logo Casalina

Belgische Solar Team onthult nieuwste innovatie: “Hiermee streven we naar dubbel goud!”

Belgische Solar Team onthult nieuwste innovatie: “Hiermee streven we naar dubbel goud!”
Solar Team met zijn Innoptus met vin

Het Innoptus Solar Team, een groep van 20 ingenieursstudenten aan de KU Leuven die zonnewagens bouwen, onthult hun nieuwste innovatie, de roterende vin. Deze innovatie hebben ze speciaal ontworpen voor de Bridgestone World Solar Challenge, het WK zonnewagenracen dat op 22 oktober van start zal gaan. Ze geloven hiermee een sterk competitief voordeel te behalen ten opzichte van hun tegenstanders.

Roterende vin

Het Innoptus Solar Team, dat jaar na jaar indrukwekkende zonnewagens bouwt en voortdurend optimaliseert op mechanisch, energetisch en aerodynamisch gebied, gaat altijd een stap verder door een nieuwe innovatie toe te voegen. Ze streven ernaar om hiermee een competitief voordelen te behalen. Dit jaar onderscheidt het team zich met een roterende vin. Hoewel de vin vorig jaar al werd geïntroduceerd, brengt de nieuwe functie, namelijk de rotatie van de vin, aanzienlijke voordelen met zich mee:

“De vin functioneert als het zeil van een zeilboot. Net zoals een zeiler zijn zeilen continu bijstelt om optimaal gebruik te maken van de zijwind, kunnen wij onze vin nu ook roteren. Hierdoor kunnen we op de meest efficiënte manier gebruik maken van zijwinden om ons vooruit te stuwen tijdens de race.”
​Vincent Mertens (23, Heist-op-den-Berg), Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Het zeileffect bij sterke zijwind zal van onschatbare waarde zijn tijdens hun wedstrijd in Australië. Een opvallend kenmerk van de lange rechte route van Darwin naar Adelaide, die het team tijdens het WK moet voltooien, is de doorgaans constante wind. Ze weten deze gunstige omstandigheden optimaal te benutten met behulp van hun vin.

“Dankzij de draaibeweging van de vin, dat een zeileffect creëert bij zijwind, verbruikt onze wagen minder energie. Soms krijgen we zelfs meer energie binnen via de zon dan dat we verbruiken en kunnen we dus energieneutraal rijden. Hierdoor kunnen we onze snelheid verhogen tijdens de race”, ​Annelies De Geeter (23, Kessel-Lo), Strateeg bij het Innoptus Solar Team.

Innovatieprijs

Al 19 jaar lang weten de studenten van het Innoptus Solar Team uit Leuven zich te onderscheiden door vernieuwende ideeën te presenteren. Dit Belgische team heeft al tweemaal de innovatieprijs gewonnen op het WK zonnewagenracen. In 2013 werd deze prijs toegekend voor hun 3D-geprinte batterijpakket, waardoor de batterijcellen beter gekoeld konden worden. Vier jaar later, in 2017, ontving het team opnieuw de innovatieprijs, deze keer voor hun actieve wielaansturing op alle vier de wielen. Deze innovatie maakte het mogelijk om bij zijwind de neus van de wagen tijdens het rijden in de richting van de wind te draaien, wat een zeileffect creëerde. Met de introductie van de roterende vin hopen ze opnieuw deze prestigieuze innovatieprijs binnen te halen.

“Nadat we voor het eerst in 2013 deze prijs wonnen, is niet enkel het winnen van het WK, maar ook het winnen van deze prijs een doel geworden. Dit jaar streven we naar dubbel goud met de roterende vin”, aldus ​Ebert Kiekens (22, Geel), Elektrisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team.

De befaamde vin van de Innoptus
De befaamde vin van de Innoptus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *