Sport Vlaanderen neemt bedroefd afscheid van Bloso-boegbeeld Carla Galle
We vernamen vandaag met grote droefheid het overlijden van Carla Galle, voormalig leidend ambtenaar van Bloso, het huidige Sport Vlaanderen. Carla Galle was een toonaangevende figuur in de Vlaamse sportwereld, en ze werd alom gerespecteerd voor haar daadkracht. Sport Vlaanderen wenst zijn medeleven uit te spreken voor haar familie, vrienden en oud-collega’s.
Als topzwemster nam Carla Galle deel aan de Olympische Spelen van 1968 in Tokio. (Top)sport was een passie die haar nooit meer zou loslaten. Na haar politieke carrière trad Carla Galle in de voetsporen van Armand Lams zaliger als leidend ambtenaar van Bloso. Haar impact op de organisatie en op het sportbeleid zou enorm zijn in de periode van 1991 tot 2013, de 22 jaar dat ze er aan het hoofd stond.
Vlaams minister van Sport Ben Weyts: “We zijn aangeslagen door het verlies van Carla Galle, een vrouw die heel veel betekend heeft voor sport in Vlaanderen als topzwemster en voormalige Bloso-topvrouw én voor de Vlaamse Rand, als drijvende kracht achter de Gordel. De kordate Carla Galle heeft bergen verzet. Ze zal gemist worden.
“Carla Galle is de dame die het sportbeleid in Vlaanderen mee vormgegeven heeft’, zegt Philippe Paquay, administrateur-generaal van Sport Vlaanderen. “Ze was 23 jaar lang het boegbeeld van Bloso. Van haar inspanningen plukken we vandaag nog altijd de vruchten, zowel in de breedtesport als in de topsport.”
Carla Galle was een topsporter, ze trok als zwemster naar de Olympische Spelen van Mexico in 1968.
Carla Galle belichaamde de kernvereisten van elke topsporter: Talent, Engagement en Ambitie. Ze vertoonde in haar hele loopbaan strategisch inzicht en een groot gevoel voor timing. Ze werkte rechtlijnig en doelgericht. Carla Galle plaatste altijd de Vlaamse (top)sporter centraal. Ze bouwde dan ook een beleid uit dat gericht was op de kwaliteit van zowel brede sportparticipatie als topsport.
Zij maakte voor een groot deel een einde aan de verzuiling in de georganiseerde sport en ze gaf vorm aan een integraal Vlaams topsportbeleid. Daarmee legde ze mee de basis van de huidige successen in de Vlaamse topsport. Zij heeft de eerste contracten voor topsporters in het leven geroepen. Galle heeft topsport als een facultatieve opdracht aan de federaties een decretale basis gegeven en ze was initiatiefnemer van de eerste drie Topsportactieplannen van Vlaanderen.
Ook zorgde zij ervoor dat de Gordel een plaats kreeg in het collectief geheugen van een hele generatie Vlamingen. Haar stijl kenmerkte zich door een van haar eigen uitspraken: “Het is beter benijd dan beklaagd te worden”.
Sport Vlaanderen wenst zijn medeleven uit te spreken voor haar familie, vrienden en oud-collega’s.