logo Casalina

Blessure keldert ambities Anak Verhoeven

Blessure keldert ambities Anak Verhoeven

Nadat sportklimster Anak Verhoeven in juni als eerste de moeilijkste rotsroute in België overwon, ging het haar minder goed af in Frankrijk. Daar liep ze tijdens het rotsklimmen een zware vingerblessure op waardoor ze een punt achter haar seizoen moet zetten.

Gezien de klimcompetitie momenteel zo goed als onbestaande is, richtte de Schriekse twintiger (centraal op de foto) zich in 2020 helemaal op het rotsklimmen. Ze koos een route uit op een 35 graden overhellende rotswand met een hoogte van twintig meter nabij Namen. Na een eerste poging en een rustpauze ondernam ze met succes een tweede poging, enkele minuten later was de eerste beklimming van deze rots een feit. Anak gaf de route de naam Kraftio en stelde het niveau 8c+/9a voor. Dit maakte het de moeilijkste rotsroute in België. De naam is een hommage aan Chloé Graftiaux , Kraftio klinkt als Graftiaux, een Belgische topklimster die in 2010 nabij Chamonix overleed op 23-jarige leeftijd, de toenmalige leeftijd van Anak.

De twintiger van de Christian Climbers koos eind juli een steile wand uit in de Gorges de Verdon, een enorme kloof in het zuiden van Frankrijk. Toen ze aan het klimmen was, hoorde en voelde ze opeens een enorme krak in haar rechterringvinger. Ze liet haar grip los en liet zich afzakken. Hoe dit exact gebeurde valt op de volgende link op haar Instagram te bekijken: https://www.instagram.com/p/CDb_EHwDyqQ/

Enkele dagen na het pijnlijke voorval werd ze met succes geopereerd in Marseille. Daarna zocht ze nog een week lang Franse kinesitherapeuten op om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de revalidatie na zo’n ingreep. Ze scheurde namelijk een ringband in haar vinger. Sinds midden augustus revalideert Verhoeven thuis.

Het wordt een moeilijke periode voor Anak de komende maanden. Deze bestaat onder andere uit een klimverbod van drie maanden waarin ze elke dag kinésitherapie nodig heeft. Vanaf één november mag ze terug langzaam opbouwen. “Alles is compleet anders verlopen dan gepland. Nu is het volop revalideren geblazen. Het zal niet makkelijk zijn om enkele maanden niet te kunnen klimmen, maar het is nodig”, reageerde de pechvogel, die vorig seizoen werd geplaagd door een elleboogblessure.