logo Casalina

Belgisch Solar Team versterkt tweede plaats na vierde etappe vol obstakels

Belgisch Solar Team versterkt tweede plaats na vierde etappe vol obstakels
De zonnewagen die door het water laveert

Het Agoria Solar Team versterkte hun tweede plaats tijdens de voorlaatste etappe in Marokko. De storm van de avond voordien zorgde voor bijkomende hindernissen op het reeds uitdagende parcours. De slotrit is de laatste kans voor de Belgen om hun achterstand op de Nederlandse concurrentie goed te maken.

Dwars door het water

De Leuvense studenten waren woensdagavond druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende etappe toen er uit het niets een storm optrad. De tent die het team had opgesteld als werkplaats werd met man en macht vastgeklampt zodat deze niet zou wegvliegen door de sterke wind. De zonnewagen bleef gelukkig ongedeerd en was op tijd klaar om te starten aan de vierde etappe. De storm had er wel voor gezorgd dat er heel wat wegen onder water stonden. Ook op het parcours was dit het geval waardoor de zonnewagen grote plassen moest trotseren. De zonnewagen is waterdicht waardoor de overstromingen geen problemen vormden voor het team. Het was telkens wel even schrikken om de zonnewagen, die slechts een meter hoog is, te zien rijden door het water.

“Tijdens de storm van gisterenavond is er heel wat regen gevallen wat ook te merken was tijdens de etappe. Met de zonnewagen hebben we vaak door water op de wegen moeten rijden. Met de auto’s voorop hebben we bekeken hoe de zonnewagen best kon rijden om zo min mogelijk last te hebben van het water”, wist Bart Depredomme (22, Kruisem), mechanisch ingenieur bij het Agoria Solar Team

Sterke competitie

Het Belgische team startte aan de vierde en voorlaatste etappe van de Solar Challenge Morocco. Op het programma stond een rit van 449 kilometer en 1.064 hoogtemeters richting het binnenland. Een heuvelachtig parcours langs heel wat dorpen zonder verharde wegen. De Leuvense studenten vertrokken deze ochtend met als doel de achterstand op de koploper te verkleinen. Ondanks een hogere snelheid, eindigden de Belgen op dertien minuten van het Solar Team van Twente, goed voor de tweede plaats. Op de derde plaats volgt het studententeam uit Delft met een achterstand van meer dan twee uur. De Solar Teams uit Duitsland en Zweden slaagden er niet in om de vorige etappes volledig uit te rijden. Dit toont nogmaals aan hoe uitdagend de wedstrijd in Marokko is.

Vooruitblik

Vandaag starten de deelnemers aan de vijfde en laatste etappe van de wedstrijd in Marokko. De zonnewagens zullen nog 456 kilometer afleggen voor ze de eindmeet halen in Agadir, een havenstad ten westen van Marokko. Het is de laatste kans voor de Belgen om hun achterstand weg te werken en nog kans te maken op de eerste plaats. Het team blijft hoopvol en zal alles op alles zetten om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.

“Het was een heel spannende dag. We hebben de hele etappe nek aan nek gereden met het Solar Team van Twente en we hebben ook onze tweede plaats kunnen versterken. De slotetappe belooft heel spannend te worden, hopelijk kunnen we de Nederlanders nog inhalen”, droomt Birgitt Peeters (24, Holsbeek), pilote van de zonnewagen, luidop.

Geef een reactie