logo Casalina

Exotisch en gezond: splinternieuw restaurant Mamaye belooft een sprankelend menu op maat

Exotisch en gezond: splinternieuw restaurant Mamaye belooft een sprankelend menu op maat
Johan en Betel hebben een hart voor sport

In Aarschot opent komende zondag op 2 april Ethiopisch restaurant Mamaye, een compleet nieuwe culinaire ervaring voor de hele regio. Tot nu toe leken deze Oost-Afrikaanse eetgelegenheden enkel weggelegd voor grootsteden zoals Brussel, Antwerpen, Gent en Mechelen. Betel Astatke en Johan De Rop schotelen u een gezonde en exotische keuken vanaf deze zondag 2 april, vlakbij in Aarschot.

De naam van de zaak, Mamaye, is afkomstig uit …

het Amhaars. Het Amhaars is een Semitische taal die in Ethiopië gesproken wordt en daar tevens 1 van de 6 officiële werktalen is. Het wordt hoofdzakelijk gesproken in de regio Amhara en in de hoofdstad Addis Abeba. Mamaye betekent in het Amhaars, de steunpilaar van het huis of de steunpilaar van de familie. Medezaakvoerder Betel kreeg de koosnaam Mamaye mee van haar oma en zo kwam een deel van deze sfeervolle zaak tot stand. Ze kent horecagewijs van thuis uit het spreekwoordelijke klappen van de zweep. “Zo een zaak beginnen is al heel lang een droom én passie voor mij. Mijn ouders runnen in mijn thuisland Ethiopië een hotel en zo kreeg ik het ergens via de paplepel mee”, aldus gastvrouw Betel.

Gastvrouw Betel van Mamaye heeft de horecamicrobe van geen vreemden
Gastvrouw Betel van Mamaye heeft de horecamicrobe van geen vreemden

Veel van de bestanddelen die ze bij Mamaye gebruiken maken deel uit van het menu van de alomgekende Ethiopische lopers over de lange afstand.

Dus welk type sporter je ook bent, een bezoekje aan de Statiestraat 81 zal je zeker fysiek en mentaal oppeppen. Beide zaakvoerders gingen trouwens niet over een nacht glad ijs, op de locatie openden ze even en op voorhand een pop-up café om de temperatuur te meten en die zat goed!

De gevel van Mamaye in Aarschot belooft een tropisch avontuur
De gevel van Mamaye in Aarschot belooft een tropisch avontuur

Bij Mamaye is alles zelf en vers gemaakt.

“Alles bij ons is “de real stuff”, zoals door de familie gemaakte kruiden voor in de keuken zoals de berbere en de shiro, hand made injera en geklaarde boter”, verklaarde zaakvoerder Johan uit Tremelo. Een klein voorbeeldje: injera is een pannenkoekachtig brood, het “officiële brood” van Ethiopië, en is gemaakt van teffmeel is glutenvrij. Om injera te maken zal bloem met water gemengd worden en dat laat men enkele dagen gisten, net zoals bij zuurdesem het geval is. Als eigenaar van wijnen Portevinho, gekend om zijn sublieme Portugese wijnen, voorziet hij dus ook zijn zaak van zijn specialiteit én een Zuid-Europese toets.

Heerlijke injera met allerhande spijzen bij Mamaye
Heerlijke injera met allerhande spijzen bij Mamaye, er is genoeg voor iedereen

Enkele sleutelwoorden die Mamaye beschrijven zijn…

gezond tafelen en eten delen (gursha) met vrienden, gastvrijheid, slowcooking, onthaasting én de lekkerste koffie komt uit Ethiopië. Daarnaast hebben ze ook een bar op de eerste verdieping, waar er evenementen zullen worden georganiseerd zoals een Ethiopische koffieceremonie. De eerste vindt al plaats op zaterdag 16 april. Ook wijndegustaties zullen op de agenda staan, die befaamde eerste verdieping kan ook gehuurd worden.

Mamaye opent dus zijn deuren op komende zondag 2 april. Op maandag, donderdag, vrijdag en zondag zijn ze steevast geopend tussen 12 en 14.30 uur én 17.30 en 22 uur. Op zaterdag tussen 17.30 en 22 uur. Op dinsdag en woensdag vallen de sluitingsdagen. Je kan in de buurt 4 uur gratis parkeren met gebruik van uw blauwe parkeerschijf, dat kan gratis op zondag. Je kan ze bereiken via 0471 78 48 66 of info@mamaye.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *