logo Casalina

Belgische zonnewagen breekt wereldrecord: 1.051 kilometer afgelegd op twaalf uur tijd

Belgische zonnewagen breekt wereldrecord: 1.051 kilometer afgelegd op twaalf uur tijd
Het volledige team achter de Blue Point Atlas

Het Agoria Solar Team is erin geslaagd om het record ‘meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen op twaalf uur tijd’ op hun naam te zetten. Het studententeam van de KU Leuven slaagde er in om met hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, 1051 kilometer af te leggen op een halve dag tijd. Hiermee verbraken ze het vorige record van 924 kilometer op twaalf uur tijd, dat sinds 2020 op naam stond van het Nederlandse Solar Team uit Delft.

Wereldrecord

Het team startte zondagochtend op een afgesloten testbaan van Ford Lommel aan hun recordpoging. Na twaalf uur rijden hebben ze 1.051 kilometer afgelegd met de zonnewagen, dit enkel gebruikmakend van zonne-energie. Het is de eerste keer dat het Belgische Solar Team deze recordpoging ondernam. Het vorige record, dat op naam stond van het Nederlandse Solar Team uit Delft, werd verbeterd met 127 kilometer.

“We hebben vandaag 1.051 kilometer gereden. Dat is 127 kilometer meer dan het vorige record dat in 2020 werd gevestigd. Daar zijn we uiteraard enorm trots op”, wist​Tine Wildiers (21) uit Rotselaar, de strateeg van het Solar Team.

Het volledige team achter de Blue Point Atlas
De Leuvense zonnewagen verbrak een wereldrecord in Lommel

Nieuwe innovaties

Het team heeft het voorbije jaar gewerkt aan het verbeteren van de nieuwste zonnewagen. Naast de innovaties die zijn toegevoegd, is er ook verder ingezet op de betrouwbaarheid van de wagen. Beide inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen waardoor er tijdens de recordpoging, op een platte band na, geen technische problemen waren. De zonnewagen is volledig klaar voor haar nieuwe internationale raceuitdaging: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

“De zonnewagen heeft het super gedaan. We hebben op voorhand alles uitvoerig getest en we zijn er zeker van dat de wagen betrouwbaar is voor de volgende race: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika”, reageerde ​Zander Radelet (23) uit Aarschot, aerodynamisch ingenieur van het Solar Team.

Nieuwe raceuitdaging in Zuid-Afrika

Aan deze Sasol Solar Challenge (09-16/09) neemt het Belgische Solar Team voor de eerste keer deel. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op acht dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe, waarbij zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol zullen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *