logo Casalina

Belgen op kop na droomstart in WK Australië

Belgen op kop na droomstart in WK Australië
De start van de de openingsrit in Darwin van de Belgische zonnewagen

Vandaag heeft het Innoptus Solar Team de leiding genomen na de eerste dag van de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat plaatsvindt in Australië. Ze startten op de tweede plaats na hun knappe kwalificatieronde van gisteren en eindigden de dag als nummer één dankzij een perfect uitgevoerde strategie.

Sterke start

De studenten van de KU Leuven mochten vandaag als tweede starten aan de wedstrijd. Ze staan aan de start als titelverdediger, nadat ze tijdens de vorige editie in 2019 wereldkampioen werden. Tijdens het eerste uur van de wedstrijd konden de ingenieursstudenten de koplopers (het team uit Aken) inhalen en de leiding van het klassement nemen dankzij een uitstekende samenwerking van het team.

“We zijn vandaag als tweede gestart. Na een uur hebben we het team uit Aken ingehaald, waarna we telkens de voorsprong hebben vergroot. We zijn vandaag dan ook als eerste geëindigd”, aldus ​Wout Deckers (23, Leuven), Energetisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team.

Bosbranden

Doorheen de dag werd het team geconfronteerd met de uitdagingen van de droge Australische Outback. Door bosbranden in de nabije omgeving moesten ze de snelheid van hun zonnewagen, de Infinite, kortstondig verlagen om de veiligheid van de piloot te garanderen wegens de beperkte visibiliteit. De studenten slaagden er gedurende de dag in om hun eerste plaats te behouden en konden zelfs de voorsprong vergroten.

“Vandaag is de start heel vlot gegaan alsook de twee mediastops die we vervolgens hebben gedaan. We hadden dit dan ook al zeer vaak geoefend waardoor we elke seconde kunnen optimaliseren en zo snel mogelijk de afstand af te leggen”, reageerde ​Jochen Valcke (25, Vilvoorde), Operationeel Manager bij het Innoptus Solar Team.

Vooruitblik

Momenteel wordt de top drie van het wereldkampioenschap gedomineerd door de lage landen. Naast de Belgen wordt de top drie aangevuld met de teams uit Delft en Twente. De komende dagen zullen de ingenieursstudenten er alles aan doen om hun eerste plaats te behouden. Dit zal niet makkelijk worden door de sterke tegenstand en de extreme weersomstandigheden die ze moeten doorstaan. Morgen staat de warmste dag op het programma. De hitte zorgt ervoor dat de piloten en de zonnewagen op de proef zullen gesteld worden. De studenten verwachten donderdag aan te komen in Adelaide.

“Het is een hele uitdaging om door de Australische Outback te rijden. We hebben hier onder andere het warme weer, zo zagen we vandaag een bushfire waar we goed doorheen zijn gekomen. Morgen voorspellen ze zelfs nog iets warmer weer. We hopen deze temperaturen ook te doorstaan”, besloot ​Simon Decat (22, Holsbeek), Zonnepaneelingenieur bij het Innoptus Solar Team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *