logo Casalina

Stad Leuven huldigt sportkampioenen

Stad Leuven huldigt sportkampioenen
Leuvense kampioenenhuldiging in april 2023

Leuven barst van het talent, ook op sportief vlak.Het stadsbestuur huldigde deze vrijdagavond meer dan 100 Vlaamse, Belgische, Europese of zelfs wereldkampioenen voor hun prestaties in 2022. Daarnaast werden ook verschillende prijzen uitgereikt. ​ Nicky Evrard ​ werd bekroond met de trofee van Sportverdienste van het Jaar.

Ieder jaar zet stad Leuven haar sportkampioenen in de bloemetjes. In de 30CC/Minnepoort verzamelden het kruim van de Leuvense sport: van de Vlaamse kampioen polsstokspringen tot de Europese kampioen brazilian jiu jitsu en de wereldkampioen beach sprint. Eén voor één werden ze door het stadsbestuur gehuldigd voor hun geleverde prestaties in 2022.

Nicky Evrard krijgt trofee voor Sportverdienste van het jaar 2022
​De hoofdprijs van de avond ​ werd weggekaapt door Nicky Evrard. De andere genomineerden waren Hanne Claes en Bo Van de Plas. De vakjury verkoos doelvrouw Nicky Evrard van OH Leuven tot de uiteindelijke winnares.

In januari won Nicky Evrard als eerste doelvrouw ooit de Gouden Schoen. Ze was de eerste speler of speelster in de geschiedenis van OH Leuven die deze trofee won. Evrard kwam vorig jaar over van KAA Gent Ladies en speelde in de zomer van 2022 een bijzonder sterk EK voor de Red Flames. Ze zette die sterke prestaties onder de lat nadien door bij OHL en is al een heel seizoen één van de absolute sterkhouders. Daarvoor werd ze beloond met een transfer naar de Engelse topclub Chelsea.

 

Schepen Johan Geleyns reikt de prijs voor sportverdienste van jaar uit aan Nicky Evrard
Schepen Johan Geleyns reikt de prijs voor sportverdienste van jaar uit aan Nicky Evrard

Publieksprijs voor Bo Van de Plas
​Ook het grote publiek mocht dit jaar opnieuw stemmen op hun Sportverdienste van het jaar. In totaal brachten 1.500 personen hun stem uit via de website van stad Leuven. Bo Van de Plas kwam als winnares uit de bus. Bo sloopte in 2022 twee Belgische records in het reddend zwemmen: de 100 meter lifesaver met meer dan drie seconden en de 200 meter superlifesaver met zeven seconden. Daarnaast zette ze ook enkele topprestaties neer op het wereldkampioenschap, waar ze een bronzen medaille behaalde op de 100 meter lifesaver en ook met Team Belgium derde werd op de rescue tube relay.

Schepen Geleyns en winnares van de publieksprijs Bo Van de Plas
Schepen Geleyns en winnares van de publieksprijs Bo Van de Plas

U16 Girls 1 van KHC Leuven ook in de prijzen
​De trofee voor Sportverdienste van het Jaar voor ploegen ging naar de U16 Girls 1 van KHC Leuven. De U16 meisjesploeg van KHC Leuven domineerde afgelopen jaar de nationale Belgische competitie en kroonde zich zowel indoor als outdoor tot kampioen van België. Dankzij deze prestaties is KHC Leuven de hoogst gerangschikte Vlaamse club op de Belgische Youth Performance Index. Alle speelsters zijn opgeleid bij de Leuvense hockeyschool. Inmiddels maakt meer dan de helft van deze Leuvense speelsters ook deel uit van de Belgische selecties U16 en U18, en zelfs twee speelsters van de Red Panthers, de nationale ploeg bij de dames.

Sportverdienste bij de ploegen: de U16 girls van KHC Leuven
Sportverdienste bij de ploegen: de U16 girls van KHC Leuven

Shai Gerena meest beloftevolle jongere
De trofee voor Beloftevolle Jongere van 2022 werd weggekaapt door Shai Gerena. Shai beleefde een topjaar in 2022. Als 20-jarige behaalde hij in het Brazilian Jiu Jitsu vier grote Europese titels, waarvan maar liefst drie bij de volwassenen. Ondanks dat hij nog maar vijf jaar aan het trainen is, scheert hij nu al hoge toppen en won hij de laatste drie jaar bijna alles wat er te winnen valt. Ook Wim Deputter van Brasa Belgium – Brazilian Jiu Jitsu Academy waar ie atleet en coach is werd gehuldigd, hij presteert al vele jaren.

Naast de sportkampioenen huldigt de stad ieder jaar ook een club die naast het veld scoort, met de trofee voor de Tofste Sportclub van Leuven. In een spannende strijd met de Leuvense Balletakademie en Centrum voor Aangepast Sporten (CAS) trok Rugbyclub Leuven uiteindelijk aan het langste eind.

Tot slot werden ook enkele Laureaten van de Sport gehuldigd, ter ere van hun jarenlange inzet voor de sport. Onder andere Ann Boonen, voorzitster van de Leuvense sportraad en secretaris van Blauwput Omnisport, viel deze eer te beurt.

“Onze kampioenenviering levert elk jaar weer een imposante lijst aan verwezenlijkingen op. Het toont eens te meer aan hoeveel talent er in Leuven rondloopt. Als stad willen we onze clubs en sporters zo goed mogelijk ondersteunen. Het is dan ook erg fijn en voldoenend dat die ondersteuning tot straffe prestaties leidt, zowel op sportief vlak, individueel en collectief, als op maatschappelijk vlak. In onze ogen is een record evenveel waard als de kracht om een warme, toegankelijke en inclusieve sportclub te zijn. Beide prestaties zetten we graag in de bloemetjes”, besluit schepen van sport Johan Geleyns.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *