logo Casalina

Belgische jeugdklimmers scoren drie medailles in IFSC European Youth Cup Boulder

Belgische jeugdklimmers scoren drie medailles in IFSC European Youth Cup Boulder
Lucie Watillon op het bovenste podiumtrapje van de EYC 2021 in Graz

Er vielen topresultaten te noteren voor de Belgische jeugdatleten afgelopen weekend tijdens de IFSC European Youth Cup Boulder in het Oostenrijkse Graz. De wedstrijden voor de leeftijdscategorieën junior, jeugd A en jeugd B vormde zo de tweede internationale competitie van het seizoen, na het Europese kampioenschap in het Russische Perm.

De Waalse Lucie Watillon won de gouden medaille bij de junioren nadat ze drie van de vier boulderproblemen met succes wist op te lossen. Het begin van een set medailles die vervolledigd werd door een zilveren medaille voor François Mertens uit Limal bij de junioren en een bronzen medaille voor Hannes Van Duysen uit Vinderhoute, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lievegem, bij de Jeugd A.

Lucie Watillon (17) streeft ernaar België te mogen vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Bij de aanvang van deze wedstrijd in Graz sloop er toch wat twijfel in: “Ik keerde nog maar net terug van het kampioenschap in Perm, waar het boulderen me niet denderend afging. Voor deze wedstrijd besloot ik om voor mijn eigen plezier te klimmen en zo het beste van mezelf te geven.” Tijdens de kwalificaties neemt Lucie een mindere start, waarna ze zich snel herpakt. In de laatste drie boulderproblemen weet ze zich te onderscheiden en plaatst ze zich als derde in de kwalificaties. Daarmee zet ze meteen de toon voor de rest van de competitie. Haar resultaten blijven in stijgende lijn gaan met een verdiende finish aan de top. Een ontroerde Lucie reageert: “Aanvankelijk leek die eerste plaats zo onbereikbaar… en toch sta ik daar plots. Het is mijn eerste overwinning van een Europese Bekerwedstrijd! Wat er zich afspeelde kan ik even moeilijk vatten, maar ik ga er met volle teugen van genieten. Op naar de volgende!”

François Mertens (17) plaatste zich bij de kwalificaties als zevende en stootte zo door naar zijn eerste internationale finale. Hij legt de druk voor zichzelf niet al te hoog, wat hem uiteindelijk voordelig uitkomt: “Ik ondernam veel pogingen in de verschillende boulders, maar wist daarbij wel steeds dichter naar de top te komen. Ik begon elk boulderprobleem met een fris hoofd, waardoor ik zeer geconcentreerd kon klimmen en doordacht de toppen wist af te checken. Ik blik tevreden terug op mijn prestatie.”

Begin mei haalde Hannes Van Duysen (16) al een zilveren medaille op de Europese Jeugdkampioenschappen in Perm. Bij de Jeugd A wist hij ook in deze wedstrijd een podiumplaats in de wacht te slepen. De ruwe klimgrepen vergden wat aan de huid van zijn vingers. “Gelukkig kon ik al bij al nog redelijk presteren en klom ik naar een mooi eindresultaat. Ik blik dan ook tevreden terug”, aldus een bescheiden Hannes Van Duysen.

Geïnteresseerden in klim- en bergsport kunnen terecht op https://www.klimenbergsportfederatie.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *