Bertem-Leefdaal stunt en wipt ex-topklasser uit Beker van België

Buiten de eerste twintig minuten was eersteprovincialer VC Bertem-Leefdaal als ploeg goed aan zet tegen AFC Tubize dat eerder speelde als elf individuelen. Na de 1-0 van Yorik Feyaerts op slag van rust, werd het 1-1 en was het even bibberen. Gelukkig bracht invaller Jorne Vanderstappen enkele flitsende acties die een 2-1 en 3-1 op het scorebord toverden.

De bezoekers uit tweede amateur begonnen hoog te drukken, vooral Bailly toonde zich heel bedrijvig in het opzetten van acties. Hij en Giusto tekenden voor halve kansen. De aalvlugge El Omari daarentegen dook tot drie keer toe op voor de neus van thuisgoalie, hij ramde de bal tekens mijlen over. Daarna maakten beide teams de fout om te overhaast naar voren te willen trekken, zodat het gevaar was uitgedoofd nog vooraleer dit het strafschopgebied van de tegenstander bereikte.

Op minuut twintig ontsnapte El Omari aan de thuisverdediging, iedereen dacht aan buitenspel maar hij mocht doorgaan. Hij mikte de bal links naast. Daarna begon het geloof in eigen mogelijkheden van de blauwen te groeien tegen de Sang et Or. Ze begonnen ook de offensieve acties van de Waals-Brabanders stuiten. Uitgoalie De Bie moest zich volledig strekken om een vluchtschot van Piret uit de linkerhoek te halen. Kort daarna brak Piret rechts door en bediende hij centraal voor doel Feyaerts die zijn dribbel zag mislukken. Ondertussen trapte bezoeker Affalah een wenkende kans over. Ondertussen poging twee aan de overzijde van Piret die Feyaerts vrijspeelde, nu twijfelde deze laatste niet en liet hij de doelman kansloos, 1-0.

De tweede helft begon met hoge druk van het thuisteam, de kansen waren echter voor Tubize. Eerst pakte Van Acker het schot van Affalah. Daarna trof een uithaal van Ben Sliman de rechterpaal, in de rebound was El Omari er als de kippen bij om gelijk te maken. Invaller Bambi dreigde met een vluchtschot, 1-2 werd het niet. Feyaerts lanceerde nog een raket, maar die werd door de doelman uit de rechterhoek gezweefd.

Iets na minuut zeventig werd invaller Vanderstappen weggestuurd en flitste hij. De spits legde ruim 35 meter af om dan de doelman te kloppen. 2-1 en het stadion ontplofte. Bij de uitfans bleef het muisstil. Tussendoor ontsnapte Bertemse doelwachter Van Acker aan een kaart na een onbesuisde actie op de grens van het strafschopgebied. De ref gaf spelvoordeel tot woede van Tubize. Enkele minuten voor tijd was het hek van de dam en kon Vanderstappen opnieuw zijn turbo opzetten. Hij chipte de bal fraai over de keeper, 3-1 de kwalificatie was binnen! Bezoeker Javorina trof nog de dwarsligger, maar de hemelsblauwen bekeren verder.

“Het was goed, we speelden met veel engagement, dat was de bedoeling. We moesten dit koppelen aan ons voetbal en dat hebben de spelers op het veld gedaan. Ik kan niet anders dan tevreden zijn”, aldus T1 Gunter Magits na de zege.

In de derde ronde van de Croky Cup treffen ze EH Dender, de scout die ze stuurden zal al weten wie ze in het oog moeten houden. Op welk veld de wedstrijd zal gespeeld worden, zal nog eerstdaags beslist worden.

Doelpunten: 44′ Feyaerts 1-0, 52′ El Omari 1-1, 72′ en 87′ Vanderstappen 2-1 en 3-1