logo Casalina

Turn Around sluit grandcrujaar af met negentien medailles maar is er wel een toekomst?

Turn Around sluit grandcrujaar af met negentien medailles maar is er wel een toekomst?
Verschillende kampioenen van Turn Around Bierbeek

De Belgische kampioenschappen trampoline en dubbele minitrampoline vonden onlangs plaats in de topsportcentrum Sport Vlaanderen in Brugge. Gymnasten konden enkel deelnemen indien ze zich selecteerden door een opgelegde limiet te springen op de provinciale voorrondes en/of de Vlaamse kampioenschappen van enkele weken terug. 

Het was net daar, op die Vlaamse kampioenschappen, dat Turn Around een eerste keer piekte. Over de verschillende leeftijdscategorieën en met concurrentie vanuit alle Vlaamse provincies behaalde de Bierbeekse springers maar liefst 18 medailles, waarvan 9 gouden. Een goede generale repetitie voor het BK, maar ook moeilijk te evenaren gezien de concurrentie en het belang van deze seizoensafsluiter.

Over drie dagen heen gaven de gymnasten en het trainerskorps het beste van zichzelf, wat resulteerde in 19 medailles.

“Deze topplaatsen zijn het resultaat van veel trainingsarbeid én de betere trainingsomstandigheden die we dankzij D’Store ter beschikking hadden na corona”, aldus hoofdtrainster Petra Tumkiewicz.

Wim Florquin, eigenaar van D’Store, was in 2004 als ouder mee betrokken in het ontstaan van deze turnvereniging. Door het vrijkomen van de outletgebouwen aan de voorzijde van de Melkerijsite, bood hij ons een exclusieve en permanente trainingslocatie aan.

“Hierdoor waren we niet meer verplicht om dagelijks al onze toestellen op- en af te breken en konden we dankzij onze investering in een mobiele valput efficiënter én veiliger trainen met onze competitiegymnasten”, klonk het.

Turn Around zoekt sinds 2017 een permanente oplossing voor hun competitiespringers.

“Sporthal De Borre is te laag, de club beschikt niet over voldoende bergruimte om er alles te stockeren én het opzetten en afbreken van de toestellen is een gevaarlijke en fysiek zware onderneming, die een volledig uur in beslag neemt per trainingsdag”, zegt Bart Renders, bestuurder van de club. “Het zou
voor alle sportclubs in Bierbeek een meerwaarde zijn moest Turn Around over een specifieke springhal kunnen beschikken. Nu gebruiken we dagelijks veel van de beschikbare zaaluren en staat de bergruimte al voor meer dan de helft vol met ons eigen aangekocht materiaal. Ongewild beperken we zo het groeipotentieel van de andere clubs. Om die reden was de bouw van een specifieke trampolinehal in 2018 ook in het memorandum van de Bierbeekse sportraad opgenomen. Het toekomstige wegvallen van de mogelijkheid om in de outlet van D’Store te trainen is een zure appel om doorheen te bijten. We hadden zicht op een nieuwe trainingslocatie in de kerk van Blanden. Last minute trok de kerkfabriek, ondanks mondelinge afspraken, hier de stekker uit. Na zes jaar intensief zoeken naar mogelijkheden staan we uiteindelijk nergens”, aldus Renders, die nu de gemeentelijke belangen van Bierbeek én Oud-Heverlee tracht te bundelen in de richting van een oplossing.

“Het is vrij simpel”, volgens Jan De Jaeghere, stichter en voorzitter van Turn Around. “Als er op politiek vlak geen oplossing geboden wordt voor onze noden, zal onze club onherroepelijk de handdoek moeten werpen. Ondanks de beperkte mogelijkheden op vlak van logistiek hebben we op korte termijn van Turn Around een topclub in België gemaakt. Dat is volledig onze eigen verdienste en zo zetten we al jaren Bierbeek sportief in de kijker op nationale en internationale wedstrijden. In de richting van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 zal iedereen ons wel willen helpen”, lacht Jan, “Wat van die beloftes overblijft na deze verkiezingen zal bepalend zijn voor het voorbestaan van onze club. Het zou alvast enorm spijtig zijn voor onze 300 leden en voor het sportaanbod in Bierbeek in het algemeen moest Turn Around gedwongen worden hun verhaal te beëindigen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *