Asse-Zellik 2002 op wilskracht voorbij derde ERC Hoeilaart

Kapiteins Cabeke (l) van Zellik-Asse en Vandervoort van ERCH en het scheidsrechterlijke trio

Wind en regen waren terug een element waar de voetbalsupporters aan de Kapelstraat in Hoeilaart rekening moesten mee houden. Zij maakten zich op voor een duel tussen de thuisploeg, die absoluut voeling wenste te behouden met de top twee en de bezoekers die zich vanuit de buik van het klassement hogerop wilden werken.

Hoeilaart trachtte van in het begin van de partij de koe bij de horens te vatten.

Na amper twee minuten was er een eerste dreiging, toen een schot van Vandiest in extremis nog kon afgeblokt worden. De daaropvolgende hoekschop leverde niets op. Asse-Zellik kon nadien wel vrij snel het evenwicht herstellen en beide ploegen bleven in een goede organisatie naar openingen zoeken, zonder duidelijke diepgang in het aanvalsspel. De eerste grote opwinding kwam er net voor het kwartier, toen na een onschuldig duel bezoeker Mats Withof opeens zeer opzichtig Anthony Collyns aantrapte. Scheidsrechter Das stond er pal bij en aarzelde geen seconde om Withof de rechtstreekse rode kaart te tonen. Een totaal onnodige actie en daarmee veroordeelde Withof zijn ploeggenoten tot ruim 75 minuten met een mannetje minder te moeten voetballen.

Wie dacht dat de thuisploeg hiermee zijn kans geroken had en de bezoekers achteruit zou drukken, kwam bedrogen uit. Het waren daarentegen de bezoekers die via een vinnige Moussa de thuisdefensie op de proef stelde. Hoeilaart trachtte met te veel lateraal spel de bezoekers fysiek te verzuren. De uitstekende organisatie en discipline bij de wit-zwarten, resulteerde dat er zo goed als geen openingen te noteren vielen. Buiten een afstandsschot van El Yousfi dat ver naast zeilde en een afgeweerde poging van Hamed, geraakte de thuisploeg ook niet. Bij de enige echte vlotte combinatie, die naam waardig, vond Dewolf dan toch op links Badiane in de kleine rechthoek, maar de spelmaker van ERC Hoeilaart zag zijn poging gestuit door een uitstekende beenveeg van Cajot. Zo ging iedereen de warmte van de kantine opzoeken met een logische brilscore, na een eerste helft die voetballend weinig om het lijf had.

In de tweede helft bracht ERC-coach Vandevelde bij de thuisploeg met Jorgensen extra aanvallende impulsen in het elftal.

Vrij snel kon de snelle buitenspeler zich een aantal keren doorzetten. Toch waren het opnieuw de bezoekers die voor het eerste gevaar na de pauze tekenden, maar het schot van Di Mascio waaide ver naast het doel van Vandervoort. In de 52ste minuut kon Shayker Hamed zich op links goed doorzetten, dribbelde behendig tussen twee verdedigers. Een alerte Cajot keerde de poging in de korte hoek. Ook een dubbele corner enkele minuten later leverde voor Hoeilaart weinig  op. Het was zelfs opschrikken voor de toeschouwers toen Di Mascio op een uitstekende voorzet van rechts zich helemaal alleen voor doel bevond, maar te verrast was en zijn kopbal ruim naast zag belanden. Even later kon Jorgensen zich nogmaals goed doorzetten op rechts, maar zijn voorzet-schot waaide verrassend op de bovenkant van de dwarsligger. De thuisploeg dus bijna met een gelukje op voorsprong. Veel dichter bij de openingstreffer kwam een steriel voetballend ERCH niet, ondanks de goede kopbal van Nicodème op hoekschop in de 79e minuut.

Asse-Zellik bleef verbeten het puntje met hand en tand verdedigen.

Het moet gezegd worden dat ze dit met bijzonder veel ploeggeest en overtuiging deden. En net toen iedereen zich reeds verzoende met het gegeven van een brilscore, leed de thuisdefensie balverlies en kwam Moussa in een vrije schietpositie. Oog in oog met doelman Vandervoort knalde de beste speler bij de bezoekers de bal kurkdroog overhoeks in het zijnet, 0-1! De ongeschreven voetbalwet had weer eens toegeslagen en de bezoekers konden met recht en rede juichen. De thuisploeg had geen verhaal meer tegen deze achterstand en slaagde er niet meer in een slotoffensief in te zetten. Zo weerklonk het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Das als een grote verlossing voor de bezoekers en kaapten zij de drie punten mee uit de Druivengemeente.

Ondanks de numerieke achterstand gedurende een groot deel van de wedstrijd, kon Asse-Zellik met een ijzersterke mentaliteit de tegenstander vrij vlot afhouden. De onverhoopte, maar daarom niet minder verdiende, driepunter in de slotfase werd dan ook uitbundig gevierd. Ondanks hun productiviteit gedurende de eerste competitiewedstrijden, slaagde de thuisploeg er daarentegen niet in om doelrijpe kansen te ontwikkelen, laat staan om de netten te vinden. Met veel te lateraal voetbal en te weinig diepgang kon ERC Hoeilaart geen vuist ontwikkelen en was de ontgoocheling bij trainer Vandevelde dan ook duidelijk merkbaar.

Door deze thuisnederlaag ziet ERC Hoeilaart koploper Kraainem reeds ver uitlopen en telt het nu reeds negen punten achterstand, daar waar ook het nummer twee, Beersel-Drogenbos, alweer een puntje weg sluipt. Asse-Zellik op zijn beurt klimt met deze overwinning knap naar de bovenste helft van het klassement en kan weer naar boven mikken. ERC trekt volgende week naar de Leeuwkens in Teralfene, Asse-Zellik moet opnieuw op verplaatsing, deze keer richting Leeuw Brucom.

Doelpunten: 87’ Bosango Axcel Moussa (0-1)

Gele kaarten: 22’ G. Cabeke (Asse-Zellik), 58’ Smidts (ERCH), 74’ Vandiest (ERCH)
Rode kaart: 13’ Withof (Asse-Zellik)

ERC Hoeilaart A: Bjarne Vandervoort, Anthony Collyns, Anasse El Yousfi, Wout Dewolf, Yani Smidts (’64 Stijn Baudet), Shayker Hamed El Bay, Mathias Van Der Zwalmen (’46 Flemming Jorgensen), Amadou Badiane, Jannes Nicodème, Dylan Vandiest (76’ Ronny Bukasa) en Tom Raemdonck.

Asse-Zellik 2002: Jarne Cajot, Geoffrey Cabeke, Casper Beaumont, Bosango Axcel Moussa (87’ Axel Vermeir), Sam Ysenbaert (90’ Davy Triest), Andrea Di Mascio, Mats Withof, Alexis Seghers, Yannis Meysmans, Anthony Cabeke (82’ Masresha De Geyter) en Vicent Pottie.