logo Casalina

Ludieke Celine Cuypers wil selectie voor internationaal circuit

Ludieke Celine Cuypers wil selectie voor internationaal circuit
Celine durft tijdens het klimmen al eens een blik in het publiek werpen

Klimster Celine Cuypers (21) had het niet onder de markt tijdens de voorbije corona en de daarbijhorende maatregelen. Als klimster was ze aangewezen op zichzelf om wedstrijdfit te blijven, ze besloot daarom in haar eigen woning te trainen met een geïmproviseerd parcours in eigen garage. Ze maakte zelf een filmpje over een heuse geïmproviseerde wereldbeker onder eigen dak.

Op haar negende is ze beginnen klimmen bij het Klimax Jeugdteam, waar ze na een maand trainen al haar eerste bekerwedstrijd won in klimzaal Stone Age in Brussel. In korte tijd stond ze nationaal en internationaal al snel aan de top. De Antwerpse werd Belgisch kampioen en pakte diverse finale- en podiumplaatsen op Europese bekers, de Europese beker en de finale op het WK in Canada om er maar enkele te noemen.  Ze studeerde thuis en legde de tweede en derde graad van het humaniora bij de Vlaamse examencommissie af. Dit om te kunnen trainen en deel te nemen aan wedstrijden.

“Als junior voelde ik dat de training bij het jeugdteam mij niet meer voldoende motiveerde en verbeterde. Daarom ben ik de trainingen zelf beginnen organiseren met mijn papa, die nu mijn trainer en coach is. Het seniorcircuit was veel moeilijker, toch lukte het om twee keer de halve finale te halen op een wereldbeker lead”, kijkt ze fier terug.

“Toen in maart alle deuren sloten en we niet meer buiten mochten had ik eerst het gevoel dat het einde van de wereld in zicht was. Er ontstond angst, spanning en toch wat nieuwsgierigheid naar wat er ging gebeuren. Al snel was dat allemaal voorbij, de lockdown werd meer een verplichting, waar niemand aan kon ontsnappen. Om ons hoofd erbij te houden heb ik een paar grappige klimfilmpjes gemaakt. In één ervan geef ik uitleg over hoe je je met een tafel kan bezig houden als klimmer. In een ander filmpje neem ik deel aan een echte wereldbeker in de garage met maar één deelnemer”, aldus Cuypers. Dat laatste filmpje valt te bekijken op https://www.youtube.com/watch?v=f0w2g991Rrw

“Daarbuiten heb ik tijdens de lockdown dagelijks getraind in de garage en ben ik zo toch in vorm gebleven. Hoewel mijn kracht beter was dan voor de lockdown, was mijn techniek en uithouding verminderd. Dit viel op toen in de klimzaal. De lockdown is toch een gebeuren dat ik nooit zal vergeten. Alle dingen die voordien normaal waren, werden ineens zeldzaam. Ondanks dat ik een grote familie heb, vond ik de lockdown toch een eenzaam gegeven. Ik ben blij dat die voorbij is en we opnieuw wmeer mogen”, geeft de twintiger van Klimax Puurs weer. “In de zomervakantie ben ik eerst twee weken naar het zuiden van Frankrijk geweest om te klimmen. Ik heb er een 8b+ en enkele 8a-routes geklommen. Rotsklimmen geeft me rust en net genoeg druk om doelen te bereiken. Daarna heb ik drie weken niet geklommen en genoot ik van de vakantie”, wist Celine die in juni afstudeerde aan de Thomas More hogeschool als bachelor in Sport en Bewegen. Ze is van plan om een jaar vrij te houden om klimdoelen te bereiken. In 2020 staan enkele Belgische lead- en boulderwedstrijden lead op de agenda. Ze hoopt zo geselecteerd te raken voor het internationaal circuit van 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *