Gezocht: gemotiveerde scheidsrechters tussen 10 en 18 jaar in het Leuvense
Voormalig internationaal lijnrechter Danny Huens (52) maakt er al even zijn missie van een om een “knelpuntberoep” uit de nood te helpen. Hij is bij zijn OH Leuven al sinds het tweede seizoen op rij bezig met de opleiding van jonge scheidsrechters tussen tien en achttien jaar oud. Het plan is ze om na hun opleiding zo snel mogelijk voor de spreekwoordelijke leeuwen te smijten om ervaring op te doen. Uiteraard is Huens steeds op zoek naar nieuwe jonge kandidaten om aan de opleiding te beginnen.
Huens is niet de eerste de beste, hij was als ref actief tot derde nationale. Dat deed hij tot 2002, daarna zocht hij de lijn op en dat was met succes. Tussen 2005 en 2015 was hij zelfs internationaal lijnrechter, in 2016 staakte hij zijn werkzaamheden langs de kant.
“Hoogtepunten waren de interland van Engeland tegen Kazachstan, daar zaten toen ruim 89.000 toeschouwers in de tribune in oktober 2008 in het Wembley Stadion”, herinnerde Huens zich. Het waren exact 89.107 fans. Het werd overigens 5-1 in deze kwalificatiewedstrijd voor het WK waarin hij ref Paul Alaerts begeleidde. “Een ander mooi hoogtepunt vormde de 1/8ste finale in de Champions League tussen Liverpool en Real Madrid in maart 2009. Daar vormde ik een team met ref Frank De Bleeckere en Peter Hermans”, vervolgde de prille vijftiger uit Oud-Heverlee die 77 Europese opdrachten tot een goed einde bracht. Liverpool – Real Madrid eindigde toen op 4-0
Daarna sloeg hij de spreekwoordelijke bladzijde om en wil hij de jeugd begeesteren.
“Het project om jonge refs op te leiden werd opgestart door Voetbal Vlaanderen, gezien het manifeste tekort aan scheidsrechters. Ik wou na mijn carrière een meerwaarde betekenen voor de jeugd en dit gaf me deze mogelijkheid. OH Leuven contacteerde me omtrent deze opleidingen en het geven ervan. We zijn al aan het tweede officiële jaar hiervan bezig, daarvoor was er sprake van twee “lightjaren”. We willen tien- tot en met achttienjarigen een rugzak in de vorm van deze opleiding aanbieden om sneller door te stromen in het voetbal.”
Twee keer per maand op dinsdagavond aan het Bruineveld in Kessel-Lo krijgen dit seizoen 16 kandidaatrefs, waaronder twee meisjes, eerst een technische sessie waarna een training volgt. Tijdens de weekends fluiten ze duels van de elitejeugd van OHL.
“We laten ze pas los als ze er echt klaar voor zijn. We zijn met vanalles bezig, ook met bijvoorbeeld de oortjes en hoe ze te gebruiken. Tegenwoordig willen te weinig jongeren ref worden en daar willen we iets aan veranderen. We willen ze interesse doen krijgen in de nobele stiel. Bij OHL hebben we de grootste academy van het land op vlak van deze opleiding. We kregen in de loop van dit seizoen trouwens nog aanvragen binnen en ze kunnen nog steeds aansluiten”, wist Huens. Dat kan via danny.huens@ohl.be “Het aantal refs zou gevoelig kunnen stijgen, moesten vele clubs zelfs zo’n academy opstarten. Mits de capaciteiten en goed personeel kan dat vanaf vierde provinciale tot de hoogste afdeling. Hoe meer, hoe beter, zo kan de begeleiding enkel beter.”