logo Casalina

Leuven investeert in Urban Sports Park in Wilsele

Leuven investeert in Urban Sports Park in Wilsele
In de Verbroederingstraat in Wilsele komt de nieuwe site

Urban Sports zoals BMX, steppen, skaten, bladen en parkour, zijn erg populair, in Leuven is dat zo. De stad zal daarom een multifunctioneel sport- en vrijetijdspark realiseren. Als locatie koos de stad de terreinen aan het oude voetbalveld in de Verbroederingstraat in Wilsele. Die wachten al lange tijd op een nieuwe invulling. Het gaat om een tijdelijke inrichting voor enkele jaren. Op lange termijn wordt deze recreatiezone meegenomen in de ruimere ontwikkeling van de Ymeria-site.

Aanwinst voor een sportieve stad.

“Het valt me op dat Urban Sports meer is dan ontspanning of een pure vorm van sport. Deze vrije vorm van bewegen lééft in onze stad, de lessen parkour aan Hal 5 zitten volledig vol. In Leuven willen we inzetten op een ruim aanbod aan infrastructuur voor vrije tijd en sport, dus zo’n Urban Sports Park is een mooie aanwinst”, wist schepen van jeugd, Dirk Vansina (CD&V). “Met het WK Wielrennen in het vooruitzicht is het voor onze stad het moment bij uitstek om dit te realiseren”, vult schepen van sport Johan Geleyns aan. “Als Europese Sportstad 2021 hebben we een ambitieus beweegbeleid om sporten zo toegankelijk mogelijk te maken. Met het Urban Sports Park realiseren we voor een stuk die ambitie en zetten we ten volste in op sportbeleving.”

Twee pumptracks.

In het Urban Sports Park zal de stad twee pumptracks aanleggen, een voor initiatie en een voor gevorderden. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Dat maakt het een geschikte plek voor de crossfietsen van de BMX, mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Het is een multifunctioneel en duurzaam parcours in de buitenlucht. “De vraag naar zo’n pumptrack leeft al langer bij kinderen en jongeren, dus ik ben ervan overtuigd dat ze uitkijken naar dit parcours”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Skaten is enorm populair geworden, zeker tijdens de voorbije lockdown periodes waarin bewegen in de buitenlucht zowat de enige optie was voor kinderen en jongeren”, licht schepen van jeugd Dirk Vansina toe. “We willen dan ook heel graag tegemoet komen aan die structurele nood van jongeren naar meer skate-infrastructuur.”

Traject en participatie van de buurt.

De stad gaat nu op zoek naar een ontwerper en legt de lancering van het bestek deze avond ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Als het eerste schetsontwerp van het park met inplanting en groenbuffer klaar is, volgt een overlegmoment met de buurtbewoners. Zij krijgen mee inspraak over de invulling van het terrein. Als alles volgens plan verloopt, wordt het terrein dit jaar nog aangelegd.

Heraanleg Verbroederingsstraat en Alfons Fierensstraat.

“Naast de aanleg van dit Urban Sports Park willen we de Verbroederingsstraat en Alfons Fierensstraat grondig vernieuwen”, legt schepen van openbare werken Dirk Vansina uit. ““Er komt een volledig nieuw wegdek en ook de riolering wordt vernieuwd. De bewoners van de deze straten ontvingen hierover eind december een brief.”

Hier blijft het niet bij qua urban sports.

“Ook aan speelterrein ’t Fort in de Armand Meyswijk in Wilsele komt er een nieuw skatepark. Het ontwerp daarvan zal in participatie gebeuren met de skaters.” Meer info omtrent het skatepark aan ’t Fort is voor binnenkort…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *