Jentel Van Rijn loopt Marathon des Sables voor het goede doel
Jentel van Rijn (23) uit Wolvertem heeft onlangs zijn eerste deelname aan de Cimbaly Marathon des Sables in Marokko achter de rug. De jongeman is geëindigd als 27ste op 920 lopers. Hij deed dit niet zomaar maar voor het goede doel, namelijk de Football Academy Noah. Football Academy Noah draagt voetbal, gelijkheid en levensvreugde hoog in het vaandel. Het heeft als doel om deze elementen te verenigen in een betere toekomst voor kansarme jongeren in Zuid-Afrika. Van Rijn verzamelde ruim 12.500 euro voor het goede doel.
Deze marathon is een zesdaagse ultraloop van 254 km, die sinds 1986 jaarlijks wordt gelopen in de Saharawoestijn van Zuid-Marokko. Met eigen proviand en een rugzak met daarin maximaal tien kilogram inhoud moesten ze hun plan trekken.
“Ik ben in september 2020 gestopt met de consumptie van alcohol en wou een andere invulling van mijn leven. Ik begon te lopen, dat waren ultralopen van eerst vijftig en later honderd kilometer. Bij het overlijden van mijn vriend Noah in 2015 ontstond het goede doel Football Academy Noah of FAN, gezien hij voetballen en de liefde voor Zuid-Afrika hoog in het vaandel droeg. Ik besloot deze Marathon des Sables te lopen om geld daarvoor in te zamelen. Vanaf 15 mei 2021 begon ik er vol voor te trainen, ik calculeerde alles in en ging tussen de tachtig en honderdtwintig kilometer per week lopen. In de fitness zat ik drie uur per week en ik volgde nog een speciaal dieet. Tijdens de voorbereiding raakte ik enigszins gewend aan blaren en blauwe tenen, gelukkig bleef ik blessurevrij tijdens deze voorbereiding. Je kan trouwens makkelijker je pijn verbijten als je in zo’n mooie omgeving loopt. Tijdens de eerste twee dagen loop je dertig à veertig kilometer per dag en geniet je van de mooie landschappen.”
Op dag vier stond er een koninginnenetappe van 85.5 kilometer op het schema. Jentel heeft deze uitgelopen in een tijd van elf uur en twintig minuten, maar onderweg kon de sterrenhemel hem even inspireren tot grootse daden.
“Op de dag van die lange etappe was het ‘s ochtends fris, overdag kon het wel tot vijfenveertig graden warm worden. Het werd ook relatief vroeg donker. Na zestig kilometer kreeg ik het zeer moeilijk. Ik besloot na mijn serieuze klop van de hamer te gaan liggen om naar die ongelooflijke sterrenhemel te kijken. Ik heb toen nagedacht over het waarom ik het deed. Ik pepte me op voor die laatste twintig kilometer met die sterrenhemel als inspiratie, dat hielp me mentaal verder”, wist de twintiger die een diploma Bedrijfsmanagement marketing en bierbrouwer aan de Odisee Hogeschool in Brussel op zak heeft. “We zaten in de tent met enkel Belgen en twee Nederlanders. De sfeer was top. De berbers die de tenten op en afbraken genoten zichtbaar van onze aanwezigheid. Ik ben alleszins niet van plan om dit kunstje binnen dit en vijf jaar te herhalen. Ik ben fier op wat ik kon inzamelen en plan nog om de andere werelddelen te ontdekken”, besloot de avonturier die voor Wolvertem ruim achttien jaar in Perk woonde.