Clash tussen KHO Bierbeek B en Sparta Haacht Statie levert twee leiders op

Een beeld van de twee titelpretendenten van vorig jaar, Bierbeek (in geel) dat niet aanwezig tekent en Fenixx dat bevestig

De voorbije speeldagen nam de competitie in derde provinciale C een wending met de onverwachte thuisnederlaag van Sparta Haacht Statie tegen Lozenhoek Keerbergen en de nipte winst van die andere groen-witten van Bierbeek B op KDN United. De competitieleider trapte met 3 punten voorsprong af op het veld van naaste concurrent HO Bierbeek. Bierbeek, voor de gelegenheid in geel-zwart, moest dus winnen om in de running voor de titel te blijven. Ten opzichte van vorige week versterkten Kindekens en Zaidi van het A-team de Bierbeekse B-selectie. Voor aanvallende middenvelder Azzeddine Zaidi was het de eerste wedstrijd na een lange kuitblessure.

Hij begon op zijn zevende te voetballen bij huidig eersteprovincialer Saint-Josse, na een half jaar kwam RSC Anderlecht aankloppen. Daar bleef hij tot de U14, daarna volgde een avontuur bij de elites jeugd van OHL tot de U19. Bij Zulte Waregem speelde hij een half jaar bij de beloften en 2,5 jaar in de eerste ploeg onder Francky Dury. Een blessure nekte zijn carrière op topniveau. “Dat was wel een topcoach Dury, van hem heb ik wel wat opgestoken”, herinnerde Ziadi zich. “Daarna ging hij aan de slag bij Geel, ze werden herfstkampioen maar waren ook bijna failliet zodat een verhuis naar Olsa Brakel zich opdrong. Daar bleef hij anderhalf jaar actief. “Dat was dagelijks 80 kilometer rijden, dat viel niet meer te doen”, klonk het. Daarna volgden nog avonturen dichterbij huis en wel bij Tempo Overijse en KV Tervuren-Duisburg. Bij Bierbeek is hij aan zijn eerste seizoen toe.

Het openingskwartier was de traditionele studieronde met langs weerszijden één dreigende actie.

In de twaalfde minuut zette Zaidi Declerc voor doel maar in plaats van af te drukken draaide hij terug en liep deze actie op een sisser uit. Sparta Haacht riposteerde een minuut later met een lage harde voorzet van Vandereet die thuisdoelman Meeus even in de problemen bracht. De volgende 20 minuten nam Bierbeek B de bovenhand met vlotte combinaties. Op deze manier kon Zaidi in minuut 16 alléen richting doelman Delise, maar ook hij verkoos nog eens terug te draaien om dan hopeloos over te schieten. Een erg actieve Zaidi verraste uitgoalie Delise bijna met een weg zwabberende vrije trap, Delise kon de bal niet klemmen maar de scheids vond dat Craninx een overtreding maakte in zijn poging om de terugspringende bal in doel te leggen. Na een doorsteekpass van Declerc door het hart van de Haacht-defensie testte Kindekens met een vluchtschot de vuisten van Delise. Een minuut later werd Delise gedwongen om zijn grote rechthoek te verlaten na een diepe bal over de Haachtse defensie; hij kopte de bal weg in de voeten van Zaidi die vanaf 20 meter de bal netjes in doel parkeerde, 1-0. Na 25 minuten een verdiende voorsprong voor de thuisploeg, waar ze echter niet lang van zouden kunnen genieten. 3 minuten later vond een voorzet van Verhoeven vanaf rechts het hoofd van de vrijstaande Fayad die randje buitenspel ongehinderd de gelijkmaker in de verste hoek mag binnenkoppen, 1-1. Bierbeek was nu volledig van slag en Sparta Haacht kon zich plots meer manifesteren, maar zonder concreet doelgevaar. Op slag van rust bereikte Craninx met een mooie doorsteekpass Kindekens die in de grote rechthoek 3 verdedigers aan de praat hield om vervolgens af te leggen voor de aanstormende Nassif die met een keihard vluchtschot de 2-1 in het dak van het doel binnen poeierde.

Aan de rust een al bij al een gerechtvaardigde voorsprong voor de thuisploeg.

In het openingskwartier van de tweede helft ging Sparta op zoek naar de gelijkmaker met steriele druk via gevaarlijke centers en op stilstaande fases. Bierbeek wordt gewaarschuwd met een strak schot uit de tweede rij van Verhoeven dat stierf op de voet van een verdediger. Na een verre vrije trap was Stockx sneller dan de thuisverdediging, thuisdoelman Meeus bracht redding. Na een vrije trap ontsnapte bezoeker Casteur via rechts, zijn voorzet werd aan de verste paal binnengetikt door de vrijstaande Gert Desiron, 2-2.

Consternatie 30 minuten voor tijd als de scheids via een vallende Stroeykens de thuisploeg een penalty cadeau doet. Zaidi legt de bal zelfverzekerd op de stip en nagelde hem onhoudbaar binnen in de linkerhoek. 10 minuten later moest Delise een doelpoging van Stroeykens verijdelen waardoor de volledig vrijstaande Declerc ongehinderd in balbezit kwam, maar deze schietkans onbesuisd over doel jaagde en vergat de match definitief op slot te doen. 4 minuten voor affluiten sloot de scheids de ogen voor een duidelijke duwfout op de pas ingevallen Enis in de grote rechthoek.

Azzeddine Zaidi van Bierbeek achteraf in de kantine

“Ik kwam terug na blessure en kreeg minuten in het belangrijke duel tegen Sparta Haacht Statie. Ik scoorde 2 keer en wou me laten zien aan mijn coach zodat ik zo snel mogelijk weer in het eerste team kan raken. Me laten zien is alvast gelukt. Ik vind het ook leuk en ergens speciaal dat ik beide teams iets kan bijbrengen in hun strijd om het kampioenschap”, reageerde Zaidi.

Bierbeek kreeg over de ganse wedstrijd de beste doelkansen maar verzuimde ze af te maken waardoor het spannend bleef tot het laatste fluitsignaal.

De uitslagen van deze speeldag in derde provinciale C lijken erop te wijzen dat HO Bierbeek B en Sparta Haacht Statie onder elkaar zullen uitmaken wie kampioen zal worden. Op het eerste zicht heeft Bierbeek een iets makkelijker programma terwijl Sparta Haacht nog twee moeilijke uitwedstrijden in Vossem en op de laatste speeldag tegen KDN United voor de boeg heeft maar wel één match meer gewonnen heeft.

Doelpunten: 25’ Zaidi (1-0), 28’ Fayad (1-1), 45’ Nassif (2-1), 57’Desiron (2-2), 61’ Zaidi (3-2 op strafschop).