logo Casalina

Competitie in amateur- en provinciale reeksen ligt stil tot einde januari!

Competitie in amateur- en provinciale reeksen ligt stil tot einde januari!
Ook bij Olympia Wijgmaal minstens geen competitie tot en met 28 januari

Wat al even in de lucht hing, werd nu ook de realiteit. De competitie in amateur- en provinciale reeksen ligt stil tot en met vrijdag 28 januari. Dit komt er nadat er op het nationaal overlegcomité werd beslist om geen toeschouwers meer toe te laten op voetbalwedstrijden, Voetbal Vlaanderen vergaderde met de collega’s uit andere landsdelen en volgde. Bij de meeste voetbalclubs heerste het idee; geen toeschouwers betekenen geen inkomsten en dan kun je ook geen matchen organiseren! Oefenduels kunnen ondertussen uiteraard wel plaats vinden. Over voetbal in eerste amateur volgt later een beslissing. Vier blauwgetinte teams uit de provinciale reeksen reageren!

Bij VC Bertem-Leefdaal willen ze nog minstens één extra oefenduel inlassen. Op dinsdag 4 januari ontvangt VC om 20 uur tweedeprovincialer ERC Hoeilaart. Op zaterdag 8 januari gaat VC op bezoek bij Tempo Overijse om 19 uur.

“Deze situatie viel te voorspellen. Zonder supporters, geen kantine, het heeft dan geen zin om competitief te voetballen. Het is een beetje het omgekeerde verhaal van vorig seizoen, toen mochten de kantines niet open door de coronamaatregelen. We zullen bekijken of we eind januari effectief in volle omnikroncrisis zitten of niet, het aantal ziekenhuisopnames zal dat dan al of niet bevestigen. Wat er ook van is, onze twee oefenmatchen gaan normaal gezien door. Indien mogelijk zou ik er nog ééntje extra spelen gezien we twee weken extra niet kunnen spelen. Deze langere competitiebreak zorgt er wel voor dat spelmaker Yorik Feyaerts nog extra tijd krijgt om op topsnelheid te komen en we hebben ook enkele examengangers, die we zo minder missen”, wist T1 van Bertem-Leefdaal, Gunter Magits.

Bertemse T1 Magits had deze langere competitiebreak verwacht
Bertemse T1 Magits had deze langere competitiebreak verwacht

Bij tweedeprovincialer SK Nossegem begrijpen ze deze maatregel niet volledig.

“Ik begrijp dat deze beslissing moest worden genomen in de nationale reeksen, met vele duizenden supporters. Bij ons, tweedeprovincialer Nossegem, zijn de toeschouwers ongeveer met zijn honderden en overal verdeeld langs het veld. Deze maatregel viel een beetje te verwachten, maar het hoe en waarom is ons niet helemaal duidelijk. De tweede competitiehelft begint immers pas over iets meer dan twee weken…”, wist secretaris bij SK Nossegem Robert De Mol. “De reserven mogen dan wel nog hun competitie spelen, daar zag je bij sommige teams meer fans opdagen dan bij hun eerste ploegen, maar dat kan dus nu niet meer. Ploegen kunnen ook spelers momenteel bij de reserven laten spelen. Oefenduels kunnen dan ook weer… Ik begrijp niet waar ze heen willen met deze maatregelen, nu mogen de fans niet binnen en zitten we met een lege kantine. Vorig seizoen was het scenario omgekeerd. De kantine is een bron van inkomsten en anders is het moeilijk overleven. We zullen ons dan de komende periode meer op onze jeugd richten.”

Het gejuich zal bij tweedeprovincialer SK Nossegem even achterwege blijven
Het gejuich zal bij tweedeprovincialer SK Nossegem even achterwege blijven

Coach Geert Poulussen van derdeprovincialer De Stormvogels Drieslinter betwist het nut van langere competitie-onderbreking.

“Ik begrijp het allemaal niet meer. Het draait toch om een virusbesmetting? Ik zie het nut van deze maatregelen niet in. Vorig seizoen moesten de fans buiten blijven en sloten de kantines en de douches. Nu draaien ze het om. De kantine, horeca, blijft open. Waar zijn we mee bezig? Mijn spelers liggen vanaf half december tot minstens eind januari stil, dit is enorm demotiverend uitgerekend in een donkere winterse periode. Ze trainen twee keer per week met een doel voor ogen, voorlopig kunnen we dat eventueel invullen met oefenmatchen, maar dat is ook niet optimaal. Hopelijk kunnen we eind januari terug starten. Ik heb al enkele aanvragen voor een oefenwedstrijd, we moeten daarover nog knopen doorhakken. Ik vind dit helemaal geen manier van doen, misschien moeten we net zoals de cultuursector overwegen om naar de Raad van State te stappen”, dacht T1 Poulussen.

De Stormvogels Drieslinter anno 2021-2022
De Stormvogels Drieslinter anno 2021-2022

Ook bij vierdeprovincialer KSC Keerbergen keken ze met grote ogen naar de berichtgeving omtrent de eerste ploegen in het provinciale voetbal.

“Dit is surrealisme ten top, niet toevallig waar België om bekend staat. Deze situatie kun je vergelijken met Magritte in het voetbal”, opent voorzitter Johan De Keyser met een pittige metafoor. “De jeugd en de reserven mogen wel nog spelen en oefenduels mogen doorgaan. Er mogen geen fans langs het veld staan, waar ze zich op afstand van elkaar bevinden in open lucht. In de kantine, binnen en dichter op elkaar, mogen ze wel zitten, toch wel opmerkelijk. Dit zijn volgens ons eerder maatregelen om grote massa’s aan banden te leggen, niet onze provinciale reeksen. We konden de wedstrijden van de eerste ploeg perfect in veilige omstandigheden realiseren. We blijven doortrainen met hopelijk een mooie terugronde in het vooruitzicht”, wist de voorzitter van de blauw-witten. Voorlopig heeft den Eska één oefenmatch gepland en die vindt plaats op zaterdag 8 januari vanaf 19.30 uur in eigen huis en tegen KSK Wavria B.

Bij KSC Keerbergen mogen de fans nu niet meer buiten staan maar mogen ze wel in de kantine aan tafel een match bekijken volgens de regels
Bij KSC Keerbergen mogen de fans nu niet meer buiten staan maar mogen ze wel in de kantine aan tafel een match bekijken volgens de regels

Competitie in de jeugd-, reserve-, recreatieve en minivoetbalreeksen kunnen ondertussen wel gespeeld worden! De twee uitgestelde speeldagen zullen “normaal gezien” ingehaald worden op 27 februari en op 17 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *