logo Casalina

De nieuwe T2 van SC Aarschot is … Tamara Cassimon

De nieuwe T2 van SC Aarschot is … Tamara Cassimon
Tamara Cassimon aan het werk bij de jeugd van de Red Flames Foto: KBVB

Tamara Cassimon (46) zal na 22 jaar als coach in het vrouwelijk voetbal de overstap wagen naar een eerste ploeg in het mannelijke voetbal. Vorig jaar was ze assistent-coach van de Red Flames én trainer van de U21 bij SC Aarschot, dit seizoen maakt ze bij de zwart-witten uit eerste provinciale promotie en wordt ze T2. Het zit wel een beetje in de familie Cassimon om het andere geslacht te trainen, haar broer Mario was in het verleden oefenmeester bij de OHL Ladies.

Cassimon begon te voetballen bij de jeugd van RSC Anderlecht. Ze speelde in topklasse bij Brussel Dames 71 en bij DVK Haacht. Al toen ze twintiger was moest ze haar spelende carrière opgeven, dit als gevolg van vele zware blessures. Ze begon in het begin van de eeuw als trainer bij eersteprovincialer SK Oetingen. Ze was onmiddellijk succesvol met een titel en de daaropvolgende promotie naar derde nationale. Eind 2005 werd ze coach bij Oud-Heverlee Leuven en meteen ook de jongste trainer in de hoogste afdeling toen. Daarna verhuisde ze naar de Sinaai Girls, met hen won ze drie Bekers van België. In 2011 diende zich een nieuw hoofdstuk in haar sportieve leven aan, ze werd assistent van de Red Flames van Ives Serneels en tegelijkertijd nam ze de U17 van de Red Flames waar.

“Ik begon te spelen bij de Anderlechtjeugd en doorliep daarna alle reeksen van het voetbal, gaande van provinciale naar nationale reeksen en als kers op de taart de Women’s Beneliga en de nationale ploeg”, blikt Cassimon bondig terug op haar spelerscarrière. “Die job als assistent-coach bij de nationale ploeg viel moeilijk te combineren met een T1-functie bij een club. De combinatie met de U21 bij SC Aarschot leverde geen mogelijke conflicten op. Het viel allemaal goed mee, uiteraard testen die jonge gasten je wat uit, maar dat zou ook het geval geweest zijn bij een mannelijke coach.”

Op het moment dat T1 Van Roost door Aarschot werd vastgelegd, bracht dat ook verandering voor Cassimon met zich mee.

“Toen Nico Van Roost werd aangesteld als trainer van de eerste ploeg van SC Aarschot, vond ik dat best leuk daar ik hem nog kende van bij Olympia Wijgmaal. Hij zocht snel toenadering tot mij met de vraag om zijn T2 te worden, het Uefa A-diploma dat ik op zak heb, was hierbij een voordeel. Hij vroeg me om tactisch mee te volgen gezien mijn internationale ervaring. Het was voor mij eens iets volledig anders, iets wat ik nog niet had gedaan. Het klikte onmiddellijk”, wist de trainer die in Wilsele-Putkapel woont. “We starten met een bijna volledig nieuwe ploeg, dat is motiverend! Als we met onze ploeg volgende jaargang in de middenmoot kunnen spelen zonder al te veel naar beneden te moeten kijken, dan beschouw ik ons avontuur als geslaagd. De opbouw van een team gebeurt meestal met ups en downs. In mijn omgeving waren ze verbaasd maar allemaal positief dat ik de stap zette naar een mannelijke formatie. Waarom niet? Bij het vrouwelijke Anderlecht werd Johan Walem aangesteld, de omgekeerde richting mag ook wel eens. Trouwens tussen mannen- en vrouwen is er natuurlijk een verschil op fysiek vlak, maar op vlak van trainers tactiek blijft tactiek. Omschakeling bij balverlies zal er niet verschillend uitzien afhankelijk van het geslacht van de trainer. Via mijn broer Mario, die tot voorbije seizoen Bierbeek trainde ken ik de reeks wat beter, hij kan ons voorzien van tips.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *