Simon De Wever trekt met de Belgische heren 4 naar de Wereldspelen voor de laatste topprestatie
Acrogymnast Simon De Wever (20) uit Baal pakte onlangs met zijn drie teamgenoten Jonas Raus uit Boom, Viktor Vermeire uit Deinze en Wannes Vlaeminck uit Menen een zilveren medaille op het EK in het Portugese Maia. Onlangs werden ze in Gent Belgisch kampioen heren 4 en nu werken ze toe naar de World Games in het Amerikaanse Birmingham. Het eerste aantreden van Simon op dat niveau, meteen ook het laatste.
Acrobatische gymnastiek of acrogym is een onderdeel van de gymnastiek, opmerkelijk is dat het niet individueel kan worden uitgeoefend maar in teams. Voorts is het net zoals bijvoorbeeld kunstschaatsen een jurysport.
De Wever is een schakel van de heren 4-combinatie en traint aan de topsportschool in Gent. Hij is atleet en trainer bij TK Werchter. Hij is aan zijn laatste weken bezig.
“Die World Games worden mijn slotakkoord, ik moet stoppen door een blessure aan mijn onderrug die maar niet genezen raakt. Ik moet er kracht op zetten tijdens trainingen en zo kan ik voorlopig niet rusten. Ik moet zes maanden rusten vooraleer die stressfractuur min of meer over is. Sinds begin 2022 is die kwetsuur niet heel erger geworden, maar beter werd het ook niet. Gelukkig kan ik het vaak naar het achterhoofd verwijzen. Mijn turncarrière heeft lang genoeg geduurd, ruim veertien jaar. Ik heb er vrede mee.”
Eerder dit jaar was het kwartet goed voor drie medailles op het WK. Op 17 juli turnen en dansen ze op hun laatste afspraak, de World Games. Deze Wereldspelen zijn een internationaal sportevenement voor sporten die niet binnen de Olympische Spelen vallen.
“Het worden mijn eerste en tegelijk laatste World Games, een hoogtepunt in mijn carrière. Ik betwistte al talloze Europese en wereldkampioenschappen. We komen op de slotdag van die wereldspelen in actie. Nu volgt een maand goed doortrainen.”
Een acrogymwedstrijd bestaat behalve een goed lied en een verhaal dat er aan wordt opgehangen en dat het kwartet moet uitbeelden, uit drie delen. Het evenwichtdeel waarin er torens worden gemaakt en handstands ontstaan. Daarna komt er een tempodeel aan met een constructie waarin de bovenste atleet ondermeer salto’s en schroeven uitvoert. Het slotgedeelte is een combinatie van de eerste twee secties.
“Iedere schakel van onze ploeg is even belangrijk. Elke positie moet net iets anders goed kunnen. Je moet uiteraard ook zo gelijk mogelijk kunnen dansen, daar trainen we hard op.
Op die World Games kennen we de concurrentie. Op het vorige WK kon je je hiervoor plaatsen en we zagen hen dus aan het werk. Iedereen zal aan elkaar gewaagd zijn. We gaan erheen om topoefeningen uit te voeren, indien we een medaille winnen, dan is dat mooi meegenomen. Op het vorige WK namen we drie medailles mee naar huis, beter kan niet.”
Na die Wereldspelen krijgt De Wever de kans om te herstellen.
“Het zal even duren, die zes maanden herstel, maar ik zal training blijven geven. Dat is mijn volgende stap, maar eerst nog even alles geven tot en met die 17 juli.”