logo Casalina

Crossbiathlon in Kampenhout op de Dag van de Arbeid, maandag 1 mei, komt dat beleven!

Crossbiathlon in Kampenhout op de Dag van de Arbeid, maandag 1 mei, komt dat beleven!
Biathlete Nele Vermeulen in actie toevallig in de zwart-geelkleuren van VK Berg-Op

Op maandag 1 mei, de Dag van de Arbeid, waar er traditioneel weinig werk wordt uitgevoerd proberen ze in Kampenhout die routine te doorbreken. Dat doen ze met de crossbiathlon met start en aankomst bij voetbalclub uit derde provinciale VK Berg-Op. In Wallonië zijn de grote manches van een criterium vaak weken op voorhand uitverkocht met meer dan vierhonderd deelnemers aan de start, in Vlaanderen moet de sport nog wat aan populariteit winnen.

Een crossbiathlon in Berg (Kampenhout), het is eens iets nieuws met een afwisselend parcours in en rond Torfbroek. Deze biathlon maakt deel uit van het Vlaams kampioenschap Fros Biathlon. Om in het eindklassement opgenomen te worden, moet je aan minstens 3 biathlons deelnemen in 2023. Je hebt hiervoor de keuze uit de 3 Fros Biathlons en de crossbiatlon in Berg. Je beste 3 scores tellen mee voor het eindklassement.

Zaterdag 22 april – Fros Biatlon Sint-Niklaas op het Provinciaal domein De Ster
Maandag 1 mei – Biatlon Kampenhout met een lengte van 10 km
Zondag 14 mei – Fros Biatlon Antwerpen in het Fort van Merksem
Zaterdag 2 september – Fros Biatlon Herentals bij Sport Vlaanderen

In eigen streek is Nele Vermeulen uit Erps-Kwerps een pionier op dat vlak, ze organiseert deze biathlon ook mee.

Ze legt uit hoe het in Berg zal verlopen op die maandag 1 mei.

“Starten doe je op een crossbiathlon in waves van 5 à 6 deelnemers steeds om de 5 à 10 minuten. Je weet dus bij je aankomst ook nog niet onmiddellijk je uiteindelijke plaats. Dit kan pas nadat iedereen is aangekomen. Je loop 5 of 10 km in rondes van 2,5 km, na elke loopronde moet je schieten, dat gebeurt met een laserkarabijn op 5 doelen. Heb je een gemist schot, dan krijg je straftijd. Die komt op het einde van de rit bij op je eindtijd, er vallen hier geen strafrondes te lopen. Je mag na de schietzone onmiddellijk vertrekken voor je volgende ronde. Na twee of vier rondes en schieten kom je dus aan”, wist Vermeulen, die lid is van Biathlon d’été.

Er wordt een eindklassement bijgehouden van de individuele reeksen voor mannen, vrouwen en jongeren (-16 jaar). De top 4 van ieder klassement komt in aanmerking voor het Belgisch Kampioenschap Biatlon op 12 november 2023 in Elsenborn. Daar strijdt de top van ieder klassement uit Vlaanderen en Wallonië om de Belgische titel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *