logo Casalina

Dertiende editie Wijngaard MTB Toertocht verenigt het beste van twee werelden; het sportieve en het degustatieve nadien

Dertiende editie Wijngaard MTB Toertocht verenigt het beste van twee werelden; het sportieve en het degustatieve nadien
De organisatoren van Rapide Wezemaal hebben een hart voor de mountainbikesport én Broeder Jacob

KFC Rapide Wezemaal, Wandelclub Werchter, Zumba Wezemaal én Strong Nation organiseren samen de dertiende editie Wijngaardberg MTB Toertocht op zondag 7 mei 2023. Hun organisatie lokte vorig jaar ruim 1.100 deelnemers, ze mikken deze editie op meer. Op het vlak van omloop waan je je op het vlak van lange afdalingen en mooie vergezichten op de Zuid-Hagelandse heuvelflanken in Toscane. Je kan er ook ruim zes kilometer door een gebied rijden dat normaal gezien niet voor het publiek toegankelijk is.

De toertocht met start en aankomst bij voetbalclub Rapide Wezemaal aan de Vleugtweg heeft vijf verschillende afstanden, namelijk 25, 35, 45, 55 en 67 kilometer. Je doet zo onder andere Wezemaal, Holsbeek, Kortrijk-Dutsel, Lubbeek en Gelrode aan.

Ongeveer zeven jaar geleden nam de huidige organisatie deze mountainbiketocht in handen. Ongeveer vier jaar terug kwam de Wandelclub Werchter kijken, sinds twee jaar is Zumba Wezemaal van de partij. Dit jaar sprong Strong Nation mee op de boot, aan vrijwilligers geen gebrek.

“We slagen er jaar na jaar in om iets beter, mooier en uitdagender evenement aan te bieden. Wij zijn nog steeds de enige toertocht die tijdens de coronajaren jaarlijks is blijven doorgaan, daar zijn vele mountainbikers ons nog steeds dankbaar voor. Ze komen van heinde en verre om deel te nemen, zelfs van Nederland. We mikken steeds op duizend deelnemers. Dat zouden we makkelijk moeten halen, we verwachten alleszins geen regen en de grond ligt er momenteel goed droog bij. In geval van watersnood hebben we ook een plan B voorzien in de Wingevallei. We hebben dit jaar concurrentie van een tocht in Overijse, maar dat is geen tocht van de Vlaamse Wielrijdersbond”, klonk het bij de organisatie. “We kunnen andermaal rekenen op een grote groep medewerkers uit de voetbalclub, de Zumba- en de Strong Nationgroep en de wandelclub van Werchter. , klonk het bij de organisatie. Meer info vind je hier. Gravelbikers en elektrische fietsen en mountainbikes zijn eveneens welkom.

De omloop bestaat onder andere uit de Chartreuzenberg in Holsbeek, de Wijngaardberg in Wezemaal, een ommetje via ‘s Hertogenheide in Gelrode. Dat is een privéstrook met een lengte van zes kilometer die enkel voor deze tocht toegankelijk is. Je rijdt op een bepaald moment ook over een lengte van tien kilometer continu door bos. Er zitten dit jaar nieuwigheden bij.

Dit jaar zorgt de organisatie naast hun gekende bevoorrading aan de vijver en bakhuis van Hof Ter Winge tussen Holsbeek en Wezemaal na 25 kilometer, op algemene vraag voor een tweede bevoorrading (55-67 km). Deze zal plaats vinden op 20 kilometer voor het einde van de tocht, net voor de beruchte Zounk in Holsbeek. Bij de bevoorrading zijn onder andere cake, wafels en fruit voorzien, onderweg kan je ook Aquarius en Red Bull nuttigen. Bij de bevoorradingen zijn ook toiletten voorzien.

Naast de tien kilometer privébossen bevinden zich er nu ook weer nieuwe stukken in het parcours zoals een nieuwe lust. Die bestaat uit vijf kilometer veldwegen in Kortrijk-Dutsel in de Wingevallei (67 km) en vier kilometer langs de zuidflanken van de Nieuwrodese heuvels (45-55-67 km). Ook de kleinere afstanden (25-35 km) hebben talloze single tracks en bestaat voor negentig procent uit een off road parcours. De rest van het parcours is grotendeels ijzerzandsteen dewelke steeds berijdbaar is. “Als je onderweg pech hebt, er staat een nummer op het polsbandje dat je krijgt. Dan komt één van onze twee bezemwagens in actie om je onderweg op te pikken. We hebben ook een technische dienst geleverd door Vitesse Fietsen. Daar kan je lekke banden of defecte kettingen laten herstellen.

Normaal gezien is de Wijngaardberg onder meer voor paarden voorzien, op 7 mei 2023 uitzonderlijk voor mountainbikers
Normaal is de Wijngaardberg onder meer voor paarden voorzien, op 7 mei 2023 uitzonderlijk voor mountainbikers

Dit jaar beklimmen de deelnemers eerst de Middelberg, gevolgd door de unieke Wijngaardberg, het is een beschermd monument en enkel Rotselaarse mountainbikeclubs mogen die beklimming. Voorts doen de mountainbikers de Eikelberg aan het Kloesebos, de Beninksberg, de Chartreuzenberg en finaal de Meesberg aan.

“Eénmaal de eindmeet bereikt, wordt de parking van voetbalclub KFC Rapide Wezemaal aan de Vleugtweg één groot terras om bij te praten en van de barbecue met pensen en BBQ-worsten te genieten”, klonk het bij Louis Van Geel van Rapide Wezemaal. “Gasten die van verder komen zijn trouwens al voorafgaand, vanaf zaterdagnamiddag, welkom op onze parking, waar er plaats is voor 500 wagens, met hun camper. Voorts zijn er nog een bewaakte fietsenstand, aparte douches en een afspuitruimte voorzien.

De dag nadien als iedereen uitgeteld in de zetel ligt komt de Wandelclub Werchter in actie. Er moeten dan zestig kilometer ver pijltjes en borden uit de bossen halen. De Wandelclub Werchter neemt die taak voor zich, zij koppelen het nuttige aan het aangename onder leiding van voorzitter van de wandelclub, Liliane Hugaerts uit Baal. Zumbagroep Zumba Wezemaal en Strong Nation dragen eveneens bij en helpen mee met de inschrijvingen en het horecagedeelte van het evenement.

Op zondag 7 mei mag er aan de Vleugtweg aan de voetbalkantine van Rapide Wezemaal vanaf 7.30 uur gestart worden, nadien kan je blijven hangen zolang je wil.

Één gedachte over “Dertiende editie Wijngaard MTB Toertocht verenigt het beste van twee werelden; het sportieve en het degustatieve nadien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *