logo Casalina

Belgisch Solar Team wint eerste etappe in Marokko

Belgisch Solar Team wint eerste etappe in Marokko
Dromedaris of niet ook in Agadir kwamen ze als eerste door! Foto: Agoria Solar Team

Het Agoria Solar Team ging maandagochtend als derde gestart aan de Solar Challenge Morocco. Het studententeam van de KU Leuven kon al snel de Nederlandse concurrentie inhalen in het hectische Marokkaanse verkeer. Het team kon de eerste plaats behouden tijdens de stevige klim in het Atlasgebergte.

Succesvolle start

De Belgische zonnewagen genaamd BluePoint Atlas begon als derde aan de rit. Enkel de Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen konden eerder starten vanaf het voetbalstadion van Agadir. Eerst moest het team veilig uit de stadskern wegrijden. Dit is niet zo evident door het hectische Marokkaanse verkeer met vele rotondes en verkeerslichten. Dankzij uitstekende voorbereidingen en teamwerk slaagden de begeleidende wagens er in om het Solar Team uit Delft in te halen. Niet veel later stak het team ook de Nederlandse zonnewagen uit Groningen voorbij. Hierdoor lag het Agoria Solar Team al snel op kop.

Steile beklimming

Daarna volgde nog de zware klim tot een hoogte van meer dan 1.800 meter in het Atlasgebergte. Dat was een stevige uitdaging die elke zonnewagen op de proef stelde. Dankzij de sterke motor slaagde de BluePoint Atlas er in om vlot de top van de beklimming te behalen. Daarna volgde een lange afdaling met veel haarspeldbochten. Ook hier kon het team hun eerste positie behouden. Naast een dromedaris die de weg voor korte duur versperde, bleef het Belgische team feilloos in koppositie rijden tot de finish van de eerste etappe. De Belgen eindigden de dag met zeventien minuten voorsprong op het Solar Team uit Twente.

“Vandaag was de start van de Solar Challenge Morocco. Het was onmiddellijk een spannende dag want stond de eerste en steilste klim op de planning. Het was een grote opluchting op het moment dat we boven zijn aangekomen. Dit geeft ons veel vertrouwen voor de komende dagen”, wist Ruben Van Acker (22, Lennik), piloot van de zonnewagen

Vooruitblik

De Solar Challenge Morocco telt vijf etappes. De komende dagen worden enorm spannend vanwege het onvoorspelbare weer en de pittige beklimmingen die nog volgen. Vandaag start het Belgische team als eerste aan de tweede en langste etappe van de wedstrijd. De zonnewagens rijden van Zagora naar het woestijndorp Merzouga, een rit van 548 kilometer en 1.628 hoogtemeters. Het team doet er alles aan om de eerste positie te behouden.

“Het was super spannend om voor de eerste keer met de zonnewagen te kunnen rijden in het Marokkaanse verkeer. Het is een fantastisch gevoel om als eerste aan te komen op de eerste dag. De volgende etappes zullen zeker nog spannend worden, ik kijk er enorm naar uit”, wist Birgitt Peeters (24, Holsbeek), piloot van de zonnewagen

De volledige route van deze Solar Challenge kan hier bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *