logo Casalina

Hervatten of stoppen met amateurvoetbal? Nu al zitten de clubs met de gevolgen…

Hervatten of stoppen met amateurvoetbal? Nu al zitten de clubs met de gevolgen…
Spelen we nog in februari of is het over voor dit seizoen?

Sinds het weekend van 10 en 11 oktober verkeert het amateurvoetbal in een staat van vervroegde winterslaap als gevolg van covid 19. Onlangs werd de herstart van de competitie in het weekend van 9 en 10 januari naar de prullenbak verwezen en daarbij mogelijk ook het spelen van een volledige competitie. Daags na Sinterklaasdag, op maandag 7 december, zou er klaarheid moeten komen omtrent een eventuele herstart in februari of een definitieve stopzetting. Bij eersteprovincialer KVC Houtem-Oplinter zijn ze voor een stopzetting, dat leest u in het tweede tekstgedeelte.

Indien we terug konden voetballen begin januari dan kon er een competitie worden gespeeld tot en met het eerste weekend van juni, waardoor de pauze tot de voorbereiding van volgend jaar niet tot de langsten zou behoren. Indien de competitie effectief zou beginnen in februari dan is de kans groot dat er geopteerd wordt om enkel één competitiehelft af te werken.

Door de nieuwe coronamaatregelen die gelden tot minstens eind januari lijkt voetballen in diezelfde maand zo goed als onmogelijk. De regering wees erop om onder strikte voorwaarde het eindejaar te vieren, dan zou het raar zijn dat voetbalclubs met kernen van zestien spelers met elk hun eigen bubbel zou laten trainen. Omtrent de beslissing over een herstart of een stopzetting bestaat er nog geen duidelijkheid. Vanuit Voetbal Vlaanderen werd overigens aangekondigd dat een definitieve stop van de amateurreeksen zeker een piste is die ze bewandelen. Het nut van het verder zetten van de competitie zou in vraag worden gesteld.

Ondertussen liggen alle clubs en hun kantines op apegapen en blijven de rekeningen komen. De clubs moeten beslissingen nemen en de tering naar de nering zetten. We zetten enkele voorbeelden uit het Hageland op een rijtje.

Bij eersteprovincialer Houtem-Oplinter en hun kleine broertje, de B-ploeg in derde provinciale zouden ze liever een competitiestop hebben. Ze zijn enkel nog actief in hun trainingscomplex in Houtem, in Oplinter zijn ze niet meer aanwezig, maar dat was al even voor de coronacrisis beslist. Financieel verantwoordelijke Pol Houtmeyers doet de situatie uit de doeken.

“We centraliseren alles op één site, in geval van nood kunnen we nog over de accommodatie aan het Houtemveld, dat eigendom is van de stad Tienen, beschikken. Zoals alle clubs bevinden we ons nu in een moeilijke periode. Vorige lente kon ons paastoernooi niet doorgaan, de voorbije periode zagen we onze mossel- en restaurantdagen verdwijnen. Dat scheelt toch een enorme slok op de financiële borrel”, vertelt Houtmeyers. “Wij zijn voorstander van het gegeven om de competitie te stoppen. Indien de competitie wordt hervat zou dat te veel problemen opleveren. Ik vind dat al de rest dan moet volgen zoals de kantines, zodat we in normale omstandigheden verkeren. Zonder inkomsten uit een kantine zijn er ook geen vergoedingen voor onze spelers. Trouwens als we half januari mogen beginnen trainen, dan hebben we ongeveer zes weken voorbereiding nodig en begint alles idealiter pas begin maart. Ze zouden een beslissing moeten nemen en het allemaal stil leggen. De jeugdcompetities mogen hernemen, die jongeren moeten zich kunnen ontwikkelen”, besloot Houtmeyers.

Bij KVC Houtem-Oplinter opteren ze voor een competitiestop, hun jeugdploegen zien ze wel nog graag spelen
Bij KVC Houtem-Oplinter opteren ze voor een competitiestop, hun jeugdploegen zien ze wel nog graag spelen

Bij de Rode Duivels Zoutleeuw, die in derde provinciale A uitkomen, zouden ze erover nadenken om hun spelers de rest van deze jaargang, indien wordt opgestart in februari, gratis te laten afwerken. Ook in Linter moeten de clubs knopen doorhakken, derdeprovincialer de Stormvogels Drieslinter zien hun grote rommelmarkt die in deze periode plaats vond in het water vallen. Bij rivaal Atlas Linter kunnen de maandelijkse kienavonden in de kantine niet meer doorgaan. Ze zouden enkel nog gebruik maken van hun hoofdveld. Er zou ook sprake zijn van faillissementen bij de provinciale clubs, maar daar zou in het Vlaams-Brabantse voorlopig nog geen sprake van zijn.

Het is nu tot 7 december aftellen om te weten te komen wat er mogelijk is in de eerste helft van 2021. Brengt de Sint wat lekkers mee of moeten alle amateurclubs tot deze zomer in de zak van Zwarte Piet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *