logo Casalina

Shorttrackers Leander en Nienke Schepers blijven competitieloos

Shorttrackers Leander en Nienke Schepers blijven competitieloos
Leander en Nienke Schepers trainen in hun krachtkelder Foto's: Geert Schepers

Tieners Leander en Nienke Schepers uit Hoeleden doen – of beter gezegd deden – aan shorttrack en zelfs op een redelijk hoog niveau. Door de coronacrisis ligt de competitie stil en is zelfs training op het ijs niet meer mogelijk. Waar ze vorig jaar rond deze periode in hun nopjes waren als gevolg van hun WK-selectie, liggen ze nu al enkele maanden stil door de coronamaatregelen, uitgevaardigd door de nationale regering.

Broer Leander en zus Nienke beoefenen met hart en ziel hun sport bij Ijsschaatsclub De Schaverdijn in Hasselt. Vader Geert Schepers schetst de situatie.

“Het “Tiense Atheneum”, waar Leander les volgde in het middelbaar onderwijs en Nienke nu in haar zesde middelbaar wiskunde-wetenschappen zit, heeft gelukkig altijd open gestaan voor ondersteuning in de sport. Nienke en Leander werden in staat gesteld om hun fietstrainingen af te werken. Tijdens de middagpauze en de les lichamelijke opvoeding werd een lokaal in de kelder van de school vrijgemaakt om fiets en rollen op te stellen. Nu Leander aan de hogeschool les volgt, zit vier à vijf keer per week trainen zoals voorheen er niet meer in.” opent Schepers senior.

Voorlopig blijft het bij trainen zonder ijs voor Leander en Nienke.

“Het shorttracken krijgt harde klappen. Het is een binnensport en dus mogen +13-jarigen niet trainen. Al sinds de start van de maatregelen, wordt er in clubverband niet meer getraind op het ijs. We proberen de conditie, kracht en stabiliteit te behouden door loop- en fietstrainingen, maar ook trainingsessies in de kelder. De ‘krachtkelder’ noemen wij het. Hoeveel ze ook trainen in ons krachthok, thuis trainen of op het ijs staan is een groot verschil. De techniek gaat achteruit, het ijsgevoel gaat verloren en je kan je spiermassa ook onmogelijk op peil houden. Ze hebben ook niets om naar uit te kijken. Ze hebben dit seizoen nog geen enkele wedstrijd kunnen schaatsen. Alle wedstrijdorganisaties gooien de handdoek in de ring omwille van de complexe en vaak dure coronamaatregelen die getroffen moeten worden. De spreiding van wedstrijden in de tijd, tijdens een tornooi, maakt dat er voor een veel langere periode ijs gehuurd moet worden, hetgeen handenvol geld kost. Italie, Duitsland, Frankrijk of Nederland, … nergens krijgt men een internationale wedstrijd zoals een kampioenschap, een wereldbeker of zelfs een starclass op poten gezet”, vertelde Schepers. “We houden de jeugd in de club wel bezig met challenges. Onze facebookpagina doet het erg goed. In de club wordt er erg hard gewerkt om de leden betrokken te houden met de werking. Voor de +13-jarigen blijft het natuurlijk een surrogaat-sportbeleving die niet kan tippen aan het echte werk, de bochten, de snelheid, de spanning van de wedstrijd.”

De volgende wedstrijd is het Belgisch kampioenschap in Hasselt (13-14/03), een thuiswedstrijd voor de tieners zowaar.

Broer en zus in de krachthonk waar ze meer vertoeven dan ze lief is
Broer en zus in de krachthonk waar ze meer vertoeven dan ze lief is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *