logo Casalina

Ijshockeyclub Leuven Chiefs verwelkomt jonge Oekraïense tweeling (8)

Ijshockeyclub Leuven Chiefs verwelkomt jonge Oekraïense tweeling (8)
De Leuven Chiefs verwelkomen Oekraïense tweeling

Ook de Leuvense Ijshockey Club Chiefs draagt zijn steentje bij aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vanaf september verwelkomen ze twee nieuwe leden: de achtjarige tweeling Yvan en Ilya. Omdat de broertjes samen met hun gezin moesten vluchten voor de oorlog in hun land, moesten ze niet alleen hun vertrouwde omgeving, maar ook hun grootste passie achterlaten: ijshockey.

De oorlog in Oekraïne is bijna zes maanden bezig en veroorzaakte in Europa een grote stroom oorlogsvluchtelingen

Heel wat van hen worden geholpen door Vlaamse gezinnen die het hen zo aangenaam mogelijk proberen te maken. De 8-jarige Yvan en Ilya worden samen met hun oudere broer en mama opgevangen bij het gezin van Mark Verstockt uit Kampenhout. Ze kennen elkaar al jaren. “Hun mama was turnster en verbleef jaren geleden een tijd bij ons toen ze hier in België was. Mijn kinderen hebben altijd contact met haar gehouden”, vertelt Mark. Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hadden hij en zijn gezin al via Facebook laten weten dat het Oekraïense gezin welkom was bij hen. “Eerst wilden ze niet komen, maar toen de oorlog steeds dichterbij kwam, kregen we de vraag of dat aanbod nog geldig was,” legt Mark uit.

Mark ging hen met de wagen zelf ophalen aan de grens met Polen

Zelf zijn ze drie dagen onderweg geweest om daar te raken. Een ingrijpende gebeurtenis voor het gezin dat alles moest achterlaten: de papa en echtgenoot, de school, hun vertrouwde omgeving en hun grote passie ijshockey.

“Hoewel ze hier met heel weinig zijn toegekomen, hadden de jongens wilden de jongens toch zeker 1 ding in hun bagage: het shirt van de ijshockeyclub waar ze al enkele jaren bij spelen,” vertelt Mark, “De ijshockey achterlaten viel hen heel zwaar. Ze misten het enorm.”

“Toen we dat verhaal hoorden, hebben we niet getwijfeld”, vertelt Erwin Lauwerysen, voorzitter van de Chiefs. “We hebben laten weten dat Ilya en Yvan meer dan welkom zijn om in onze club te trainen. Wij bieden hen graag het lidmaatschap en alle materiaal aan. We hebben dat geen twee keer moeten voorstellen. De jongens waren laaiend enthousiast.”

Intussen wonen Ilya en Yvan samen met hun oudere broer en mama in een appartement dat Mark voor hen huurt. Met het gezin gaat het naar omstandigheden goed. De kinderen maken zich al goed verstaanbaar in het Nederlands en kijken er vooral naar uit om na de zomervakantie met de ijshockeytrainingen te starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *