logo Casalina

Belgisch Solar Team behoudt eerste plaats na nek-aan-nekrace tijdens bergetappe

Belgisch Solar Team behoudt eerste plaats na nek-aan-nekrace tijdens bergetappe
De race in Zagora Merzouga Foto: Agoria Solar Team

Het Agoria Solar Team vertrok als eerste aan de langste en meest bergachtige etappe van de Solar Challenge Morocco, de tweede. Het studententeam van de KU Leuven eindigde verschillende minuten na de Nederlandse concurrentie uit Twente. De eerste plaats in het klassement bleef wel behouden na de overwinning van gisteren. Op de eerste dag hadden de Leuvense studenten een voorsprong van zeventien minuten opgebouwd ten opzichte de tweede.

Met een stralende zon en geen wolk in zicht reden de zonnewagens in hun natuurlijke habitat. Al snel bleek dat de Nederlandse tegenstanders de achtervolging hadden ingezet.

Van het Atlasgebergte naar de woestijn

De tweede etappe was de langste en meest uitdagende van de vijf in Marokko. Met 1.628 hoogtemeters en heel wat steile hellingen werden de deelnemende zonnewagens sterk op de proef gesteld. De BluePoint Atlas, de zonnewagen van het Belgische team, slaagde er zonder problemen in om als koploper de hoogteverschillen te trotseren. Na het Atlasgebergte volgde er een lange rit richting Merzouga, een dorp in het hart van de Marokkaanse Sahara. Vijftig kilometer voor de aankomst haalde het Nederlandse Solar Team uit Twente de Leuvense zonnewagen in. Uiteindelijk bereikten ze als eerste de finish. De Belgen eindigden zeven minuten later, maar behouden wel de eerste plaats in het algemeen klassement na de overwinning op de eerste dag.

“Het gevoel is vrij goed. We hebben mooi ons eigen tempo gereden want we hadden op voorhand een geplande snelheid voor de strategie. In de eerste vijfhonderd kilometer reed Twente drie minuten achter ons en we reden steeds hetzelfde tempo. In de loop van de laatste vijftig kilometer zijn ze ineens beginnen versnellen en hebben ze die drie minuten goedgemaakt. Voor de eindstreep hebben ze ons nog voorbijgestoken. Het is natuurlijk nooit een fijn gevoel als de tegenstander je inhaalt, maar we zijn heel kalm gebleven. We hebben ons niet laten meeslepen om sneller te rijden, maar hebben onze strategische snelheid aangehouden. Uiteindelijk zijn ze drie minuten voor ons gefinished, maar we staan nog ruim 11 minuten voorop, ” wist Maarten Vanierschot, professor aan de KU Leuven en coach van het team.

Vooruitblik

De Solar Challenge Morocco telt vijf etappes met een totale afstand van 2.500 kilometer. Vandaag start het Belgische team als tweede aan de derde etappe van de wedstrijd. De zonnewagens zullen een grote lus van 527 kilometer rijden in de Marokkaanse Sahara met sterke winden en zandstormen. Het team heeft vertrouwen in hun strategie voor de komende dagen. Het gevoel heerst ook dat deze sterk genoeg is om de Nederlandse concurrentie achter hen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *