te strijden tegen discriminatie en racisme op en langs onze voetbalvelden. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt in dit verhaal, kunnen we nog gerichter werken om discriminatie en racisme aan te pakken. De amateurclubs kunnen bovendien Come Together-badges verzamelen en aan het einde van het seizoen wordt in elke provincie de meest verdienstelijke Come Together-club verkozen”, zegt Hedeli Sassi, FSR Advisor bij de KBVB.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF lanceerden zes maanden geleden het Come Together-actieplan tegen discriminatie en racisme. In het kader daarvan werden onder meer de Diversity Board samengesteld, voor het eerst onafhankelijke bestuurders geïntegreerd in de Raad van Bestuur van de KBVB en werd de Nationale Kamer Discriminatie en Racisme geïnstalleerd. Met de start van het amateurvoetbal, na een pauze van meer dan tien maanden door de gezondheidscrisis, willen de federaties alle amateurclubs oproepen om een positieve en veilige voetbalomgeving te creëren, zowel bij de jeugd als bij de volwassenen.

“Hun steun is onontbeerlijk in de strijd tegen discriminatie en racisme. Deze 4.000 clubs spelen een sleutelrol om te detecteren en te sensibiliseren”, wist Hedeli Sassi, FSR Advisor bij de KBVB.

Digitaal meldpunt en aangepast scheidsrechterverslag

Als ondersteuning krijgt elke club een pakketje met zeven officiële Come Together-affiches met Red Flame Kassandra Missipo, Rode Duivel Romelu Lukaku, Elitescheidsrechter Nicolas Laforge en 4 andere ambassadeurs uit het amateurvoetbal per post en ook digitaal toegestuurd. Het is de bedoeling dat alle clubs dit materiaal goed zichtbaar uithangen in hun accommodaties en kantines. Op die manier willen de federaties ook het gebruik van het meldpunt voor discriminatie en racisme via de RBFA-app opnieuw in de kijker zetten.

“Om gerichter te kunnen werken, zijn die meldingen ontzettend belangrijk. Daarom is vanaf dit seizoen ook het scheidsrechterverslag aangepast. Zo krijgen zij voortaan expliciet de vraag of ze discriminatie of racisme hebben waargenomen en zijn ze verplicht om elke melding van een speler, afgevaardigde of supporter op te nemen ook al hebben ze zelf de discriminatie niet gehoord of gezien. Onze scheidsrechters zijn net als elke individuele club een cruciale partner in deze strijd”, wist Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen.

De Pro League ondersteunt Come Together, het actieplan discriminatie en racisme van de KBVB, ACFF en Voetbal Vlaanderen. Ook de profclubs van de Jupiler Pro League en 1B Pro League dragen de boodschap mee uit om racisme en discriminatie in het stadion te melden. Per club werden twee spelers op een poster met hun persoonlijke boodschap afgebeeld omdat ook de profclubs mee willen uitdragen dat voetbal er voor iedereen is en dat racisme geen plaats in de samenleving heeft.

Zo hebben bijvoorbeeld alle profscheidsrechters al de Come Together-badge op hun uitrusting aangebracht als teken van steun. Alle scheidsrechterverslagen waarin discriminatie of racisme gerapporteerd worden, zullen voortaan beoordeeld worden door de nieuwe Nationale Kamer Discriminatie en Racisme, waar de procureur ook versterking krijgt van deskundigen uit de sportwereld om een gepaste sanctie uit te spreken.

Beste clubs beloond

Amateurclubs die hun beste beentje voorzetten in de strijd tegen discriminatie en racisme door vijf Come Together-actiepunten te implementeren, kunnen de officiële Come Together-badges aanvragen en opspelden. Maar hoe kunnen ze die aanvragen? Een eerste stap is de gratis Come Together-posters uithangen. Via de digitale kanalen van de club zoals de eigen website, de Facebook- of Instagrampagina het Come Together-verhaal uitdragen is een tweede stap. Vervolgens vragen de federaties de clubs om via de federatie een vorming te organiseren op hun club of zelf een vorming te volgen over racisme en discriminatie. De aanduiding en het kenbaar maken van een API, een Aanspreekpunt Integriteit, is een vierde actiepunt. De aanwezigheid van zo’n vertrouwenspersoon stelt de club in staat om tijdig en correct op te treden wanneer er signalen van problematisch gedrag opduiken en om de integriteit van iedere speler, coach, ouder of clubmedewerker te bewaren. Voor een eerste reeks vormingen liepen de clubs alvast storm waardoor ze meteen volzet waren, wat er nogmaals op wijst dat er heel wat bereidheid is bij onze voetbalclubs om deze problematieken te tackelen. Als laatste vragen de federaties de club om een toegankelijke actie rond discriminatie en racisme te organiseren, zoals bijvoorbeeld een anti-discriminatieboodschap te laten omroepen bij één of meerdere thuiswedstrijd, een videoboodschap die Come Together ondersteunt of een eigen creatieve spandoek te ontwerpen, een evenement te organiseren of een uitwisseling op de club in te plannen.

“Op die manier willen we vanaf de start tot het einde van dit voetbalseizoen het Come Together-verhaal op de kaart zetten bij de amateurvoetballers. We hopen dat zoveel mogelijk clubs de Come Together-badge snel behalen en die beschouwen als een extra bekroning voor hun werking. Bovendien zal een jury op het einde van het seizoen in elke provincie één club selecteren die zich onderscheiden heeft qua inzet rond het Come Together-actieplan. Zij zullen door de federaties een extra beloning krijgen”, besluit de woordvoerder van Voetbal Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *