logo Casalina

Leuven investeert in onderhoud en duurzaamheid sportinfrastructuur

Leuven investeert in onderhoud en duurzaamheid sportinfrastructuur
Schepen van sport Geleyns was aanwezig bij het verspreiden van de grote hoeveelheid houtsnippers

De stad Leuven investeert continu in sportinfrastructuur. Niet enkel in nieuwe, maar ook in grondig onderhoud van haar bestaande sportinfrastructuur. De voorbije weken kregen verschillende sportlocaties een gesmaakte opfrisbeurt. In Leuven zelf en al zijn deelgemeentes werden sportfaciliteiten zowel fysiek als virtueel onder handen genomen én het resultaat mag er zijn.

Zo verving werden vorige week de houtsnippers op de Finse piste in park Heuvelhof vervangen. Daarnaast kregen het hoofdterrein van Ymeria Wijgmaal en de voetbalterreinen van het Boudewijnstadion sterke en energiebesparende LED-verlichting en zullen de bezoekers er binnenkort gebruik kunnen maken van wifi in drie extra sporthallen in Leuven en deelgemeenten.

“Dit is maar een kleine greep uit het reguliere onderhoud van onze Leuvense indoor en outdoor sportinfrastructuur om ze ook in de toekomst Europese Sportstad-waardig te houden”, zegt schepen van sport Johan Geleyns (CD&V).

60m³ houtsnippers

In de loop van vorige week werd de toplaag van de Finse piste in park Heuvelhof in Kessel-Lo aangevuld met nieuwe houtsnippers. Daar ligt een verlichte Finse piste met een lengte van ongeveer één kilometer. Het onderhoud kadert in een volledige heraanleg van het park. “De piste is dringend aan renovatie toe, want de huidige piste dateert van 2009. In afwachting van de heraanleg kunnen lopers dankzij de nieuwe houtsnippers weer comfortabeler en veiliger bewegen. Zeker gezien het succes van de Finse piste in deze speciale tijden. Ik heb de piste alvast uitgetest en goedgekeurd”, licht Geleyns toe.

De start van de werken aan het park is voorzien in het voorjaar van 2023. Tot het zover is, behoudt de Finse piste zijn huidige vorm. Bij de heraanleg wil de stad Leuven een zo doorlopend mogelijke piste aanleggen, want die wordt nu geregeld onderbroken door verharde wegen. Ook de kleinere Finse piste aan KA Redingenhof in Leuven krijgt nieuwe houtsnippers. Samen met park Heuvelhof is dat goed voor zo’n zestig kubieke meter houtsnippers en 1.150 meter vernieuwde loopinfrastructuur.

LED-verlichting op de voetbalvelden

Eind 2020 werden alle voetbalterreinen aan het Boudewijnstadion in Kessel-Lo voorzien van energiebesparende LED-verlichting. Ook het A-terrein van sportcomplex Ymeria in Wijgmaal kreeg recentelijk nieuwe LED-verlichting om aan de officiële voorwaarden van de Koninklijke Belgische Voetbalbond te voldoen. Daarin is een minimum verlichtingssterkte van tweehonderd lux opgenomen voor clubs die actief zijn in de tweede amateurklasse.

“Eén van de voordelen van deze nieuwe LED-verlichting is dat avondwedstrijden- en trainingen onder betere omstandigheden kunnen plaatsvinden. Uiteraard is de nieuwe verlichting ook energiezuiniger. In vergelijking met de oude verlichting wordt er 2,3 keer minder energie verbruikt. Het loont dus zeker en vast om deze investeringen te doen”, wist de schepen van sport.

Wifi in de stadsgebouwen

Een aantal openbare stadsgebouwen worden uitgerust met extra apparatuur, zodat de bezoekers ook op die plaatsen gebruik kunnen maken van wifi-verbinding. Verschillende sportaccommodaties beschikken reeds over wifi: sporthal Ymeria, sporthal Rijschool, sportcomplex Kessel-Lo, sporthal Heverlee, sporthal Korbeek-Lo en de Sportschuur in Wilsele. Binnenkort komen er daar nog drie bij. Het gaat om sport- en turnhal Boudewijnstadion, sporthal Wilsele-centrum en dans- en ringsportzaal ‘t Celestijntje.

“Hoewel sommige gebouwen wat ouder zijn, willen we ze laten mee evolueren met de tijd. Het moet niet altijd volledig nieuw zijn om in moderne infrastructuur te voorzien. Wifi aanbieden in deze stadsgebouwen past in die redenering, want verschillende clubs hebben bijvoorbeeld wifi nodig voor het invullen van wedstrijdformulieren en doorgeven van wedstrijduitslagen”, besluit schepen Geleyns.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *